Terör örgütü PKK'nın Japonya planı

Arşiv
Arşiv

PKK, Japonya’da ülkenin kültürünü ve sanatını kullanarak sempatizanlarını artırmayı hedefliyor. Türkiye’de faaliyet gösteren terör örgütünün kendilerine karşı yürütülen operasyonları ve bölgedeki halkın tepkisini dünya kamuoyunda haksız gösterme çalışmaları Japon yöneticilerinin radarına takıldı ve ülkede PKK yeniden terör örgütü listesine eklendi.

Tokyo metrosunda 1 adet bomba yüklü bavul patladı ve 2 ayrı canlı bomba yelekli şahıs intihar saldırı düzenledi. İlk belirtilere göre 30 ölü ve 175 yaralı olduğu bildirildi. Terör eylemini üstlenenlerin PKK olduğu tespit edildi. Japonya polisinin konuyla ilgili soruşturması devam ediyor.

PKK Japonya'da ne yapıyor?

2023 yılında Japonya PKK'yı terör örgütü listesinden çıkarmıştı. Sonrasında çeşitli girişimlerle bu uygulamadan vazgeçildi. 2010'ların başından itibaren ülkedeki PKK sempatizan yapısı gün geçtikçe alan kazanmaya devam ediyor. Sivil toplum kuruluşları kurmak, kültür-sanat faaliyetleri yürütmek ve çok daha fazlası. Neden PKK terör örgütü eylem bölgelerinden binlerce kilometre uzakta yapılanmaya gitmeye çalışıyor?

Bir ülkede ayrılıkçılık yapılırken toplumda meşruiyet nasıl sağlanabilir? Ülkedeki insanların verecekleri tepkiyi haksız göstermek için veya mümkün olan en az tepkiyi alabilmek için çeşitli yapılanmalara gidilir. Dünyanın farklı ülkelerinde de benzer bir uygulamayı yürüten PKK terör örgütü, Japonya'da da aynı yöntemi izliyor. Kültür dernekleri şeklinde örgütleniyorlar. Böylece konuyla ilgisi olmayan herhangi Japon, buralara gidip gelerek PKK'nın teorik propagandasına maruz kalabiliyor.

Japon kültüründen bahsederek biraz detaylandıralım. Önemli bir yer tutan mangalar yani bildiğimiz isimiyle çizgi romanlar kullanılıyor. Bununla birlikte görsel medyada içerik yayınları da yapılıyor. Hepimizin en az bir kere izlediği Tsubasa ve Pokemon'u Japonya'da çizgi roman alanındaki içerikler olarak detaylandırabiliriz. Tabi, bu iki program PKK propagadandası yapmıyor. Anime ve mangalar kullanılıyor.

Manga, bir sayfa düzlemi üzerine bir çerçeve içinde alınan farklı sayıda panelin üzerine grafiklerin, konuşma balonların ve bazen yorumların yerleştirilmesiyle oluşturuluyor. Sayfalarının düzenleri, duygu ve efekti vurgulamak için farklı biçimde ele alınabilirken bazen de boyut değişimi yapılabiliyor. Sayfanın bir kısmı küçük diğer kısmı çok büyük tasarlanabiliyor. Bu farklı sayfa düzenine panel adı veriliyor. Manga okunurken sağdan sola ve yukarıdan aşağıya doğru okuma yapılıyor. Önemi az olan bilgiler sayfanın en üst kısmında, daha önemli nüanslarsa alt kısımda konumlandırılıyor. Her bir manga'yı, bir sonraki sayıda devam etmek üzere hazırlanan dergi serisi olarak özetleyebiliriz.

Animeler ise Japonya'ya özgü manga çizim sanatıyla çizilmiş animasyonlardır. Özgü çizim teknikleri vardır. Mesela 1.70 boyundaki bir kişi 2 metre olarak gösterilebilir. Karakterlerin göz çevreleri standart ölçülerden farklı olarak büyük çizilebilir. Naruto, Yu-Gi-Oh ve Bakugan'ı en çok bilinen animeler olarak örnek verebiliriz.

Japon toplumu ve insanı geleceğe yöneliktir ama geçmişle ilgisini kesmemiştir. Hatta güncel sorunları göğüslemek için geçmişte yapılanları değerlendirmeyi de tercih eder. Muhafazakar görüşe sahip olan Liberal Demokrat Parti, 1993 ve 2009'daki birer dönemlik aranın haricinde her zaman Japonya'da tek başına iktidar veya kurulan koalisyonların büyük ortaklarından olmayı başardı.

Toplumun geçmişle olan bağını gösteren anime ve mangalarda çıkartılıyor. İkinci Dünya Savaşı dönemini anlatan eserler, Hiroşima ve Nagazaki'de yaşanan atom bombası facialarından sonra toplumun yeniden ayağa kalkışını anlatan eserler de sıklıkla anime ve mangalarda işleniyordu. Bir anime veya mangayı çok profesyonel olmayacak şekilde hazırlamak ve dağıtımını sağlamak yüksek maliyet gerektirmeyen bir iş. Bu sebepten ötürü PKK terör örgütü bu yöntemi tercih ediyor. İnsanların yoğun olarak tükettiği alanlarda hazır bulunmaya çalışarak daha fazla görünürlülük almak istiyorlar.

Etkinlik adı altında bulunarak yapılan toplantılarda bölücü terör örgütü PKK'nın ve onun Suriye'deki uzantısı YPG'nin bayrak ve flamaları ile propaganda yapılan anlar, bölgede yaşayanların kayıtlarıyla belgelenmişti.

Japonya'da PKK eylemleri

2020 yılında Japonya'da yer alan bazı sol örgütler PKK'nın buradaki yapılanmalarıyla bir araya gelerek Tokyo Shibuya'daki Polis Merkezi'ne yönelik saldırı eylemleri de yapmıştı. Organize bir hale gelerek karakola saldırı eylemleri toplum tarafından dikkatle takip edildi. Çünkü bir polis merkezi her nerede olursa olsun yüksek düzeyde koruma altına olma ihtimali en fazla olan noktaların başında gelir. Bu durumda, Japonya gibi kapalı topluma sahip bir ülkede ayrılıkçılık yapabilmek ve elde edilen nüfuz dikkatle izlenmeli.

Uzun yıllardır Japonya'da sokak hareketliliği görmeyen Japonlar bu durumu şaşkınlıkla karşıladı. Japon gazeteci Ishii Takaaki, 2023 yılının farklı dönemlerinde X hesabında yaptığı paylaşımlarda PKK terör örgütünün Japonya'daki faaliyetleri hakkında bilgi vermişti. 2023 yılında yapılan bir organizasyonda terör örgütü PKK'nın bayrakları ve elebaşı Apo kod Abdullah Öcalan'ın posterleri açılmıştı. Toplantının amacı Nevruz'u kutlamaktı. Bu etkinlik Saitama'da gerçekleşti. Yüksek sesle çalınan örgüt marşları bölgedeki Japon vatandaşların huzursuz olduğu görüşlerini paylaşmıştı.

Peki PKK terör örgütü bu faaliyetleri yapabilme serbestliğine nasıl erişebildi?

2023 yılının sonlarına doğru, Japonya Adalet Bakanlığına bağlı olarak çalışan Kamu Güvenliği İstihbarat Teşkilatı'nın yayınladığı listede PKK yer almıyordu. Ancak, PKK terör örgütü 2002 yılından itibarıyla Japonya topraklarında mal varlıkları dondurulması gereken terör örgütleri olarak belirtiliyordu. Ama, istihbarat teşkilatının güncelleme yaptığı listede "başlıca terör örgütleri" kapsamında yer alan bölüm ve ülkedeki "Genel Eğilimler" grafiğinde PKK terör örgütüne yer verilmemişti. Aynı listede, El Kaide, Boko Haram, Eş Şebab, DEAŞ, Japon Kızıl Ordu ve Aum Şinrikyo gibi uluslararası ve lokal terör örgütleri vardı.

2023'ün Aralık ayında Japonya'nın Ankara büyükelçiliği, PKK'nın Japonya'da terör örgütü listesine tekrar alındığını duyurdu. Büyükelçilikten yapılan açıklamada, PSIA'nın uluslararası terör örgütleri listesinin bulunduğu internet sayfasının kısa zaman önce güncellendiği ve yenilenen listede yer almadığı görülen PKK'nın listeye eklendiği paylaşılmıştı.

Resmi websitelerinde şöyle bir duyuru ile paylaşılmıştı. "Japonya Kamu Güvenlik ve İstihbarat Ajansı’nın web sitesi geçtiğimiz gün güncellenmiş olup, bahse konu sayfa şu anda silinmiştir. Japonya hükümeti, PKK’yı 2002 yılı itibarıyla terörist vb. gibi mal varlığı dondurulması gereken örgütler arasına dahil etmiştir ve PKK tarafından gerçekleştirilen terör eylemlerini kınamaktadır. Japonya hükümetinin bu politikasında herhangi bir değişiklik yoktur"

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28'inci Taraflar Konferansı'na (COP28) katılmak üzere gittiği Birleşik Arap Emirlikleri'nde Japonya Başbakanı Kişida ile konuyu görüşmüştü.

Gazeteci Takaaki yaptığı açıklamada "Bir gazeteci olarak Japon yetkililere seslendim ve terör örgütlerinin faaliyet göstermesinin tuhaf olduğunu bildirdim." ifadelerini de kullanmıştı. Ek olarak Takaaki, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Türk milletini bu konuda uyarmak istediğini belirten açıklamalar da yaptı. "Ancak Japonya'nın Saitama Eyaleti'nde Saitama halkı bunu anlamaya çalışırken sinirlenmeye başlıyor. Türkiye Cumhuriyeti'ndeki dostlarımı bu konuda bilinçlendirmek isterim." dedi.

Japonlar 20 Şubat 2024'te ülkelerindeki PKK terör örgütü yapılanmalarına karşı geniş çapta bir protesto yürüyüşü düzenledi. PKK terör örgütü, Japon topraklarında "Kürt-Japon Kültür Derneği" adıyla yapılanıyor. Doğal afetler yaşandığında da kampanya yürütüyorlar. Depremler için bağış toplama, afet noktalarına ekipman ve insani yardım sevkiyatı için organize olma gibi alanları da kullanıyorlar.

29 Kasım 2023'te bu derneğin ve Kürdistan Kızılayı Derneği'nin Türkiye'deki malvarlıklarına el konulmasına yönelik karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Sebep olarak PKK iltisakı ve bölücü terör örgütüne yardım yataklık etmek belirtildi. Japonların gösterisine karşılık olarak PKK terör örgütü sempatizanları "Tımarhaneye gidin." şeklinde slogan attı.

Japonya'ya yerleşen PKK sempatizanları Türkiye ile Japonya arasındaki 90 günlük vizesiz seyahat uygulamasından yararlanarak Japonya'ya giriş yapıyor. Daha sonra, resmi merciilere başvurarak Türkiye'de soykırıma uğradıklarını iddia ederek siyasi iltica talep ediyorlar. Bu talepleri kabul edilmemesine rağmen, yasadışı yollarla ülkede kalmaya devam ediyorlar. Sempatizan kadrosundaki isimler yıkım sektöründe çalışıyor. Süreç 2015'ten günümüze kadar kademe kademe yürütülüyor. Özel günler, tatiller ve bayramlar sırasında Japonya'daki PKK sempatizanları etkinlikler ve buluşmalar organize ediyor.

İnsan kaçakçılığı, mala zarar verme, yağma gibi cürümlerle de ilişkilendiriliyorlar. İnsan kaçakçılığı konusuna parantez açmak istiyorum. 2016'da tekfiri terör örgütü DEAŞ'a katılmak isteyen bir Japon, Gaziantep'te sınır noktasındayken yakalanmıştı. Benzer bir haberi PKK/PYD terör örgütü için görecek miyiz, bunu bize zaman ispat edecek.

Rehine ve militan kazanmak için Japonların içinde PKK'nın yapılanmaya gitmesi hakkında Japonya makamlarının izleyeceği politikalar dikkatle bekleniyor. Japon toplumunun kapalı ve muhafazakar yapısını manüple etmek isteyen PKK terör örgütü, bu yollarla kadrolarına yeni takviyeler yapabilir.

Bazı sinema filmleri ile de yumuşak güç unsurları alanında nüfuz kurmak isteniyor. 1990'larda Japonya'ya göç eden yaklaşık 2.000 Kürt kökenli Türk vatandaşının Tokyo'nun banliyölerinde yaşadıklarını anlatan 'Tokyo Kurds' isimli sinema filmini örnek olarak gösterebiliriz.

Japonya'nın önde gelen basın kuruluşlarından olan Mainichi Shimbun gazetesi de konuyla alakalı haberleri Japonya'daki Kürtler temasıyla manşetlerde görüyor. Ancak konunun insanların etnik kökeni olmaması ve bu şekilde çarptırılması sebebiyle tepkiyle karşılanıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >