TikTok'tan 'Avrupa'da veri merkezi' hamlesi

Arşiv
Arşiv

Çin merkezli uygulama TikTok 'ABD'de kapatılma tehdidiyle' karşı karşıya kaldığı günlerde dikkati çekici bir açıklama yaptı. TikTok, İrlanda'da Avrupa'daki ilk veri merkezlerini açacaklarını duyurdu.

İrlanda'da yasal düzenlemelere tabi tutulan TikTok'un bu girişimiyle ülkedeki kalıcılığını artıracağı ifade ediliyor.

Çin merkezli teknoloji şirketi ByteDance'in, TikTok'un merkezini yurt dışına taşıyacağını açıklamasının ardından İngiliz medyasında yeni merkezin Londra olacağı ileri sürülmüştü.

TikTok İrlanda'ya 499 milyon dolar yatırım yapacak

Çin ticaret, koronavirüs salgınını kontrol altına alma ve Hong Kong'daki siyasi durum gibi konularda Batı ile anlaşmazlıklar yaşıyor. TikTok'un İrlanda'ya yapacağı 499 milyon dolarlık yatırımın bu siyasi anlaşmazlıkların ortasında gelmesi ise dikkati çekti.


ABD'den Microsoft hamlesi

ABD Başkanı Donald Trump ve diğer ABD'li yöneticiler TikTok'un ülke için 'ulusal güvenlik tehdidi' oluşturduğunu ifade etmişti. Başkan Trump daha sonra TikTok'u yasaklayacağını açıklamıştı.

  • Trump yaptığı son açıklamada, TikTok'un 15 Eylül'e kadar Microsoft tarafından satın alınmaması halinde ülkede yasaklanacağını söyledi.

İrlanda teknolojinin merkezi konumunda

İrlanda, Avrupa'nın en büyük veri merkezlerinden biri ve hali hazırda Amazon, Facebook ve Google gibi şirketlere ev sahipliği yapıyor.

TikTok'un kuracağı veri merkezinin de yüzlerce iş imkanı oluşturması, TikTok'un küresel becerilerini artırması ve İrlanda ile uzun dönemli bir ilişki sağlaması bekleniyor.

  • İrlanda'da yabancı firmalar her 10 kişiden birine iş imkanı sağlıyor. Bunun sebebi ise ülkede yabancı şirketlere uygulanan düşük vergi oranı.

TikTok'un ilk adımı veri merkezi değil

TikTok Ocak ayında ülkenin başkenti Dublin'de 'Güven Merkezi' kurmuştu. Bu merkez, Avrupa'da, Orta Doğu'da ve Afrika'daki hükümetler ve hukuki konularla ilgileniyor.

Şirket aynı zamanda Haziran ayında Avrupalı kullanıcıların gizlilik gözetimini de İrlanda'ya taşıdı.

İrlanda karardan memnun

İrlanda Kamu Dairesi Başkanı Martin Shanahan yaptığı açılamada, "TikTok'un Avrupa'daki ilk veri merkezini İrlanda'da açmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

  • İrlanda Kamu Dairesi, yabancı yatırımcıları ülkeye çekmekle ilgileniyor.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >