Toshiba'nın dizüstü bilgisayar bölümü artık tamamen Sharp'a ait

Toshiba
Toshiba

Toshiba, PC bölümünün %80.1'lik kısmını Sharp'a satarak bu alandaki varlığını iyice azaltmıştı.

Kalan hisselerin tamamını da Sharp'a devreden Japonya merkezli şirket bu pazardan tamamen çekildiğini duyurdu.

Yani aslına bakılırsa Toshiba 35 yıl sonrasında PC pazarından tamamen çekildi.

Toshiba, geçen hafta itibariyle dizüstü bilgisayar işinden sessiz sedasız çıktı. Aslında uzun süredir bu yönde sinyaller alınıyordu. Fakat durum tam anlamıyla netleşti; Toshiba artık dizüstü bilgisayar işini sonlandırdı. Bundan 2 sene önce PC bölümünün %80.1'lik bölümünü 36 milyon dolara Sharp'a devreden Toshiba, kalan %19.9'luk hissesini de sattı. Son olarak, anlaşmanın tamamlandığı açıklaması da yapıldı.

Dynabook, Sharp'ın %100 iştiraki oldu.

Sharp'ın Toshiba'dan tamamen devraldığı PC biriminde nasıl ilerleyeceği ise şimdilik bilinmiyor.
Sharp'ın Toshiba'dan tamamen devraldığı PC biriminde nasıl ilerleyeceği ise şimdilik bilinmiyor.

Açıklamada, bu transferin bir sonucu olarak Dynabook, Sharp'ın %100 iştiraki haline geldi yönünde bir metin de yer aldı. Yani aslında bundan böyle Toshiba'nın PC bölümü tamamen Sharp'a ait.

Japonya merkezli şirket, aslında HP; Dell, Acer ve Lenovo gibi bir dönem dizüstü bilgisayar piyasasında en çok satan ürünleri geliştiren şirketler arasında yer alıyordu.

Toshiba'nın PC bölümü artık tamamen Sharp'a ait.
Toshiba'nın PC bölümü artık tamamen Sharp'a ait.

İlk dizüstü bilgisayarını 1985'te üreten Toshiba, aradan 5 yıl geçtikten sonra en fazla ilgi gören ürün gruplarından biri olan Satellite ailesini ortaya çıkarmıştı.

O döneme göre hafif ve ince yapısıyla dikkat çeken bu aile epey sevilmişti. Durum böyle olunca da satışlar önemli oranda arttı.

Ancak geçen yıllar Toshiba'nın aleyhine oldu. Zira HP, Dell, Apple ve Lenovo gibi şirketler pazarda önemli yer edinmeye başladı.

Toshiba'nın bu alanda varlık gösterememesinin asıl sebeplerinden biri elbette ayak uyduramaması oldu. Diğer üreticiler yeni tasarımlar ve bol özelliklerle yol almaya devam ederken Toshiba yerinde saydı.

Milyonlarca son kullanıcı Toshiba'yı dizüstü bilgisayarlarıyla tanısa da şirket güç kaynağı, kurumsal çözümler, elektronik parça, internet çözümleri ve bilgi sistemleri de geliştiriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >