Ticaret Bakanlığı, cep telefonu ithalatında yerli üreticiyi korumak için yeni bir önlem aldı

Akıllı telefon
Akıllı telefon

Ticaret Bakanlığı, yerli üreticinin korunması amacıyla cep telefonu ithalatına gözlem uygulaması getirdi.

Böylece 200 doların altında birim fiyatına sahip olan telefonlar yalnızca Ticaret Bakanlığı izniyle ithal edilebiliyor.

Resmî Gazete'de yayınlanarak hayata geçen gözetim uygulaması, ithalat konusunda ileriye yönelik yürütülecek olan sistemin usullerinin tamamını içeriyor.

Koronavirüs nedeniyle tüm dünya sosyalizolasyonkurallarını uygulamaya devam ediyor. Ancak bazı ülkelerde vakasayılarının artması, hayatınıkaybedenlerinazalması ve yoğun bakım ünitelerinin hafiflemesiyle birlikte 'yeni normal hayata geçiş' politikaları uygulanıyor. Bunun temelini ise ekonomi oluşturuyor. Elektronik ürünlerin satışları da bu kapsamda büyük önem taşıyor.

Türkiye de yerli üreticileri korumak amacıyla cep telefonu ithalatında yeni bir gözlem uygulaması hayata geçiriyor. Böylece 200 doların altında fiyat etiketine sahip cep telefonları sadece Ticaret Bakanlığı izniyle ithal edilebilecek.

  • Bu gözetim uygulaması, 200 dolar altında kalan telefonlar için geçerli. Gözetim uygulaması nedir? Gözetim uygulaması aslında tamamen yerli üreticinin korunması ve ithalattan kaynaklanabilecek vergi kayıplarının önlenmesiyle hayata geçirilen bir uygulama. Böylece bir eşyanın ithalatında, üzerinden vergi hesaplanacak kıymetle ilgili birim başına asgari fiyat belirlenmiş oluyor. İlgili eşyanın kıymeti, belirlenen birim fiyatın altında kaldığında Ticarete Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü gözetim uygulamasını devreye sokuyor. Böylece aslında salgın sonrasındaki normalleşme sürecinde yerli üreticilerin korunması hedefleniyor.

Gözetim uygulaması Resmî Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte hayata geçmiş oldu.
Gözetim uygulaması Resmî Gazete'de yayınlanmasıyla birlikte hayata geçmiş oldu.
Ticaret Bakanlığı'nın, İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ Resmî Gazete'de yayınlandı.

Resmî Gazete'de yayınlanarak tebliğ edilen gözetim uygulamasında 'alıcısı bulunan verici portatif (cellular) telsiz telefon cihazları' şeklinde bir madde yer alıyor. Yani bu da genel olarak cep telefonlarını kapsıyor. Böylece ithalat konusunda ileriye yönelik yürütülecek olan gözetim uygulamasına ilişkin usuller de belirlenmiş oldu. Gözetim uygulaması, adet başına 200 doların altında alan eşyalar için geçerli olacak.

Başvurular nasıl yapılıyor?

Gözetim belgesine ilişkin tüm talepler e-devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Yani böylece bakanlığın internet sitesi üzerinden e-işlemler / ithalat işlemleri kısmından elektronik imzayla işlem kısa sürede tamamlanabiliyor. Ayrıca gözetim belgelerinin geçerlilik süresi de 6 ay olarak belirtiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >