Trump: Erdoğan ülkesiyle güçlü bir lider, Ortadoğu'da merkezde olmalı

donald trump
donald trump

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesinin ardından Trump'ın, Türkiye'nin taleplerine cevap vererek Erdoğan'ın gücüne dikkat çektiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı ile ABD Başkanı 'ın yaklaşık 45 dakika süren sinin oldukça samimi ve olumlu bir atmosferde gerçekleştiği ifade edildi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Bugüne kadarki en samimi ve verimli görüşmeydi. Erdoğan'ın taleplerine cevap vermeliyiz." şeklinde bir ifade ile görüşmeyi özetlediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki görüşme 'da büyük etki yarattı. Akşam'ın haberine göre, Beyaz Saray yetkilileri görüşmenin ardından Trump'ın, "Bugüne kadarki en samimi ve verimli görüşmeydi. Erdoğan, Ortadoğu'da merkezde olmalı, onun ve ülkesinin taleplerine cevap vermeliyiz. Ve şunu kabul etmeliyiz, Erdoğan ülkesiyle güçlü bir lider. Böyle değilmiş gibi davranamayız" dediğini aktardı.

Türkiye'nin tavsiyeleri önemli
Öte yandan telefonda, Suriye gibi 'yu yakından ilgilendiren konular konuşulurken, Donald Trump'ın ve ekibinin, bu konuda, "Ortadoğu hassas bir bölge ve Türkiye Ortadoğu'ya bizden daha çok hakim. Bu konuda Türkiye'nin tavsiylerini dikkate almalıyız. Gerekirse, Türkiye'yi merkeze koyup, onların oluşturduğu stratejilere sadık kalmalıyız" yorumunu yaptığı öğrenildi.

Trump teröristbaşı Gülen için rapor istedi
Beyaz Saray kaynakları bir başka kritik bilgiyi daha iletti. Türkiye'nin Gülen ısrarı, Trump ile yapılan telefon görüşmesinde de gündeme gelirken, Trump, görüşmenin ardından bir talimat vererek, bu konuda ekibi tarafından detaylı bir şekilde bilgilendirilmek istendiğini ve bu konunun programına dahil edilmesini istediğini belirtti.

Görüşmede öne çıkan 6 başlık şöyle:

1.) Yakın işbirliği kuruluyor
Erdoğan'ın “başkanlık görevinde başarı dilediği” Trump, Türkiye için “stratejik ortak ve müttefiklik” vurgusunun altını çizdi. Trump, bölgesel konularda daha yakın işbirliği içinde olmak istediklerini söyledi.

2.) YPG'yi desteklemeyin
İki lider, “terörizmin her türlüsüne karşı birlikte mücadeleye devam” konusunda kararlılıklarını yineledi. Erdoğan'ın, “ABD'nin PYD-YPG'ye destek vermemesi gerektiğini” söylediği öğrenildi.

3.) Yanımızda durun
Erdoğan'ın, “ABD'nin yeni dönemde FETÖ ile mücadelede Türkiye'nin yanında yer almasını bekliyoruz” dediği bildirildi. Bu kapsamda teröristbaşı Gülen'in iadesine yönelik adımların hızlandırılması isteniyor.

4.) Rakka'ya ortak müdahale
Erdoğan, terörden arındırılmış güvenli bölgenin önemine işaret ederek, bu konudaki beklentiyi aktardı. iiki liderin, El Bab ve Rakka'da birlikte hareket edilmesi konusunda mutabık kaldığı öğrenildi.

5.) Ekonomik ortaklık
Görüşmede sadece siyasi ilişkilerin değil, ekonomik ilişkilerin de daha da geliştirilmesi noktasında atılabilecek adımlar değerlendirildi. Mevcut ticaret hacminin yetersiz olduğuna dikkat çekildi.

6.) Yüz yüze görüşülecek
İki lider, en kısa zamanda görüşmek konusunda mutabık kaldı. Trump yönetiminden ilk üst düzey ziyareti ise CIA Direktörü Mike Pompeo'nun gerçekleştirmesi kararlaştırıldı.








Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >