Tek bir iPhone X'un fabrikadan çıkması 11 saat sürüyor!

iPhone X
iPhone X

Bileşen bazlı maliyet rakamlarının ortaya çıkmasının ardından Foxconn'da çalışan küçük yaştaki öğrenciler itiraf etti: Yalnızca bir tane iPhone X'un montajı için gerekli olan süre 11 saat. İşte detaylar...

Onuncu yıla özel olarak tasarlanan yeni nesil iPhone'un sahneye çıkarılmasından sonra en çok merak edilen ayrıntılardan biri maliyet rakamları oldu. Bu anlamda daha önceki modellere oranla çıtayı hayli yükselten Apple, her iPhone X'un üretimi için 412 dolar harcıyor. Yeni üst seviye akıllı telefonun bileşenlerinden oluşan maliyet tablosu ise şöyle:

  • OLED ekran: 80 dolar
    NAND bellek: 45 dolar
    3 GB RAM: 24 dolar
    A11 Bionic yonga seti: 26 dolar
    Qualcomm modem: 18 dolar
    3D sensör: 25 dolar
    Batarya, kamera ve diğer bileşenler: 194 dolar

Tek bir iPhone X üretimi için gereken süre 11 saat!

Son olarak, iPhone X'un üretimiyle alakalı detaylı bilgiler ortaya çıktı. Apple'ın yıllardır birlikte çalıştığı Foxconn, tek bir iPhone X için toplamda 11 saat mesai yapıyor. Yani esasında diğer bir değişle 1 adet iPhone X'un üretim bandından tam anlamıyla çıkabilmesi için 11 saat gerekiyor. Peki ama bu bilgi tam olarak nasıl ortaya çıktı?

Foxconn'da çalışan çocuk işçiler, her fırsatta mesai saatlerinin kısaltılması gerektiğinden dem vuruyor.
Foxconn'da çalışan çocuk işçiler, her fırsatta mesai saatlerinin kısaltılması gerektiğinden dem vuruyor.

Bilindiği gibi Foxconn, geçtiğimiz dönemlerde çocuk işçiler konusunda gündeme oturmuş; hayli ağır eleştirilere maruz kalmıştı. Son olarak yapılan denetlemede fabrikada üretim bandında görev yapan altı lise öğrencisi daha ortaya çıktı. Öğrencilerin Financial Times'a yaptığı açıklamaların ardından iPhone X'ların üretimi için gereken süre net bir şekilde ortaya çıktı.

iPhone X üretimi için tam manasıyla "haddinden fazla çalışan" Foxconn işçileri de elbette şartların hafifletilmesi için gerekli itirazları yapıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >