Trump ile Kim görüşmelerinde bugüne kadar neler yaşandı?

İki liderin Singapur'daki görüşmelerinden bir kare.
İki liderin Singapur'daki görüşmelerinden bir kare.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve ABD Başkanı Donald Trump'ın iki ülke arasındaki bağları kuvvetlendirmek ve nükleer silah konusunda uzlaşmacı bir yaklaşım sergilemek amacıyla geçtiğimiz yılın haziran ayında başlattığı görüşmeler şubat 2019'da yapılan ikinci görüşmeyle tıkanmıştı. Japonya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin ardından Güney Kore'de temaslarda bulunan Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim ile 'silahsızlandırılmış bölge'de tekrar bir araya geldi. Trump, Kuzey Kore topraklarına adım atan ilk ABD başkanı oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan "silahsızlandırılmış bölge"de buluştu.

  • İki lider "silahsızlandırılmış bölge"de el sıkışırken, Trump sınırın Kuzey Kore tarafına geçerek bu ülke topraklarına adım atan ilk ABD başkanı oldu.

Trump ve Kim görüşme sırasında görünüyor.
Trump ve Kim görüşme sırasında görünüyor.

Kim, sınır 'ihlalini' cesur ve kararlı eylem olarak değerlendirdi

Kim Jong-un, Trump'ın iki ülke arasındaki bağları daha da geliştirmek için bu kısa ziyareti yaptığını belirterek, Trump'ın sınır çizgisini geçmesini, "hoş olmayan geçmişi sona erdirecek cesur ve kararlı bir eylem" olarak nitelendirdi.

Tarihi buluşma Haziran 2018'de başladı

İki ülke lideri tarihi buluşmaların startını 2018'de Singapur'un Sentosa Adası'nda başlattı. ABD’yle Kuzey Kore liderleri arasında yakın tarihin en sıra dışı zirvesi 40 dakika sürmüştü.

Liderler ilk görüşmede ne dedi?

ABD Başkanı Trump, "Başarılı bir görüşme olacak. Büyük bir şeref duyuyorum. Harika bir ilişkimiz olacağından hiç şüphem yok." demiş, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un da "Burada olmak çok güzel. Geçmişteki önyargılarımız ve düşüncelerimiz bizim önümüzde hep engeldi. Bu engelleri aştık ve bugün buradayız." ifadelerini kullanmıştı.

Zirvenin ana konu başlığı nükleer silahsızlanma olmuştu.

İki lider el sıkışırken görünüyor.
İki lider el sıkışırken görünüyor.

"Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız"

Trump, "Kısa süre sonra her şeyi gereceksiniz. Son derece kapsamlı, ortak bir mektuba imza attık. Her iki tarafın da sonuçlardan etkileneceğini düşünüyorum. İki taraf da iyi niyetle yaklaştı, çaba gösterdi ve hazırlıklar yapıldı. Bugün yaşananlardan gurur duyuyoruz" dedi. "Büyük bir sorunu çözeceğiz ve bunu dünya için yapacağız" diyen ABD Başkanı, bu aşama gelinmesinin olağanüstü bir başarı olduğunu vurgulamıştı.

  • Kim'le arasında özel bir bağ kurulduğunu belirten Trump, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanmaya en kısa zamanda başlayacağını söylemişti.

“Kim son derece yetenekli biri”

"Yoğun görüşmeler gerçekleştirdik ve ikimiz için de hayal edilenden daha iyi bir sonuç geldi, umulandan çok daha başarılı oldu. (Kim Jong-un'a) Sizinle olmak büyük bir şeref, teşekkür ediyorum."

Kim'i Beyaz Saray'a davet edeceğini söyleyen Trump daha birçok kez bir araya geleceklerinin de altını çizmişti. 'Kuzey Kore liderinden ne öğrendiği' sorulan Trump, "Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor" yorumunu yapmıştı.

Donald Trump ve Kim Jong masada görünüyor.
Donald Trump ve Kim Jong masada görünüyor.

İkinci görüşme Vietnam'da

ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un Vietnam'da ikinci kez biraraya geldi. İki liderin el sıkışarak başladığı tarihi zirveden iki somut sonuç bekleniyordu.

İki liderin Singapur’da ilk kez biraraya geldikleri tarihi buluşmada ilan ettikleri ‘Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması’ hedefi için somut bir yol haritası ve ateşkese rağmen kağıt üzerinde 44 yıldır devam eden Güney-Kuzey Kore savaşının bittiğinin resmen ilan edilmesi bekleniyordu.

Olaylar böyle gelişmedi ve toplantı beklenen süresinden önce bitirildi.

Trump, ikinci görüşmeye jestlerle başladı

Nitekim Trump, Kore Savaşı’nın resmen bittiğini ilan edip etmeyeceğine ilişkin soruya “Göreceğiz” yanıtını verdi. Kim’den ‘büyük bir lider’ diye söz eden Trump, “Ülkenizin büyük bir ekonomik potansiyeli var, inanılmaz, sınırsız bir potansiyel… Bu potansiyelin kullanıldığını izlemeyi, buna yardımcı olmayı dört gözle bekliyorum, size yardım edeceğiz” diye konuştu.

"İlginç bir sohbet olacak"

Kim ise Trump’a “Çok ilginç bir sohbetimiz olacak” dedi. Kim, “Olumlu sonuçlar verecek başarılara imza atacağımızı umuyorum, bu da bu kez başarılı olacağımıza olan inancımı artırıyor” ifadelerini kullandı.

Vietnam'ın başkenti Hanoi'de Trump ile Kim arasında başlayan zirvede liderlerin samimi diyalogları dikkati çekti.

ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore ile nükleer bir anlaşma yapma konusunda acele etmeyeceğini kaydederek, "Önemli olan doğru bir anlaşma yapmak." ifadesini kullandı.

Donald Trump ve Kim Jong ülke bayraklarının önünde el sıkışırken görünüyor.
Donald Trump ve Kim Jong ülke bayraklarının önünde el sıkışırken görünüyor.

Kim'in nükleer görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkması için tüm çabayı göstereceği konusunda söz verdiğini belirten Trump, bu noktada hızlı olmanın önemli olmadığına işaret etti.

Öte yandan Kim ise "Harika bir diyalogumuz var ve bugün çok iyi bir sonuç çıkması için elimden gelenin en iyisini yapacağım." dedi.

Baş başa görüşmenin ardından iki lider heyetler arası görüşmelere geçti.

Ortak imza töreni düzenlenecekti

Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan Trump'ın bugünkü programı ile ilgili yazılı açıklamaya göre, Trump ile Kim'in, yerel saatle 14.05'te ortak imza töreni gerçekleştireceği duyuruldu. İkinci zirvede anlaşma sağlanamadı ve taraflar masadan kalktı.

Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Vietnam'ın başkenti Hanoi'de düzenlenen ikinci zirvede anlaşma sağlanamamasının ardından basın toplantısı düzenledi.

Trump, "Kuzey Kore ile herhangi bir anlaşma imzalamama kararı aldık." ifadesini kullanarak, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımların şimdilik devam edeceğini söyledi.

  • ABD Başkanı Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un nükleer ve füze testleri yapmama konusunda söz verdiğini de dile getirdi.

İki liderin buluşması eşyalara da yansımıştı.
İki liderin buluşması eşyalara da yansımıştı.

Hanoi'de başlayan zirvenin "gerçekten verimli geçtiğini" söyleyen Trump, "Herhangi bir şey imzalamanın iyi bir fikir olmayacağında karar kıldık." diye konuşmuştu.

Trump, Kuzey Kore Lideri Kim ile "çok güçlü bir ilişki" kurulduğunu ancak anlaşmaya varamadıklarını anlattı.

"Yaptırımları tamamen kaldırmamız mümkün değildi"

Görüşmelerin devam edeceğine ilişkin açıklamalar üçüncü görüşme için 'yeşil ışık' yaksa da iki liderlerin anlaşamaması

Trump, görüşmelerde yaptırımlar konusunda anlaşma sağlanamadığını belirterek, "Onlar yaptırımların tamamen kaldırılmasını istedi. Bizse, bunu yapmaya niyetli değildik. Bu nedenle anlaşamadık." ifadesini kullandı.

Görüşmelerin sonlandırılmasının kendi fikri olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Trump, "Bu tamamen benim kararımdı demek istemiyorum. İlişkimizi korumak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Trump, Kim'in kendisine daha fazla nükleer test yapmayacağı sözünü verdiğinin altını çizerek, "Kendisine ve sözüne güveniyorum, görüşmeye devam edeceğiz." dedi.

Görüşmenin dostane bir atmosferde geçtiğini dile getiren Trump, kimsenin masadan kızgın bir şekilde ayrılmadığını, iyi ilişkileri olduğunu söylemişti.

Trump, Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımları kaldırılması için istekli olduğuna da vurgu yaptı.

Kim Jong ve Trump arasında ikinci görüşme sonuçsuz kalmıştı.
Kim Jong ve Trump arasında ikinci görüşme sonuçsuz kalmıştı.

Yeni zirve için tarih verilmemişti

Trump, Vietnam'daki ikinci zirveden sonra üçüncü kez bir araya gelip gelmeyecekleri konusunda Kuzey Kore lideri Kim ile "yeni bir zirve için sözleşmediklerini" söyledi.

Trump, Kim ile bir kez daha görüşebileceklerini belirterek, "Bu yakında olmayabilir ama çok uzun zaman da almayabilir." diye konuşmuştu.

"Keşke daha fazla yol alabilseydik"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da iki liderin de görüşmesiyle birlikte, ABD ve Kuzey Kore heyetlerinin son 24 ila 36 saat içinde ilerleme kaydettiğini ancak sonuca ulaşılamadığını ifade etmişti.

Süreçte, heyetlerin gelecek haftalarda da birlikte çalışacağına dair umutlu olduğunu söyleyen Pompeo, "Keşke daha fazla yol alabilseydik, ben bu konuda umutluyum." şeklinde konuşmuştu.

Sanders: Görüşmeler devam edecek

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise Trump ve Kim arasında yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamadığını ancak iki ülke arasındaki görüşmelerin gelecekte devam edeceğini belirtti.

Trump ve Kim'in, Kore Yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması konusunda görüştüğünü belirterek, "Şimdilik bir anlaşma sağlanamadı ancak ülkelerin temsilcileri gelecekte buluşmak için sabırsızlanıyor." demişti.

Sanders, iki lider arasındaki görüşmeyi "çok iyi ve yapıcı" olarak nitelendirdi.

Trump ve Kim'in, görüşmelerin yapıldığı otelden planlanandan önce ayrıldığı ve iki lider arasında düşünülen ortak imza töreninin rafa kaldırıldığı kaydedildi.

Güney Kore'den açıklama

Güney Kore Devlet Başkanlığı Sarayından, Vietnam'ın başkenti Hanoi'de yapılan ABD-Kuzey Kore zirvesini değerlendiren bir açıklama yapmıştı.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Kim Eui-kyeom yaptığı açıklamada, "(ABD Başkanı) Trump ile (Kuzey Kore lideri) Kim'in bugünkü zirvede tam bir anlaşmaya varamamış olmasından üzüntü duyuyoruz. Ancak, geçmişteki herhangi bir zamandan daha anlamlı bir ilerleme kaydettikleri görülüyor." ifadelerini kullanmıştı.

İki lider şubat ayındaki buluşmanın ardından bugün yine bir araya geldi.
İki lider şubat ayındaki buluşmanın ardından bugün yine bir araya geldi.

Son görüşme sınırda oldu

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Kuzey ve Güney Kore arasında bulunan "silahsızlandırılmış bölge"de buluştu.

Donald Trump da sınırın Kuzey Kore tarafına ayak basan ilk ABD başkanı olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Kim ile dostluklarını övdü.

Liderler daha önce Singapur ve Vietnam'da düzenlenen zirvelerde bir araya gelmişti. G-20 Zirvesi kapsamında Japonya'da bulunan ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un'a "silahsızlandırılmış bölgede" görüşme teklifinde bulunmuştu. Kuzey Kore ise Trump'ın teklifine "çok ilginç bir öneri" yanıtını vermişti.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >