Trump, ‘Hoşça kalın’ diyerek Demokratlarla görüşmeyi terk etti

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Trump’ın, 19 gündür kapalı olan federal hükümetin yeniden açılmasına yönelik çabalar kapsamında Kongre’nin Demokrat liderleriyle yaptığı görüşmeden uzlaşma çıkmadı. Trump, Demokratların, Kongre'de duvarın finansmanına onay vermeyeceklerini söylemesinin ardından "Hoşça kalın" diyerek görüşmeden ayrıldı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 19 gündür kısmen kapalı olan federal hükümetin yeniden açılmasına yönelik çabalar kapsamında Kongre’nin Demokrat liderleriyle yaptığı görüşmeden yine uzlaşı çıkmadı.

Görüşmeleri terk eden Trump, Twitter'da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

  • “Chuck ve Nancy ile görüşme tamamen zaman kaybı. Hükümeti hızlı bir şekilde açarsam 30 gün içinde ne olacak? Sınıra duvar ya da çelik beriyeri kapsayan sınır güvenliğini onaylayacak mısınız diye sordum. Nancy hayır deyince, ben de bye bye dedim.”

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise uzlaşıya varılamaması konusunda Demokratlar’ı suçladı. Meksika sınırında insani kriz ve güvenlik krizi olduğunu bir kez daha vurgulayan Pence, “Başkan duruşunu net şekilde anlattı. Duvar olmadan anlaşmanın olmayacağını söyledi” diye konuştu.

ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence Beyaz Saray’daki görüşmeler öncesinde Senato’da Cumhuriyetçilerle bir araya gelmişti. ABD basınına yansıyan haberlerde Cumhuriyetçi Parti içinde hükümetin kapalı kalmasından rahatsız olan isimlerin bulunduğu belirtilmişti.
ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence Beyaz Saray’daki görüşmeler öncesinde Senato’da Cumhuriyetçilerle bir araya gelmişti. ABD basınına yansıyan haberlerde Cumhuriyetçi Parti içinde hükümetin kapalı kalmasından rahatsız olan isimlerin bulunduğu belirtilmişti.

“Kendi istediği olmadığı için yine bir öfke nöbetine tanık olduk”

Senato’nun azınlık lideri olan Demokrat Chuck Schumer de Beyaz Saray’daki temasların ardından yaptığı açıklamada görüşmenin hararetli anlarını şöyle anlattı:

Chuck Schumer-Nancy Pelosi
Chuck Schumer-Nancy Pelosi
  • “Başkan Pelosi’ye sınıra duvar örme talebimi kabul ediyor musun diye sordu. Pelosi Hayır dedi. Başkan da kalkıp o zaman tartışacak bir şey yok deyip odayı terk etti” sözleriyle anlattı. Chuck Schumer, Trump’ın tavrı için “Kendi istediği olmadığı için yine bir öfke nöbetine tanık olduk”

“Başkan federal çalışanların durumunu anlamıyor”

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de hükümetin kapanmasından etkilenen federal çalışanlara atıfta bulundu, "Başkan Trump federal çalışanların karşı karşıya kaldığı maddi sıkıntıyı anlamıyor. Belki de babalarından para isteyebileceklerini düşünüyor; ama öyle bir şey yapamazlar" sözleriyle tepki gösterdi.

Hangi departmanlardan kaç federal çalışan zorunlu izne ayrıldı?

  • İç Güvenlik - 232.860 işçinin yüzde 13'ü.
  • Adalet - 114.154 işçinin yüzde 17'si.
  • Tarım - 95.373 işçinin yüzde 40'ı. Şubat ayında yiyecek pulları kesilebilir.
  • Hazine - 87.267 işçinin yüzde 83'ü. Vergi iadeleri gecikebilir.
  • İç Hizmet - 68.469 işçinin yüzde 78'i. Milli Park bakımı azaldı.
  • Ulaştırma - 54.230 işçinin yüzde 34'ü.
  • Ticaret - 47,896 işçinin yüzde 87'si.
  • Çevre Koruma Ajansı - 13.872 işçinin yüzde 95'i. 28 Aralık'a kadar açık kalmak için rezerv fonları kullanabilir.
  • Konut ve Kentsel Gelişim - 7.497 işçinin yüzde 95'i.

Ne olmuştu?

Meksika sınırına duvar örülmesi, Donald Trump'ın 2016'daki seçim vaatlerinden biriydi. Kasım ayında yapılan ara seçimlerle Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elde eden Demokratlar, Trump'ın sınıra duvar örülmesi için talep ettiği 5,7 milyar dolarlık bütçe desteğini vermeyi reddediyor.

İki taraf arasındaki görüşmeler tıkanmış, 22 Aralık'ta hükümetin "kapanması" nedeniyle 9 federal kurumda çalışan 800 bin kişi ya zorunlu izne çıkarılmış ya da ücret almadan çalışmak zorunda kalmıştı.

Trump: Hükümet aylarca, hatta yıllarca kapalı kalabilir

Gelinen noktadan Demokratları sorumlu tutan Trump geçen hafta, hükümetin aylar hatta yıllarca "kapalı kalabileceğini", buna hazırlıklı olduğunu söylemişti.

ABD'de yapılan son kamuoyu yoklaması, halkın yüzde 51'inin krizden Trump'ı sorumlu tuttuğunu ancak Cumhuriyetçi seçmenlerin yüzde 77'sinin Meksika duvarının finansmanı konusunda Trump'ı desteklediğini gösteriyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >