TRAPPIST-1 yıldız sistemini NASA’dan önce bulmuşlar!

TRAPPIST-1 yıldız sistemi
TRAPPIST-1 yıldız sistemi

Geçtiğimiz günlerde NASA tarafından heyecanlandıran bir açıklama yapılmış, TRAPPIST-1 isimli bir yıldız sisteminin keşfedildiği duyurulmuştu. Fakat uzay oyunu Elite Dangerous yapımcı ekibinden gelen açıklamalara göre oyun aslında bu yeni keşfedilen yıldız sistemini daha önce keşfetmiş!

Geçtiğimiz hafta heyecanlı geçmişti. NASA 7 yeni gezegen keşfettiğini açıklamıştı.

NASA beklenen açıklamayı yaptı: 7 yeni gezegen

Hatta Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı, Ulu Camii'nin bu yeni keşif sonrası incelenmesi yönünde ifadeler kullanmıştı; çünkü 680 yıl önce bu yıldız sisteminin keşfi camiye işlenmiş olabilirdi!

NASA'nın yeni keşfettiği gezegenler Ulu Camii minberine 618 yıl önce işlenmiş olabilir

TRAPPIST-1 isimli yıldız sistemi NASA tarafından açıklandı açıklanmasına ama bu sistemi daha önceki keşiflerden ayıran bazı özellikleri vardı: bir kere içerisinde dünya boyutunda 7 gezegen barındıran sistemde, keşfedilen 7 gezegenden 3 tanesinin yaşamaya uygun olduğunun düşünüldüğü yorumu yapılmıştı. Bu açıklama bilim ve uzay severleri baya heyecanlandırmıştı.

Fakat bu hafta ilginç bir olay yaşandı. Gelen bilgilere ve yayınlanan raporlara göre oyuncular NASA'dan önce böyle bir yıldız sistemini Elite Dangerous içerisinde keşfetmişti.

Elite Dangerous oyuncularından ve geliştiricilerinden gelen açıklamalara göre oyun aslında bu yeni keşfedilen yıldız sisteminin, uzayda, nerede olduğunu tahmin etmişti. 1:1 ölçüsünde gerçek Samanyolu haritası üzerinde oynanan bu oyun, Samanyolu dışında uzayın geri kalanını da oluşturabiliyor. Bu işlem öylesine olmuyor tabii ki; oyunun motoru olan Stellar Forge tarafından yapılıyor. Stellar Forge, o kadar ilginç bir yapıya sahip ki, TRAPPIST-1 keşfi olmadan, oyun içerisinde TRAPPIST-1 sistemine çok benzeyen bir sistem oluşturuyor ve oyuncuların keşfine bırakıyor. Bu duruma ise sadece oyuncular değil, oyunun geliştiricileri bile şaşkınlıkla bakıyor. Hatırlayacağınız üzere, bu bahsi geçen sistem, NASA tarafından 40 küsür ışık yılı ileride keşfedilmişti. Oyunda ise sadece 39 ışık yılı ileride. Yani, yakınlık olarak da oldukça benzer. Elite Dangerous geliştirici ekibinden olan David Braben, bu konu hakkında bir açıklama yaptı ve NASA tarafından yapılan bu keşfin, 2.3 güncellemesi ile oyuna resmi olarak ekleneceğini belirtti ve ardından, “Oyunun içinde daha önceden böyle bir sistemin oluşması, en iyi şey. Sadece bir isim değişikliği yapmamız gerekecek.” dedi ve güldü. İşin ilginç ve biraz da korkutucu yanı ise, daha birkaç ay önce Elite Dangerous içerisinde ilk defa uzaylılar ile karşılaşılmıştı. Bunun gerçek olup olmayacağı ise merakla bekleniyor.
Bonus: Elite Dangerous nasıl bir oyun?
Elite Dangerous Elite Dangerous, geliştiriciliğini ve yayımcılığını Frontier Developments firmasının üstlendiği bir uzay simülasyon oyunu. Oyun, 2 Nisan 2015 tarihinde Steam üzerinden satışa sunulmasına rağmen, uzay simülasyon oyunlarına hayran kitleler arasında hala popülerliğini koruyor. Ayrıca HTC Vive, Oculus Rift ve OSVR gibi çeşitli sanal gerçeklik ekipmanlarını destekleyen bir yapıya sahip.

Elite Dangerous'ın içeriğinden bahsedecek olursak; 400 milyar yıldız sistemini barındıran Samanyolu Galaksisi (gök ada) oyunun temelini oluşturuyor diyebiliriz. Yani, karşınızda uçsuz bucaksız, keşfedilmeyi bekleyen evren ve size özgürce dolaşma imkanı sunan bir oyun var. Her bir yıldız kümesi altında gezegenler, bu gezegenlerin ayları ve meteorit kuşakları bulunuyor. (Kaynak: cosplayturkiye.com)
Elite Dangerous Sistem Gereksinimleri
MİNİMUM:
İşletim Sistemi: Windows 7, Windows 8
İşlemci: Quad Core CPU (4 x 2Ghz)
Bellek: 4 GB RAM
Ekran Kartı: Nvidia GTX 260 / ATI 4870HD
DirectX: Sürüm 11
Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
Depolama: 7 GB kullanılabilir alan

ÖNERİLEN:
İşletim Sistemi: Windows 7, Windows 8
İşlemci: Intel Core i7-3770K Quad Core CPU / AMD FX 4350 Quad Core CPU ya da yüksek modeli
Bellek: 8 GB RAM
Ekran Kartı: Nvidia GTX 770 / AMD Radeon R9 280X
DirectX: Sürüm 11
Ağ: Genişbant İnternet bağlantısı
Depolama: 7 GB kullanılabilir alan
İlave Notlar: Supports Oculus Rift and TrackIR-
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >