Trump 'favori' rakibini seçti; ön seçimi 'milyarder' karşıtı kazandı

Arşiv

ABD'de Cumhuriyetçi cephenin aksine Demokratlar arasındaki "adaylık yarışı" başa baş devam ediyor. New Hampshire eyaletinde Demokratlar arasında yapılan ön seçimi Vermont Senatörü Bernie Sanders yüzde 1,5 farkla kazanmayı başardı.

ABD'de yayınlanan resmi olmayan sonuçlara göre Vermont Senatörü Bernie Sanders (78), Demokrat seçmenlerin yüzde 25,9'unun oyunu alarak ilk sırada yer aldı.

Sanders'ı, eski belediye başkanı ve yarışın sürpriz isimlerinden sayılan Pete Buttigieg, yüzde 24,4 ile takip etti.

Elizabeth Warren (solda) ve Amy Klobuchar (sağda)
Elizabeth Warren (solda) ve Amy Klobuchar (sağda)

Eyalette 3. sırayı yüzde 19,7 ile Minnesota Senatörü Amy Klobuchar, 4, sırayı ise yüzde 9,3 ile Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren aldı.

Joe Biden, New Hampshire yarışını yüzde 8,4 oy alarak ancak 5. sırada tamamlayabildi
Joe Biden, New Hampshire yarışını yüzde 8,4 oy alarak ancak 5. sırada tamamlayabildi

New Hamsphire'daki en büyük hayal kırıklığını ise, ilk ön seçim yeri olan Iowa'daki gibi eski Başkan Yardımcısı Joe Biden yaşadı. Biden Demokrat oyların sadece 8,4'ünü alarak ancak 5. olabildi.

Sanders: Bu, Trump'ın sonunun başlangıcıdır

Zafer konuşmasında kendisine oy veren herkese teşekkür eden Sanders, "Bu sadece Donald Trump'ı yenmekle ilgili bir mücadele değil, bu ülkeyi dönüştürmekle ilgili bir mücadele. Bu zafer, Donald Trump'ın sonunun başlangıcıdır." değerlendirmesini yaptı.

Vermont Senatörü Bernie Sanders New Hampshire ön seçimlerinde iddialı bir zafer konışması yaptı
Vermont Senatörü Bernie Sanders New Hampshire ön seçimlerinde iddialı bir zafer konışması yaptı

'Ülkeyi milyarderlerin yönetmesine izin vermeyeceğiz'

Sanders, milyarderlerin ülkeyi yönetmesine izin vermeyeceğini vurgulayarak, bazı rakiplerinin paralarıyla seçimleri satın alamayacağını kaydetti.

Tartışmalı Iowa seçimlerini kıl payı kazanan Buttigieg de yaptığı konuşmada, ekibiyle birlikte çok iyi bir iş çıkardıklarını ve adaylıkla ilgili ümitlerinin arttığını belirtti.

Demokrat adayların seçimlerde avantaj ve dezavantajları neler?

Şu ana kadar yapılan ön seçimler Bernie Sanders'ın demografik ve ideolojik anlamda avantajlı olduğunu gösterdi. News Hampshire'da yürütülen anında seçim anketine göre, Sanders 30 yaş altı seçmenin yarısının oyunu almayı başardı. Uzmanlar, diğer hiçbir adayın genç seçmenden bu kadar oy alamayacağını ifade ediyor. Ayrıca Sanders liberallerin neredeyse yarısının oyunu alarak, ideolojik anlamda da engelleri yıkmaya başladığını kanıtlamış oldu.

Pete Buttigieg, yüzde 24,4 oy olarak New Hampshire'da 2. oldu
Pete Buttigieg, yüzde 24,4 oy olarak New Hampshire'da 2. oldu

Pete Buttigieg, Sanders ile baş başa bir mücadele yürütüyor olsa da şimdiye kadar siyahlar ve Latinlerden kayda değer oranda oy almayı başaramadı. Bu durum başkanlık yolunda eski belediye başkanının elini oldukça zayıflatıyor. Buttigieg için, "Ancak 'beyaz' eyaletlerde yarışabilir." yorumu yapılıyor.

Michael Bloomberg ön seçimlerde gözükmeyebilir ama perde arkasında işlerini yürüyor

Demokrat adaylar Iowa ve New Hampshire'da 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri için adaylık yarışını sürdürürken, Demokratların milyarder adayı Michael Bloomberg'in seçim sandığındaki eksikliği dikkati çekiyor.

Michael Bloomberg adaylığını açıkladıktan sonra 5 hafta içerisinde yaklaşık 125 milyon dolar harcama yaptı. Bu da Bloomberg'in her gün yaklaşık 3,3 milyon dolar, her saat 137 bin dolar ve her saniye 38 dolar harcadığı anlamına geliyor
Michael Bloomberg adaylığını açıkladıktan sonra 5 hafta içerisinde yaklaşık 125 milyon dolar harcama yaptı. Bu da Bloomberg'in her gün yaklaşık 3,3 milyon dolar, her saat 137 bin dolar ve her saniye 38 dolar harcadığı anlamına geliyor

Sanders'ın damgasını vurduğu ve Buttigieg ile başa baş mücadele verdiği ön seçimler devam ederken, Bloomberg, TV reklam bütçesini 2 katına çıkardı, seçim ekibini defalarca büyüttü, Parti içindeki etkili isimlere yönelik lobi faaliyetleri yürütmeye başladı. Bu isimler arasında, Joe Biden destekçilerinin de bulunduğu ifade ediliyor.

Sanders'ın zaferi ABD basınında büyük yankı uyandırdı

Time dergisi Sanders'ın New Hampshire zaferi sonrası yayınladığı makalede, "Sanders tartışmasız olarak yarışın favorisi haline geldi. Ancak, Demokratların adayı olabilmesi için önünde daha çok yol var." yorumunda bulundu. Time, 4 yıl önceki seçimlerde Sanders'ın Hillary Clinton ile olan yarışını hatırlattı, "Bu bambaşka bir başarı." ifadesini kullandı.

Trump'ın favorisi ise Bloomberg

ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklamada, kasım seçimlerinde Sanders yerine Michael Bloomberg ile yarışmayı tercih edeceğini söyledi. Trump, "Bloomberg ile yarışmayı tercih ederdim çünkü Sanders'ın 'gerçek destekçileri' var." ifadelerini kullandı.

  • Öte yandan Cumhuriyetçilerin başkan adayı Trump, formalite olarak yapılan ön seçimlerde Cumhuriyetçi seçmenlerin yüksek oranda oylarını toplamaya devam ediyor. Iowa'da Cumhuriyetçi oyların yüzde 97,1'ini alarak rekor kıran Trump, New Hampshire'da da yüzde 85,7 ile ön seçimi çok rahat kazandı.

ABD'de seçim süreci nasıl işliyor?

ABD'de 4 yılda bir yapılan başkanlık seçimleri geleneksel olarak Cumhuriyetçi Parti ile Demokrat Partinin adayları arasında geçiyor. Yarışa katılan bazı küçük partilerin ve bağımsız adayların başkanlık sürecinde herhangi bir etkileri bulunmuyor.

Bu yılki seçimlerde Demokrat 9 isim halen yarışa devam ederken, Cumhuriyetçiler ise mevcut Başkan Trump etrafında birleşmiş durumda.

Partiler çok sayıda aday adayının katıldığı ve yaklaşık 5 ay süren ön seçim sürecinin sonunda, parti kongrelerinde kimin başkan adayı olacağını belirliyor.

Ön seçim sürecinde parti toplantıları ve sandık başına gidilerek yapılan seçimler olmak üzere, her eyaletin kendi parti yönetiminin belirlediği iki tip seçim uygulanıyor.

  • Ön seçim sürecinin ardından Demokrat Parti 13-16 Temmuz'da Milwaukee'de, Cumhuriyetçi Parti ise 24-27 Ağustos arasında Charlotte'de kendi başkan adayını resmen açıklayacak.

3 Kasım Salı günü yapılacak başkanlık seçimlerinde seçmenler esas olarak destekledikleri partinin delegelerine oy verecek ve ABD'de "Delegeler Kurulu" adı verilen bu sistemde, her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirlenecek. Bu sayının yarıdan bir fazlasına, yani 270 delegeye ulaşan aday başkan olacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >