Tıp fakültelerinde kadavrayı ortadan kaldıracak teknoloji

Pekin'deki Sichuan Üniversitesi Tıp öğrencilerinin Anatomi dersini sanal gerçeklik teknolojisiyle almasını sağlayan bir sistem geliştirdi.

Bu sistem sayesinde tıp öğrencileri insan vücudunu daha gerçekçi bir deneyimle gözlemleyebiliyorlar. Öğrenciler ekranın önünde bulunan sanal gerçeklik gözlüğünü takıyorlar ve insan vücudunu gözlemleye başlıyorlar. Öğretim görevlileri de bir yandan onların gördüğü sistemi anlatıyor. Öğrenciler sadece organları ve insan vücudunu gözlemlemekle kalmıyor, aynı zamanda onlara dokunabiliyorlar da. Geliştirilen bu sistem Çin'de en iyi uygulama ödülünü kazandı

Sanal gerçeklikle
anatomi dersi uygulamasını geliştirmek araştırmacıların tam 5 yılını aldı. Anatomi, tıp öğrencileri için en temel derslerin başında geliyor. Bu sebeple tıp öğrencilerinin insan vücudunu iyi öğrenmesi gerekiyor. Tıp fakültelerinde insan vücudu örneği yeterli sayıda bulunmadığı için onlarca öğrenciye tek bir örnek düşüyordu. Bu teknoloji sayesinde her öğrenci insan vücudunun yapısını ayrı ayrı deneyimleme fırsatı bulacak.
Bazı okullar halen sütun ve 2 boyutlu modellemeler kullanıyor. 3 boyutlu insan vücudunu 2 boyutlu örneklemelerle algılayabilmek çok sağlıklı değil.



Sichuan Üniversitesinden Profesör Wang Fan durumu şöyle açıklıyor: Doktorlar beyin operasyonu yaparken beyin damarlarının ve yapısının durumunu mutlaka bilmelidir. Bunu sözcüklerle açıklamak ve öğrencilere çalışan bir beyin yapısını görmeden anlatmak çok zordur. İşte burada, Sanal Gerçeklik teknolojisi öğrencilerin önemli yapı ve damarları gözlemlemesini sağlayarak onların kolayca anlayabilmesini sağlayacak.








Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >