Tosuncuk'un 'kara kutusu' Türkiye'ye iade ediliyor

Mehmet Aydın ve Osman Naim Kaya
Mehmet Aydın ve Osman Naim Kaya

Kamuoyunda "Tosuncuk" olarak bilinen Mehmet Aydın'a Uruguay'a kaçtığı zaman yardımcı olduğu belirtilen Osman Naim Kaya, yakında Türkiye'ye getiriliyor. Tosuncuk'un 'kara kutusu' olarak bilinen Kaya, “Kara para aklama, vergi kaçırmak, suç örgütü üyesi olmak ve dolandırıcılık” suçlarından aranıyordu.

Çiftlik Bank davasının bir numaralı sanığı Mehmet Aydın’ın Uruguay’daki sağ kolu Osman Naim Kaya’nın Türkiye’ye iadesi kabul edildi.

CNN Türk'te yer alan habere göre, Kaya'yı almak için özel bir ekip yakında Uruguay'a gidecek.

Tosuncuk'un mal varlığı Kaya'nın üzerine kayıtlıydı

Çiftlik Bank skandalının ortaya çıkmasının ardından adı ilk kez duyulan Osman Naim Kaya'nın asıl mesleği kaynakçılık. Kaya, "Tosuncuk" Mehmet Aydın'dan çok uzun zaman önce Uruguay'a gitti. Mehmet Aydın'ın bu ülkeye kaçmasının ardından iki kişinin yolları kesişti. Mehmet Aydın'ın güvenini kazanan Kaya, daha sonra sağ kolu oldu ve önemli işleri takip etmeye başladı. Aydın’ın kullandığı Ferrari de dahil Uruguay’daki mal varlığı onun üzerine kayıtlıydı, özel jetlerle geziyordu.

Türkiye’deki soruşturma ve tutuklamalar başlayınca Osman Naim Kaya hakkında da Kırmızı Bülten çıkarıldı. Uruguay makamları da harekete geçti. Kaya, 2018’in mart ayında Uruguay’da tutuklandı. Kara para aklama suçundan yargılandı. Kaya mahkemeyle anlaşarak bir kısım malvarlıklarını Uruguay devletine iade etti ve 4.5 yıl ev hapsi aldı. Türkiye’ye iade edilmedi.

"Çiftlik Bank'ta tek eziyet çeken benim"

Kaya, daha sonra Türk basınına yaptığı açıklamalarda, iddiaları reddederken; Tosuncuk ile Aralık 2017'den sonra görüşmediğini belirtti. Ancak Tosuncuk'un Çiftlik Bank'la edindiği serveti Uruguay'da işlettiği için, yani kara para aklanmasına yardımcı olmak suçundan 22 Mart 2018'de dört ay tutuklu kaldığını, 4 yıl 6 ay ceza aldığını ifade eden Kaya, şunları söylemişti:

“Bitcoin makinalarını hayatımda görmedim. Tosuncuk'un, ismini hatırlamadığı Uruguaylı kim? Üç milyon dolar veriyorsun, ismini not etmiyorsun. Mantığın alıyor mu? ‘Şirketin arazilerine el konuldu' diyor. Papibark'ın arazisi yok. Tutuklanınca Interpol dükkanımı talan etti, kara paradan elde edildi diye. Diyelim ki bana para verdi. Neyle verdi? Banka hesabım yok ki? Çiftlik Bank'ta tek eziyet çeken benim. Yirmi yıldır çalışıp biriktirdiklerimi batırdım. Uruguay'a gazbetonu ben soktum. Bunlar yüzünden hayatım alt üst oldu.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >