Tek kelime ile bir sürü şey anlatan dünya dillerinden örnekler

Dünya dilleri
Dünya dilleri

Bir kelime düşünün, söylediğinizde aslında birçok şeyi ifade ediyor. İşte Dünya dillerinden en güzel örnekler

Dil, şu an Dünya üzerindeki en etkili, en güçlü ve en mükemmel şeydir diyebiliriz. Çünkü insanların aslında tek iletişim kaynağı dildir. Şöyle düşünün, şuan bu yazıyı okurken bile dil sayesinde okuyorsunuz. Dünya üzerinde dil diye bir şeyin varlığının olmadığını düşünmeye çalışsanız tam olarak hayal edemezsiniz çünkü dil her şeydir aslında. Bazen anlam kargaşasını önlemek için bile yeni kelimeler ortaya çıkmaktadır. Bulunduğunuz ruh halini tarif etmek için, yaptığınız veya yapacağınız davranışı belirtmek için veya derdinizi anlatmak için birçok farklı kelime kullanırsınız. Dünya dillerinden tek kelime ile yapılabilecek uzun işlevlerin örneklerini derledik ve sizlere sunuyoruz.
Cafune

                                    Portekizce'de kullanılan bu kelime 'Sevdiğin kişinin saçlarının arasında parmaklarını nazikçe dolaştırmak' anlamına gelmektedir. Böylesine güzel ve romantik bir şey için tek kelime ile ifade etmek sizce de çok güzel değil mi?
Cafune Portekizce'de kullanılan bu kelime 'Sevdiğin kişinin saçlarının arasında parmaklarını nazikçe dolaştırmak' anlamına gelmektedir. Böylesine güzel ve romantik bir şey için tek kelime ile ifade etmek sizce de çok güzel değil mi?
Gökotta

                                    İsveççe'de kullanılan bu kelime ise 'Kuşların sesini dinlemek için sabah erkenden kalkıp dışarı çıkmak' anlamına geliyor. Huzurun tam karşılığı diyebilirsiniz belki de bu kelime için.
Gökotta İsveççe'de kullanılan bu kelime ise 'Kuşların sesini dinlemek için sabah erkenden kalkıp dışarı çıkmak' anlamına geliyor. Huzurun tam karşılığı diyebilirsiniz belki de bu kelime için.
Tsundoku

                                    Japonca bir kelime olan Tsundoku kitapları alıp alıp okumadan kütüphaneye koymak anlamına gelmektedir. Ülkemizde bunu birçok kişi yapmaktadır.
Tsundoku Japonca bir kelime olan Tsundoku kitapları alıp alıp okumadan kütüphaneye koymak anlamına gelmektedir. Ülkemizde bunu birçok kişi yapmaktadır.
Mudita

                                    Sanskritçe bir kelime olan Mudita'nın anlamı ise başkalarının sevinci ile mutlu olmadır. Ne kadar naif bir kelime değil mi aslında?
Mudita Sanskritçe bir kelime olan Mudita'nın anlamı ise başkalarının sevinci ile mutlu olmadır. Ne kadar naif bir kelime değil mi aslında?
Komorebi

                                    Gene Japonca 'da geçen harika bir kelime geliyor. Komorebi 'Güneş ışıklarının ağaçların arasından sızması' anlamına gelmektedir. Doğa sevgisinin ne kadar yoğun olduğunu görüyoruz Japonlarda.
Komorebi Gene Japonca 'da geçen harika bir kelime geliyor. Komorebi 'Güneş ışıklarının ağaçların arasından sızması' anlamına gelmektedir. Doğa sevgisinin ne kadar yoğun olduğunu görüyoruz Japonlarda.
Voorpret

                                    Hollandalıların kullandığı bu kelimenin anlamı ise yakın bir gelecekte yapacağınız bir seyahat, konser veya daha heyecanlandırıcı bir olay öncesinde hissedilen heyecan durumudur.
Voorpret Hollandalıların kullandığı bu kelimenin anlamı ise yakın bir gelecekte yapacağınız bir seyahat, konser veya daha heyecanlandırıcı bir olay öncesinde hissedilen heyecan durumudur.
İltsuarpok

                                    Bir arkadaşınızla buluşacaksınız bekliyorsunuz bekliyorsunuz, bir türlü gelmiyor. İşte o an yaşanan kızgınlığı ifade etmek için Eskimolar bu kelimeyi kullanıyor.
İltsuarpok Bir arkadaşınızla buluşacaksınız bekliyorsunuz bekliyorsunuz, bir türlü gelmiyor. İşte o an yaşanan kızgınlığı ifade etmek için Eskimolar bu kelimeyi kullanıyor.
Jayus

                                    Endonezya 'da kullanılan bu kelime çok berbat bir espri veya şaka yapıldığında yapılan espriye değil de inadına gülersiniz ya işte o anlama geliyor.
Jayus Endonezya 'da kullanılan bu kelime çok berbat bir espri veya şaka yapıldığında yapılan espriye değil de inadına gülersiniz ya işte o anlama geliyor.
Desenranscanço

                                    Söylemesi bile çok tatlı gelen bu kelime Portekizce 'de kriz anında yaratıcılık gerektiren becerikliliğe ve her zorluğa çare bulma anlamına geliyor.
Desenranscanço Söylemesi bile çok tatlı gelen bu kelime Portekizce 'de kriz anında yaratıcılık gerektiren becerikliliğe ve her zorluğa çare bulma anlamına geliyor.
Gigil

                                    Filipinliler çok tatlı bir çocuk gördüklerinde yanaklarını sıkıştırmak istemelerine gigil diyor. Ne kadar hoş bir kelime değil mi?
Gigil Filipinliler çok tatlı bir çocuk gördüklerinde yanaklarını sıkıştırmak istemelerine gigil diyor. Ne kadar hoş bir kelime değil mi?
Gattara

                                    İtalyanların kullandığı bu kelimenin anlamı yaşlı yalnız kadınların kendisini kedilere adaması anlamına geliyor. Bu ifade için bir kelimenin olması İtalya'da birçok kadının kendini kedilere adamasına bağlı herhalde.
Gattara İtalyanların kullandığı bu kelimenin anlamı yaşlı yalnız kadınların kendisini kedilere adaması anlamına geliyor. Bu ifade için bir kelimenin olması İtalya'da birçok kadının kendini kedilere adamasına bağlı herhalde.
Sobremesa

                                    İspanyolların kullandığı bu kelimenin anlaması ise yemek bittikten sonra hem yemeği sindirmek hem de sosyalleşmek için yemek masasında oturmaya deniyor.
Sobremesa İspanyolların kullandığı bu kelimenin anlaması ise yemek bittikten sonra hem yemeği sindirmek hem de sosyalleşmek için yemek masasında oturmaya deniyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >