Ticaret anlaşması imzaladılar: Sınır komşumuz, Talibanı tanıyan ilk ülke oldu

Taliban 15 Ağustos'ta yönetimi ele geçirmişti
Taliban 15 Ağustos'ta yönetimi ele geçirmişti

Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından uluslararası arenada kendisine müttefik arayan Taliban yönetimi, İran ile akaryakıt ihracatı anlaşması imzaladı. Taliban'ın gümrük vergilerini indirmesiyle Afganistan'a benzin ve gazyağı ihracatına yeniden başlayan İran böylece Taliban'ı 'ticari' olarak tanıyan ilk ülke oldu.

Uluslararası toplumda kendisine meşruiyet arayan Taliban, İran ile akaryakıt ihracatı anlaşması imzaladı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Mehr'e göre, İran Petrol, Gaz ve Petrokimya İhracatçıları Birliği Sözcüsü Hamid Hüseyni, "Taliban'ın İran'dan alınan akaryakıt tarifelerini yüzde 70 oranında düşürmesinin ardından İran, Afganistan'a akaryakıt ihracatına yeniden başladı" dedi.

Hüseyni, Afganistan'a akaryakıt ithalatının yeniden başlamasına karşın bazı İranlı iş adamlarının bu ülkeye ihracat konusunda temkinli olduğunu aktardı.

Akaryakıt ihracatı 6 Ağustos'ta askıya alınmıştı

İran, Afganistan'daki son gelişmeler ve güvenlik endişeleri nedeniyle 6 Ağustos'ta bu ülkeye yapılan akaryakıt ihracatını askıya almıştı.

Taliban 15 Ağustos'ta ülke yönetimini ele geçirmişti

Afganistan'ın başkenti Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne almıştı. Taliban, Kabil'in kuzeyindeki Pencşir vilayeti dışındaki tüm bölgelerin hakimiyetini ele geçirmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >