'Tek tip askerlik' 21 Mayıs'ta Meclis'e geliyor: Yeni model askerlik teklifi ne içeriyor?

Bedelli askerlerin yemin törenlerinden bir kare.
Bedelli askerlerin yemin törenlerinden bir kare.

Yeni tip askerlik sistemini bekleyen milyonlarca genci sevindirecek haber bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunuluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylamasının ardından yürürlüğe girecek olan 'yeni tip askerlik'te bedelli askerlik sürekli hale geliyor, askerlik süresi ise 6 ay olarak düzenlenecek.

Bedelli askerliğin ücreti konusunda ise soru işaretleri de giderildi. TBMM'ye sunulacak teklifte bedelli askerlik teklifi 31 bin lira olarak belirlendi.

TBMM'i bu hafta yoğun bir mesai bekliyor. Kapadokya ve turizm teşvik kanun teklifleri Genel Kurul'da, 20 maddelik ekonomik paket ise Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. En merak edilen konulardan biri olan 'yeni tip askerlik' konusunun bu haftaki görüşmelerin ardından sonuçlanması bekleniyor.

Yeni tip askerlik TBMM Başkanlığı'nda

Bedelli askerliği sürekli hale getiren 'tek tip askerlik' yasa değişikliği teklifi de TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi
Türkiye Büyük Millet Meclisi

Milli Savunma Bakanlığı'nca hazırlanan, AK Parti grubunun son şeklini verdiği 'tek tip askerlik' sistemi, bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulacak.

Bedelli askerliğin ücreti ne kadar?

1111 sayılı 'Askerlik Kanunu'nda değişiklik öngören teklif, bedelli askerliği sürekli hale getiriyor. TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre bedelli ücretinin 31 bin TL olarak belirlendiği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlerle buluştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan gençlerle buluştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı Muayede Salonu'nda gençlerle bir araya geldi.
Bedelli askerlik konusundaki bir soru üzerine, "31 bin lira... Bu aslında oradaki askerlik süresi içerisinde 6 aylığa muadil bir rakam. Ayda 5 bin küsur alıyor ve onu 6 ile çarp. O 6 aya muadil bir rakam. Dolayısıyla alacağı maaş karşılığı yapacağı bir ödemedir." dedi.

Bedelliden kimler yararlanamayacak?

Teklife göre, uygulamadan bakaya ve asker kaçakları yararlanamayacak. Yükümlüler erteleme süreleri içinde bedelli hakkını kullanabilecek.

Askerlik süresinin 6 ay olarak düzenlendiği teklifte uzun dönem askerlik ise 12 ay öngörüldü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 21 Mayıs Salı günü, düzenlemenin detaylarını AK Parti Grup Toplantısı'nda açıklaması bekleniyor. Aynı gün ise teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulması planlanıyor.

Bedelli askerliğe kimler başvurabilecek?

Bedelli askerlikten her yıl 145 bin kişi yararlanacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecek.

Manisa'da, bedelli askerlik uygulamasından yararlanarak 21 günlük temel eğitimlerini tamamlayan 4 bin 812 asker için yemin ve terhis töreni yapıldı.
Manisa'da, bedelli askerlik uygulamasından yararlanarak 21 günlük temel eğitimlerini tamamlayan 4 bin 812 asker için yemin ve terhis töreni yapıldı.

Aynı yıl içinde ilk başvuran 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanacak. Kalanlar ise takip eden yıllarda eritilmeye çalışılacak. Uzmanların görüşleri ise takribi 2-3 yıl içerisinde bu yığılmanın biteceği yönünde.

Önlisans mezunları kaç ay askerlik yapacak?

Yeni askerlik sistemi ile lisans ve lisansüstü mezunları 12 aylık yedek subay olarak askerlik yapabilecek. Meslek Yüksek Okulu mezunları da yedek astsubay olarak askerlik görevini yerine getirebilecek. Bu süre Önlisans mezunları için de 12 ay olarak belirlendi.

Önlisans mezunları, yedek astsubay olarak askerlik yapmak istemezlerse ise 6 ay askerlik yapacak veya bedelli askerlikten faydalanacak.

Selam duran bir asker.
Selam duran bir asker.

Yedek astsubaylara maaş ödenecek mi?

İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması için görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık, 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.

Bedelli askerler yürüyüş yaptıkları sırada görünüyor.
Bedelli askerler yürüyüş yaptıkları sırada görünüyor.

Lise ve altı mezunlar kaç ay askerlik yapacak?

Lise ve altı mezunları için 6 ay+6 ay askerlik uygulaması getiriliyor. Bir aylık eğitimini tamamlayıp beş aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecek. Askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacak.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >