Tek tip sigara paketi uygulaması tüketiciye ne fayda sağlayacak?

Türkiye'de sigara paketlerini de kapsayan yenilikler 5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek.
Türkiye'de sigara paketlerini de kapsayan yenilikler 5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek.

5 Aralık'ta hayata geçirilmesi beklenen tek tip paket uygulaması bir dizi yeniliği de beraberinde getiriyor. Uygulamaya göre, yeni paketlerde sigara markası yer almayacak. İşletmeler sigaraları artık görünen alanlarda değil, tezgah altı kapalı dolaplarda muhafaza edebilecek.

Tek tip sigara paketi uygulamasını Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu GZT için yorumladı. Sigara paketlerindeki tek tip uygulamanın albeni ve cazibeyi düşüreceğine işaret eden Ağaoğlu, "Toplum sağlığını ve ekonomisini tehdit eden bu illetten kurtulmak için Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde topyekun bu kampanyaya destek olunmalı." dedi.

11. Rize Tanıtım Günleri kapsamında İstanbul'da düzenlenen programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigarada tek tip paket uygulamasına geçileceğini yinelemişti.

2016 yılında temelleri atılan uygulama sigara ile mücadelenin en önemli adımlarından biri oldu. Uygulamanın ardından paketlerde logo artık kullanılamayacak. Söz konusu uygulamaya 5 Aralık'tan itibaren hayata geçirilecek.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu
Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

20 bin TL ceza

Paket üzerinde kullanılan uyarıcı resim ve yazının da alanı yüzde 85'e çıkarılacak. Paketlerde marka sadece bir yüzeyde bulunacak ve bu alanın yüzde 5'ini geçemeyecek. İşletmeler sigaraları artık görünen alanlarda değil, tezgah altı kapalı dolaplarda muhafaza edecek. Uygulamaya aykırı davrananlara ise 20 bin TL para cezası ve 20 gün işletme kapatma cezası verilecek.

GZT'nin ulaştığı Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Sigara zararlı bir ürün ve maalesef bağımlılık yağıyor. Paketlerin tek tip yapılması albenisini ve cazibesini düşüreceğinden yerinde bir uygulama. Ama asıl görev burada bilinçli tüketiciye düşüyor." dedi.

Sigara içen bir kişi Reuters Haber Ajansı tarafından böyle görüntülenmişti.
Sigara içen bir kişi Reuters Haber Ajansı tarafından böyle görüntülenmişti.

Sigara paketinin albenili olması neden önemli?

Sigara gibi kötü bir alışkanlıktan kurtulmaya tüketicinin ilk olarak beyninde karar vermesinin önemine değinen Ağaoğlu, "Böylece tüketici hem bütçesini hem de sağlığını muhafaza altına almış olacak. Sigara paketlerinin ambalajlarının albenili olması daha çok gençlerimizi etkiliyor. Belli bir yaşa gelmiş sigara tüketicileri paketin rengi de olmasa o alışkanlığından vazgeçmeyecektir. Ama kararlı olmaları gerektiğinin altını çiziyorum. Bu noktada üzülerek belirtmek isterim ki sigara kullanma yaşı ilkokul çağına kadar indi. Çocuklarımız, Biraz özenti biraz da albenisine kanarak sigara içmeye başlayabiliyorlar." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Toplum sağlığını ve ekonomisini tehdit eden sigaradan kurtulmak için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önderliğinde topyekun bu kampanyaya destek olunmasına dikkati çeken Aydın Ağaoğlu şöyle konuştu:

"Sigara içen biriysek bu alışkanlıktan vazgeçmeli, yakınlarımız kullanıyorsa onların üzerinde de uygun şekilde baskı kurmalıyız.

Sigara paketlerinin tek tip olmasının yanında içini göstermeyen kapalı dolaplarda satılma uygulaması da çok yerinde oldu. Böylelikle insanın aklına gelmesini engelliyor. Bir sigara tiryakisi düşünün, elinin altında bir sigara olmazsa markete gittiğinde o sigarayı görürse tekrar hatırlayacak ve zafiyet göstererek o kötü alışkanlığa tekrar dönebilecektir. Bu tür riskleri ortadan kaldırmak için oldukça yararlı bir karar. Bu uygulamaya öncelikle sigara tiryakileri sahip çıkmalı. satış noktaları da özen göstermediği taktirde kamu otoritesi gerekli cezaları uygulamada tereddüt etmemelidir."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >