Terörist Fehriye Erdal Belçika'da 'en çok arananlar' listesinde

Terörist Fehriye Erdal
Terörist Fehriye Erdal

● Belçika'da "en çok arananlar" listesine aralarında Özdemir Sabancı suikastının faillerinden firari terörist Fehriye Erdal'ın da bulunduğu iki yeni isim eklenerek listedeki kişi sayısı bin 846'ya yükseldi.

● Gıyabında 15 yıl hapis cezası bulunan terörist Fehriye Erdal, Belçika Federal Polisi'nin Aktif Firari Arama Timi (FAST) tarafından aranacak.

● İstanbul'daki Sabancı İş Merkezi'nde 9 Ocak 1996 tarihinde terör örgütü DHKP - C mensupları Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından gerçekleştirilen saldırıda iş insanı Özdemir Sabancı, Toyotasa Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Melike Hasefe yaşamlarını yitirmişti.

Belçika, Sabancı suikastının faillerinden firari terörist Fehriye Erdal'ı "en çok arananlar" listesine aldı.

Belçika'da Fransızca yayın yapan Sudinfo.be haber sitesine göre, "en çok arananlar" listesine aralarında Özdemir Sabancı suikastının faillerinden firari terörist Fehriye Erdal'ın da bulunduğu iki yeni isim eklenerek listedeki kişi sayısı bin 846'ya yükseldi.

Terörist Erdal'ın nerede olduğu bilinmiyor

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Ayşe Nilgün Hasefe'nin 9 Ocak 1996'da öldürülmesi olayının faillerinden ve Türkiye'de geçen yıl güncellenen Terörden Arananlar Listesi'nde mavi kategoride yer alan Erdal'ın nerede olduğu bilinmiyor.

Terörist Erdal, Sabancı suikastının ardından ülkeden kaçtıktan sonra, 1999'da Belçika'nın Knokke şehrinde evinde çıkan yangın sonucu "Neşe Yıldırım" adına düzenlenmiş sahte pasaportla yakayı ele vermişti.

"Çete üyesi" olmak suçundan yargılanan Erdal, bir yıl hapis cezasına çarptırılmış, daha sonra ev hapsine alınmış, 2006 yılında da firar etmişti.

Fehriye Erdal, Belçika'daki duruşmadan çıkıyor. (25 Ocak 2006)
Fehriye Erdal, Belçika'daki duruşmadan çıkıyor. (25 Ocak 2006)

Erdal'ın firarından 2 gün sonra, Bruges Ceza Mahkemesi, 28 Şubat 2006'da, Erdal'a gıyabında 4 yıl hapis cezası ve 10 yıl boyunca kamu haklarından mahrum etme kararı verirken, Gent Temyiz Mahkemesi, 7 Kasım 2006'da bu cezaları onamıştı.

Bruges Mahkemesi, aynı dava kapsamında DHKP-C'yi "terör örgütü" olarak nitelendirmiş ve Belçika'da adli alanda örgütün bu sıfatına resmiyet kazandırmıştı.

Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılandı

  • Bruges Ağır Ceza Mahkemesi, suikastın üzerinden 20 yıl geçtikten sonra 25 Mayıs 2016'da Erdal'ın Türkiye'de işlediği suçlardan Belçika'da yargılanmasına karar vermişti.
  • Mahkeme 2017'de terör örgütü DHKP-C üyesi Erdal'ı Türkiye'de işlediği suçlardan gıyabında 15 yıl hapis cezası ile 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezasına çarptırmıştı.

'Sabancı suikasti' nasıl gerçekleşmişti?

Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Ayşe Nilgün Hasefe'nin DHKP/C terör örgütü mensuplarında 23 yıl önce öldürülmüştü.

Olayın ardından yürütülen soruşturma sonunda hazırlanan iddianame ve yargılama sürecindeki kararlara göre, eylem talimatını, DHKP/C terör örgütünün Bayrampaşa Cezaevi sorumlusu Ercan Kartal'ın, açık görüş sırasında Mustafa Duyar ve İsmail Akkol'a verdi.

Kurye aracılığıyla üç susturucu bulunan 7.65 milimetre çaplı tabanca, bir cep telefonu gönderilen Mustafa Duyar ve İsmail Akkol, olaydan 6 ay önce Sabancı Center'ın temizlik işlerini yapan şirkete işçi olarak giren, daha sonra yönetim katında çaycılığa başlayan Fehriye Erdal'ın kendilerine Sakıp Sabancı'nın ofiste olduğunu bildirmesi üzerine Sabancı Center'a geldi.

Özdemir Sabancı (15 Mayıs 1941 - 9 Ocak 1996)
Özdemir Sabancı (15 Mayıs 1941 - 9 Ocak 1996)

Fehriye Erdal'a Sakıp Sabancı'nın odasını sormuşlar

Asansörle 15. kata kadar çıkan Duyar ve Akkol, buradaki tuvalette çanta içinde bulunan susturucuları silahlara takarak, kendilerini karşılayan Fehriye Erdal'la 25. kata çıktı. Mustafa Duyar'ın Sakıp Sabancı'nın odasını ikinci kez sorması üzerine heyecanlanan Erdal, odaları karıştırarak sol taraftaki odayı gösterip kaçtı.

Gösterilen odaya giren Duyar, Özdemir Sabancı ve Haluk Görgün'ü, İsmail Akkol da başka bir odadaki sekreter Nilgün Hasefe'yi silahla ateş ederek öldürdü.

  • Duyar ve Akkol kaçarken, Sabancı Center'ın güvenlik kameralarındaki görüntü kayıtlarından kimlikleri tespit edildi.
  • Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar'ın yakalanması amacıyla belirlenen adreslere ve DHKP/C terör örgütüne ait hücre evlere operasyon düzenlendi.
  • Olaydan sonra Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal, kendilerini saklamaları için talimat verilen örgüt üyelerinin İstanbul'un çeşitli semtlerinde bulunan evlerinde kaldı.

Mustafa Duyar, olaydan yaklaşık 1 yıl sonra örgütten ayrılmaya karar vererek, 17 Aralık 1996'da Lazkiye'deki örgüt evinden gizlice ayrılıp 22 Aralık 1996'da Türkiye'nin Şam Büyükelçiliği'ne teslim oldu.

 İşlediği cinayetlerden pişman olup teslim olan Mustafa Duyar, Afyon cezaevindeki isyanda öldürülmüştü.
İşlediği cinayetlerden pişman olup teslim olan Mustafa Duyar, Afyon cezaevindeki isyanda öldürülmüştü.

Türkiye'ye getirildikten sonra İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne teslim edilerek sorguya alınan Duyar, 9 Ocak 1997'de tutuklanarak Kırklareli Cezaevi'ne konuldu. Duyar, 15 Şubat 1999'da cezaevinde çıkan bir isyan sırasında öldürüldü.

  • Dönemin İstanbul DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma sonucunda, Ercan Kartal, Mustafa Duyar ile firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın da aralarında bulunduğu 11 sanık hakkında 28 Şubat 1997'de dava açıldı.

DHKP/C terör örgütünün cezaevi sorumlusu Ercan Kartal, Mustafa Duyar, İsmail Akkol ve Fehriye Erdal hakkında, eski TCK'nın 146/1. maddesinde yer alan ''Anayasal düzeni zorla değiştirmeye çalışmak'' suçundan idam cezası istendi.

Diğer sanıklar hakkında da ''yasa dışı örgüte yardım ve yataklık etmek'' suçundan 4,5 ile 7,5 yıl arasında hapis cezası talep edildi.

Yargılama sonucunda ne oldu?

Sabancı suikastı davasına bakan dönemin İstanbul 1 No'lu DGM'si, 15 Mart 2001'de verdiği kararda, sanık Ercan Kartal hakkındaki dosyayı, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden "eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e suikast" davasıyla birleştirdi. Ercan Kartal'ın, idam cezasının kaldırılmasının ardından aldığı "ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası" ise Yargıtay tarafından onandı.

DGM, yakalanamayan firari sanıklar İsmail Akkol ve Fehriye Erdal'ın dosyasını ayırdı.

Mahkeme, 15 Şubat 1999'da öldürülen sanık Mustafa Duyar'ın dosyasını düşürüp, diğer sanıklar hakkındaki kamu davasının kesin hükme bağlanmasını erteledi.

İsmail Akkol'a ağırlaştırılmış müebbet cezası

Suikastın ardından firar eden İsmail Akkol ise 2014'te Yunanistan'da yakalandıktan sonra serbest bırakıldı. Türkiye'ye iade talebi Yunan mahkemesince reddedilen Akkol hakkında İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kırmızı bülten çıkarılması talepli iade talepnamesi hazırlandı.

Türkiye'ye giriş yaparken Aydın'ın Söke ilçesinde yakalanan İsmail Akkol, 4 Şubat 2016'da tutuklandı.

İsmail Akkol
İsmail Akkol

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılaması yapılan Akkol, 17 Mayıs 2017'deki duruşmada eski TCK'da yer alan, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tamamını veya bir kısmını tağyir ve tebdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Davanın firari sanığı Fehriye Erdal'ın dosyası ise savunmasının alınmaması ve hakkında çıkarılan kırmızı bültene uygun yakalama emrinin infaz edilmemesi üzerine ayrıldı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >