Tepkiler geri adım attırdı: Uber CEO'sundan 'Kaşıkçı cinayeti' özrü

Dara Khosrowshahi
Dara Khosrowshahi

Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini "ciddi bir hata" olarak tanımlamasının yanlış olduğunu ve cinayetin asla mazur görülemeyeceğini söyledi.

Khosrowshahi, daha önce Kaşıkçı cinayetini, kendi şirketinden sürücüsüz aracın ölümle sonuçlanan kazası ile karşılaştırarak, "Kaşıkçı cinayeti ciddi bir hata. Biz de sürücüsüz araçla hata yaptık, sürüşü durdurduk ve bu hatadan kurtulduk. Bence insanlar hata yapar." ifadelerini kullanmış, bu ifadeler sonrası sosyal medyada "Uber'i boykot edin (#BoycottUber)" etiketiyle kampanya başlatılmıştı.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), 2016 yılında toplam değeri 3 milyar 400 milyon dolar olan Uber hisselerinin yüzde 4,3'ünü satın almıştı.

Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, gazeteye verdiği bir demeçte Kaşıkçı cinayetini "şoförsüz araç kazasına" benzetmişti.

Khosrowshaki demecinde şunları kaydetmişti:

  • "Bu (Kaşıkçı cinayeti) ciddi bir hata. Biz de sürücüsüz araçla hata yaptık, sürüşü durdurduk ve bu hatadan kurtulduk. Bence insanlar hata yapar. Bu onların asla affedilmeyeceği anlamına gelmez. Bence bunu ciddiye aldılar."

Khosrowshahi'nin Kaşıkçı cinayetine ilişkin demeci sosyal medyada sert tepkiye neden olmuş, "Uber'i boykot edin (#BoycottUber)" etiketiyle kampanya başlatılmıştı.

Washington Post gazetesinde Kaşıkçı'nın editörlüğünü yapan Karren Attiah Uber CEO'suna en sert tepki veren isimlerden oldu.

Attiah Twitter hesabından, Khosrowshahi'nin benzetmesine tepki göstererek, "Herkesin Uber'in CEO'sunun burada söylediklerine dikkat etmesini istiyorum. İnsan cinayetini teknik bir Uber aksaklığıyla karşılaştırıyor." ifadesini kullandı.

Kaşıkçı cinayeti konusunda 'hata' kelimesinin kullanılmasını saçma bulduğunu vurgulayan Attiah, "Burada esas odaklanmamız gereken Uber'in Kaşıkçı cinayetinden sonra hala Suudi Arabistan'ı yönetimde tutma kararı. Khosrowshahi, Suudi Arabistan'ın parasının insan hayatından daha mı önemli olduğuna inanıyor?" ifadelerini kullandı.

Khosrowshahi geri adım attı

Khosrowshahi dün Twitter yaptığı paylaşımda, The Washington Post gazetesi köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğunda öldürülmesine ilişkin yaptığı yorumlardan geri adım attı.

Khosrowshahi paylaşımında, "Cemal Kaşıkçı'ya olanları unutmak ya da affetmek yok ve ben buna 'hata' demekle yanılıyordum" açıklaması yaptı ve ekledi: "Şu anda inanmadığım bir şey söyledim. Yatırımcılarımız uzun zamandır benim buradaki görüşlerimi biliyor ve röportajda yeterince açık olmadığım için özür dilerim" ifadelerini kullandı.

Uber-Suudi Arabistan ilişkisi

California merkezli Uber şirketinin en büyük yatırımcılarından biri Suudi Arabistan. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu (PIF), 2016 yılında toplam değeri 3 milyar 400 milyon dolar olan Uber hisselerinin yüzde 4,3'ünü satın almıştı.

Uber şirketi, Kaşıkçı cinayetinin ardından bu ülke ile olan ilişkileri sebebiyle eleştiriliyor.

Riyad'ta düzenlenen 'Geleceğe Yatırım Girişimi' yoğun ilgi gördü

Suudi Arabistan, ülkenin servet fonu aracılığıyla (PIF) Uber gibi birçok uluslararası şirkete yatırım yapıyor.

Geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta 'Geleceğe Yatırım Girişimi' platformu düzenlenmişti. Üçüncüsü düzenlenen Geleceğe Yatırım Girişimi’ne (FII) siyasi liderler ve önemli yatırımcılar katılmıştı.

  • Elektrikli araç şirketi Lucid Motors'un CEO'su Peter Rawlinson; Virgin Hyperloop CEO'su Jay Walder, Formula E'nin (Elekrikli araba otomobil yarışı) kurucusu Alejandro Agag, Riyad'daki Gelecek Yatırım Girişimi konferansında sahneye çıkarken şirketin üst düzey yöneticileri Suudi Arabistan'a övgüler yağdırdı.

Amerikan otomotiv şirketi Lucid Motors'un CEO'su Peter Rawlinson'un PIF'ten 1 milyon dolarlık yatırım aldığı belirtiliyor.

Lucid Motors'un CEO'su Peter Rawlinson
Lucid Motors'un CEO'su Peter Rawlinson

Suudi Arabistan'dan yatırım fonu alan, Rawlinson, “Çok heyecanlıyım çünkü Lucid Air bir yıldan fazla bir süre içinde piyasaya sürülecek ve bunu olanaklı hale getirdiği için Kamu Yatırım Fonu'na (PIF) teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

Rawlinson ayrıca kendisinin ve yönetim ekibinin “Suudi Arabistan Krallığı'ndaki bir motor endüstrisinin oluşumuna katkıda bulunmalarına yardım etme konusunda büyük bir bağlılığa sahip” olduğunu da belirtti. Lucid Motors'un pazarlama müdürü David Salguero ise yorum yapmaktan kaçındı.

Hyperloop One geçtiğimiz yıl Riyad'taki platforma katılmamıştı

Amerikan nakliye teknoloji şirketi Virgin Hyperloop One geçen yılki konferanstan vazgeçen ilk şirketlerden biriydi; o zamanki başkan Richard Branson 1 milyar dolarlık bir anlaşmayı durdurdu ve devlet destekli bir gazetecinin öldürülmesinin Suudi Arabistan'a karşı pozisyonlarını değiştirdiğini kaydetmişti.

Şirket 1 Haziran 2014 tarihinde kuruldu.
Şirket 1 Haziran 2014 tarihinde kuruldu.

Virgin Hyperloop One bu yıl düzenlenen platforma katılarak Suudi Arabistan ile herhangi bir sorunları olmadığını belirtmiş oldu.

Cemal Kaşıkçı cinayeti

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, evlilik işlemleri için 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü.

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA, Kaşıkçı cinayetinin emrini Suudi Veliaht Prens Muhammet bin Selman’ın verdiği sonucuna ulaşırken, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğince haziranda açıklanan 101 sayfalık raporda da Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı'yı kasten ve taammüden öldürmekten sorumlu tutulmuştu.

Raporda, aralarında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın da bulunduğu üst düzey yetkililerin soruşturulması için güvenilir kanıtlar olduğuna işaret edilmişti.

Raporda, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin tamamlayıcı kriminal soruşturma başlatmaya davet edilmiş, Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin yaptırımların Veliaht Prens ve onun yurt dışındaki kişisel mal varlıklarını da kapsaması gerektiği vurgulanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >