Tıp literatürüne Türk armağanı: 'Tuğcu tekniği yabancılara öğretilecek'

Volkan Tuğcu’nun tekniği, prostat tedavisinde yeni bir dönem başlatabilir.
Volkan Tuğcu’nun tekniği, prostat tedavisinde yeni bir dönem başlatabilir.

● Prostat tedavisi için geliştirilen yöntemlere Prof. Dr. Volkan Tuğcu’dan kusursuz bir ekleme geldi.

● Volkan Tuğcu’nun İtalya’da öğrendiklerini harmanlayarak geliştirdiği ‘Tuğcu tekniği’ prostat tedavisinde çığır açabilir.

● Vücudun anatomik yapısının korunmasını sağlayan teknik, herhangi bir ağrı etkisi bırakmıyor.

● Yeni teknik, özel etkinliklerle farklı ülkelere taşınacak.

Geçtiğimiz yıl tuğcu tekniği öğretmek için İtalya’ya giden Prof. Dr. Volkan Tuğcu, bu yıl gerçekleştirilen etkinliğine yurt dışından pek çok doktorun katıldığını belirterek, “İlk gün yabancı misafirlerimize bir workshop yaptık ve sonra bir ameliyatı seyrettiler. Hindistan, Bombay’da robotik cerrahi başkanı, İspanya, Barselona’dan bir hoca, Rusya, St. Petersburg’dan üroloji kürsü başkanı ve Almanya’da bir hocamız geldi. Onlara bu tekniği canlı cerrahi ile gösterme fırsatı bulmuş olduk” diye konuştu. Prof. Dr. Tuğcu, hem hekimler hem de hastalar açısından avantaj sağlayan bu tekniği öğretmek için Barselona, Rusya, Almanya ve Hindistan’a gideceğini de ifade etti.

Tuğcu tekniği çeşitli etkinliklerle tıp otoriteleriyle paylaşılıyor.
Tuğcu tekniği çeşitli etkinliklerle tıp otoriteleriyle paylaşılıyor.

Anatomik yapı korunuyor

Tuğcu Tekniği’ni dünya tıp literatürüne kazandırdıklarını dile getiren Prof. Dr. Volkan Tuğcu, “Prostat kanseri cerrahisi robotik olarak gerçekleştiriyor ve bu ameliyatlar, karın bölgesinden girilerek yapılıyor. Eğer hasta bu bölgeden daha önce bir ameliyat geçirmemişse işlem sırasında herhangi bir zorluk yaşanmıyor. Ancak daha önce bu bölgeden ameliyat olan hastalar için geliştirdiğimiz bu özel tekniği uyguluyoruz. Robotik Perineal Radikal Prostatektomi adlı bu yöntemle, robot teknolojisi kullanılarak, makat ile yumurtalık arasındaki bölgeden 3-4 santimetrelikkesi ile mimimal invaziv olarak ameliyatı uyguluyoruz. Bu yöntem anatomik yapıyı koruyarak endopelvik fasla adı verilen tüm iç organları tutan yapının kesilme zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Özellikle yapay mesane ile yaşayanlar, penil protezi (mutluluk çubuğu) bulunanlar ve karın bölgesinden ameliyat dışında ışın tedavisi de olan kişiler için ayrıcalık sağlıyor” dedi.

Prof. Dr. Volkan Tuğcu, Tuğcu tekniğini birçok farklı ülkeyle paylaşacaklarını ifade ediyor.
Prof. Dr. Volkan Tuğcu, Tuğcu tekniğini birçok farklı ülkeyle paylaşacaklarını ifade ediyor.

Hasta, bir gün içinde taburcu oluyor

Perineal bölgeden gerçekleştirilen ameliyatların hastaya sağladığı konfor ve iyileşme süresine etkisi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Tuğcu, “Bağırsakların bulunduğu bölgeye bir işlem uygulanmadığından cerrahi sonra karın ağrısı sorunu oluşmuyor ve bağırsak hareketleri azalmıyor. Hasta ameliyattan bir gün sonra taburcu olabiliyor ve ortalama 10 günlük sürede normal yaşamına geri dönebiliyor. Prostat kanserinin tekrarlama durumunda, hasta bu işlem öncesinde karın bölgesine ışın tedavisi almadığı için de tümörün durumuna göre radyoterapi uygulanabiliyor. Nüks durumunda, eğer kanser odağı varsa işlem tekrar edilebiliyor. Ameliyat, 3-4 santimetrelik bir kesiden yapıldığı için bir süre sonra kötü görünümlü ameliyat izi kalmıyor.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >