Televizyon sektörü bitti iddiası! 80 diziyle başladı, 10 diziyle sezonu kapattı

​Televizyon sektörü bitti iddiası! 80 diziyle başladı 10 diziyle sezonu kapattı

Ünlü televizyoncu Mesut Yar, o iddiayı köşesinden duyurdu.

Ünlü televizyoncu Mesut Yar, yeni yazısında televizyonun ve dizilerin geldiği son noktayı kaleme aldı. Yar, yazısında televizyon sektörünün bittiğini iddia ederek, yeni sezonun 80 diziyle başlayıp 10 diziyle araya girmesini örnek gösterdi.

İşte Mesut yar'ın o yazısı

                                    Bir gecede yaklaşık 10 milyon liralık dizi tüketiyoruz. Haftanın yedi gecesinde rakam 70 milyon lirayı bulabiliyor. Hadi 10 milyonunu at, 60 milyon lira kalır...
Bunu ayda dört ile çarp, 240 milyon liralık mali portre önüne çıkar. Bir sezon yaklaşık 8 ay sürüyor. Eksiğiyle gediğiyle ortaya çıkan rakam da yaklaşık 2 milyar lirayı buluyor. Eski söyleyişle 2 trilyon lirayı...
Televizyonların reklam geliri ayda 4 milyar lirayı bulmuyor. Bu gelir artacağına azalıyor da. Hadi 3 milyar lirayı ortalama alalım...
Dizilerden geriye 1 milyar lira kalıyor ki haberdir, yarışmadır, programdır bu içeriklerin maliyetlerini saymıyor, vergi ve personel giderlerini de bir kenara atıyorum...
Matematikten anlamayan biri için bile hesap ortada. Sektör dibe doğru iniyor. Kimse 80 diziyle başlayıp 10 diziyle biten bir sezonun sektörde yarattığı kraterin suçunu izleyene atmasın. Savrukluğun sonu savrulmaktır..
İşte Mesut yar'ın o yazısı Bir gecede yaklaşık 10 milyon liralık dizi tüketiyoruz. Haftanın yedi gecesinde rakam 70 milyon lirayı bulabiliyor. Hadi 10 milyonunu at, 60 milyon lira kalır... Bunu ayda dört ile çarp, 240 milyon liralık mali portre önüne çıkar. Bir sezon yaklaşık 8 ay sürüyor. Eksiğiyle gediğiyle ortaya çıkan rakam da yaklaşık 2 milyar lirayı buluyor. Eski söyleyişle 2 trilyon lirayı... Televizyonların reklam geliri ayda 4 milyar lirayı bulmuyor. Bu gelir artacağına azalıyor da. Hadi 3 milyar lirayı ortalama alalım... Dizilerden geriye 1 milyar lira kalıyor ki haberdir, yarışmadır, programdır bu içeriklerin maliyetlerini saymıyor, vergi ve personel giderlerini de bir kenara atıyorum... Matematikten anlamayan biri için bile hesap ortada. Sektör dibe doğru iniyor. Kimse 80 diziyle başlayıp 10 diziyle biten bir sezonun sektörde yarattığı kraterin suçunu izleyene atmasın. Savrukluğun sonu savrulmaktır..
Mesut Yar hakkında

                                    1994 yılında Kanal E televizyonunun kurucuları arasında oldu. Burada “By Night” adlı talk show programını yaptı. Daha sonra da Show TV, Number One TV, HBB TV, Kanal 6, Star TV, Cine 5, atv gibi ulusal kanallarda yapımcılık, sunuculuk ve anchormanlik yaptı.
Sabah-Atv Grubuna bağlı Kanal 1, Atv Avrupa, Türkçe Tv gibi kanallarda genel müdürlük yaptı.
Mesut Yar, Posta Gazetesinde izleme kritiği yaptığı Televizyon Hastası isimli bir köşesinde yazmaktadır. Çeşitli hikâye, şiir, ve roportaj kitapları yayınlandı.17 Nisan 1966 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur. Çocukluğu Kurtuluş semtinde geçti. Meslek Lisesinden mezun oldu.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünü 1993 yılında bitirdi. İstanbul Yıldız Tekniküniversitesinde gazetecilik okumaya başladı ama olmadı. Sonra İstanbul Üniversitesinde Müzecilik ihtisası yaptı.
İlk barter işi Benetton‘a kazak karşılığında tiyatro oyunu yazmak ve onların mağaza çalışanlarına tiyatro eğitimi vermek oldu.
Hulki Cevizoğlu‘nun çıkarttığı derginin İstanbuTurnike programını sunarken sunucu Güner Ümit‘e temel fıkraları ve programın girişinde yaptığı o esprileri yazarak metin yazarlığı yaptı. Bu şekilde televizyon ile tanışmış oldu.
Gazetecilik mesleğine stajyer muhabir olarak 1985 yılında başladı. Hürriyet, Sabah, Posta gibi gazetelerde muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığı yaptı. Bir ekiple Yön Dergisi’ni çıkardı. Yön Dergisi kapanınca oradaki arkadaşlarınla Kanal E’yi yani CNBC-E‘yi kurma kararı aldı. Burada Laf çok programını sunmaktadır.
Mesut Yar hakkında 1994 yılında Kanal E televizyonunun kurucuları arasında oldu. Burada “By Night” adlı talk show programını yaptı. Daha sonra da Show TV, Number One TV, HBB TV, Kanal 6, Star TV, Cine 5, atv gibi ulusal kanallarda yapımcılık, sunuculuk ve anchormanlik yaptı. Sabah-Atv Grubuna bağlı Kanal 1, Atv Avrupa, Türkçe Tv gibi kanallarda genel müdürlük yaptı. Mesut Yar, Posta Gazetesinde izleme kritiği yaptığı Televizyon Hastası isimli bir köşesinde yazmaktadır. Çeşitli hikâye, şiir, ve roportaj kitapları yayınlandı.17 Nisan 1966 tarihinde İstanbul‘da doğmuştur. Çocukluğu Kurtuluş semtinde geçti. Meslek Lisesinden mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi bölümünü 1993 yılında bitirdi. İstanbul Yıldız Tekniküniversitesinde gazetecilik okumaya başladı ama olmadı. Sonra İstanbul Üniversitesinde Müzecilik ihtisası yaptı. İlk barter işi Benetton‘a kazak karşılığında tiyatro oyunu yazmak ve onların mağaza çalışanlarına tiyatro eğitimi vermek oldu. Hulki Cevizoğlu‘nun çıkarttığı derginin İstanbuTurnike programını sunarken sunucu Güner Ümit‘e temel fıkraları ve programın girişinde yaptığı o esprileri yazarak metin yazarlığı yaptı. Bu şekilde televizyon ile tanışmış oldu. Gazetecilik mesleğine stajyer muhabir olarak 1985 yılında başladı. Hürriyet, Sabah, Posta gibi gazetelerde muhabirlik, editörlük ve köşe yazarlığı yaptı. Bir ekiple Yön Dergisi’ni çıkardı. Yön Dergisi kapanınca oradaki arkadaşlarınla Kanal E’yi yani CNBC-E‘yi kurma kararı aldı. Burada Laf çok programını sunmaktadır.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >