Tıp dünyasında bir ilk: Annesiyle arasında sadece bir yaş var

Gibson ailesi
Gibson ailesi

ABD'de 1992'de dondurulan embriyo sayesinde çocuk sahibi olan Tina ve Benjamin Gibson, aile olarak da bir rekor kırdı. Gibson'ların bebeği Molly, canlı doğum gerçekleşen en uzun süre dondurulmuş embriyo olarak tıp literatürüne geçti. Öte yandan 29 yaşındaki anne ile kızı arasında teknik olarak bir yaş farkı var.

ABD'nin Tennessee eyaletinde yaşayan Tina ve Benjamin Gibson, kızları Emma ve Molly ile tıp dünyasının konuştuğu isimler arasına girdi. 5 yıl boyunca doğal yollardan çocuk sahibi olmak isteyen çift bu isteklerini gerçekleştiremedi. Evlat edinmeyi düşünmeye başlayan çiftin ailesi, embriyo bağışından bahsederek Tina ve Benjamin'i Ulusal Embriyo Bağış Merkezi'ne (NEDC) yönlendirdi.

24 yıl önce dondurulan embriyodan bebek doğurdu

Çift ilk olarak bu fikre sıcak bakmazken, daha sonra merkeze giderek doktorlardan bilgi aldı. Kısa süre sonra embriyo transferi gerçekleşirken, Tina 24 yıl önce dondurulan embriyodan Kasım 2017'de Emma'yı dünyaya getirdi.

Sağlıklı bir şekilde hayatını sürdüren Emma'ya kardeş isteyen çift tekrar merkeze gitti. Burada embriyoların çift olarak dondurulduğunu öğrenen Tina ve Benjamin, diğer embriyodan da bu yıl ekim ayında bir çocuk sahibi daha oldu.

Embriyo bebekler Emma ve Mollyn
Embriyo bebekler Emma ve Mollyn

Dondurulduktan 28 yıl sonra dünyaya geldi

  • Emma'nın kardeşine Molly adı verilirken, küçük kız bir rekora da imza attı. Molly, Ekim 1992'de dondurulduktan 28 yıl sonra dünyaya geldi. Bu canlı doğum gerçekleşen en uzun süre dondurulmuş embriyo olarak tıp literatürüne geçti.

Molly rekorun yanı sıra annesiyle olan yaş farkıyla da ABD basınının dikkatini çekti. Dondurulduğu tarih düşünüldüğünde teknik olarak 28 yaşında olan Molly, 29 yaşındaki annesinden 1 yaş küçük. New York Post'a konuşan anne Tina, "Bunu kafada oturtmak oldukça zor. Ama Molly bizim küçük mucizemiz" dedi.

-396 derecede saklanıyor

Bağışçıların kimliğinin gizli olduğunu belirten NEDC'ten Doktor Carol Sommerfelt, "Yıllar önce dondurulan bir embriyonun böyle güzel bir bebeğe dönüştüğünü görmek benim için bir ödül gibi. Bu sürecin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Embriyolar likit nitrojen tanklarında -396 derecede doğru şartlarda saklandığında, Molly'de gördüğümüz gibi 27 yıldan fazla saklanabiliyor" dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >