'Ticaret savaşları' ABD piyasalarını tedirgin etti: Türkiye nasıl etkilenir?

TL ve dolar banknotları döviz bürosunda görünüyor.
TL ve dolar banknotları döviz bürosunda görünüyor.

Küresel piyasalar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal 300 milyar dolar tutarındaki ürüne 1 Eylül'den itibaren yüzde 10 ek gümrük vergisi getireceğini açıklamasının ardından, bir aylık ticaret ateşkesinin bittiği gerekçesiyle tedirgin. Çin ise bunun karşısında savaşacağını açıkladı.

GZT'nin ulaştığı Borsa Analisti Tuncay Turşucu, gelişmekte olan ülke endekslerinde bir yükselişin olduğuna dikkati çekti. ABD piyasalarındaki sert satışların ilk başta trendleri bozduğuna fakat yeni gün ile Future Endeksi ve paralel olarak S&P Endeksinin yüzde bir dolaylarında yükseldiğini söyledi. Bu yükselişe Türkiye'nin de katıldığına işaret eden Turşucu, TL/Dolar'ın 5,50'nin altına inmesi halinde aşağı yönlü bir hareketin olacağını belirtti.

Çin ve ABD arasında bir yılı aşkın süredir devam eden ticaret savaşının 12 müzakere toplantısı geride kalırken, somut bir anlaşmaya ulaşamayan iki ülkenin önemli gündem başlıklarından en önemlilerini Çin'in, "Made In China 2025" (MIC 2025) planı ve "nadir madenler" oluşturuyor.

ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping
ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping

ABD Başkanı Donald Trump, geçen yıl mart ayında ülkesinin Çin'e karşı verdiği ticaret açığını gerekçe göstererek, fitilini ateşlediği ticaret savaşında ilk etapta 250 milyar dolar değerinde Çin mallarına ilave gümrük tarifeleri getirdi. Çin'in Şanghay kentinde geçen ay sonu düzenlenen 12'nci müzakereden somut bir anlaşma çıkmamasının ardından Başkan Trump'ın 300 milyar dolar değerindeki Çin mallarına 1 Eylül'den itibaren yüzde 10 vergi getirileceğini açıklaması ise MIC2025 planını tekrar gündeme taşıdı.

ABD piyasalarındaki sert satışlar ne anlama geliyor?

ABD piyasalarını tedirgin eden açıklamaların ardından sert satışlarla borsa değer kaybına uğrasa da güne yaklaşık yüzde birlik artışla başlayan Future Endeksi ve S&P 500 Endeksi ile global tedirginlikler giderilmiş oldu.

  • GZT, ABD piyasalarındaki sert satışların ardından trendlerin bozulduğuna dikkati çeken Tuncay Turşucu'ya ulaştı.

Tuncay Turşucu
Tuncay Turşucu
Kaynak: Twitter

Dün, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada bu durumda küresel piyasaların etkileneceğini açıklayan Turşucu, ABD borsalarındaki yükselişle tedirginliğin boşa çıktığını açıkladı.

Turşucu, "Bugün için endişelenmiştik, ABD Future Endeksi sabah saatlerinde yüzde bir dolaylarında yukarıdaydı. Dünkü endişemiz de yok olmuş oldu. Bugün S&P Endeksi açılışla birlikte Future Endeksine paralel bir açılış yaptı. Bu durum bizde de bir yükselişi beraberinde getirdi. Bizim için çok iyi bir durum ortaya çıkmış oldu. Gelişmekte olan ülkeler endekslerinde de bir yükseliş bulunuyor. Hindistan, Rusya, Güney Afrika gibi ülkelerde hızlı yükselişler aldık bizde ayak uyduruyoruz." dedi.

TL/Dolar kurunda kritik olan 5,50 seviyesinin altına düşülmesi halinde TL'nin dolar karşısında değer kazanması bekleniyor.
TL/Dolar kurunda kritik olan 5,50 seviyesinin altına düşülmesi halinde TL'nin dolar karşısında değer kazanması bekleniyor.

ABD'de sert satışların TL/Dolar ile doğrudan ilişkilendirilemeyeceğine de değinen Turşucu şöyle konuştu:

"TL pozitif ayrışıyor"

"Gelişmekte olan ülkelere oranla doların önünde TL, bir miktar daha pozitif ayrışıyor. Bu pozitif ayrışmayı da faiz ve enflasyon düşüşüne bağlı olarak sıcak fon girişlerinin olabileceğini düşünüyorum ben. Türkiye'ye fon girişleri olabilir. Bu da kurda bir baskı yaratıyor. Global olarak iyimser bir hava var o da üstüne ilave edilince bizde de iyimser bir havaya girildi diyebiliriz. Bana göre dolar 5,51 dolaylarında ve kritik bir noktada. 5,50'nin altında seyir başlarsa aşağı yönlü hareket hızlanabilir aynı zamanda."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >