"Trump şaşırttı; seçmenini ikiye bölebilir" Süleymani'nin öldürülmesi ABD'de nasıl yankılandı?

ABD Başkanı Trump'ın Süleymani'nin öldürülmesine yönelik verdiği emrin seçim sürecini de etkilemesi bekleniyor.

Tüm dünya bu sabah saatlerinde beklenmedik bir gelişme ile karşılaştı... İran'ın askeri anlamda bir numaralı ismi olan General Kasim Süleymani, ABD'nin Bağdat'ta düzenlediği saldırıda öldürüldü. Trump'ın emriyle gerçekleştirilen operasyon, ABD'de de beklenmiyordu. GZT, ABD'den ilk bilgileri aldı: "Trump, seçmenine 'savaşsız bir dönem' sözü veriyordu; ancak bunu zafer olarak da kullanabilir."

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Süleymani ve Haşdi Şabi Komutan Yardımcısı Ebu Mehdi el-Mühendis'in, Bağdat Havalimanı'na düzenlenen saldırıda öldürüldüğünü açıkladı.

ABD'de kamu araştırmalarında en büyük tehlike olarak görülen ülkeler sırasında İran ilk sırada çıkıyordu. Süleymani ise ABD'nin Ortadoğu'daki asker ve diplomatlarının güvenliği adına en fazla korku duyduğu isimdi.

Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.
Süleymani, 1998'den bu yana İran'ın ülke dışındaki askeri-istihbari operasyonlarından sorumlu Kudüs Gücü'nün komutanlığını yürütüyordu.

ABD'de Forum USA News'ten Bilal Kenasari, GZT için ABD'de yaşanan hareketliliği değerlendirdi.

Operasyonun sürpriz bir şekilde karşılandığına işaret eden Gazeteci Kenasari, "Trump’ın Bağdat elçiliğine yapılan saldırıya karşılık vereceği bekleniyordu, fakat nasıl bir tepki vereceği konusunda farklı görüşler vardı. Özellikle yaptırımlar konusunda daha da İran’ı daraltacak adımlar atması beklemiyordu. Fakat ABD pek de işin doğrusu beklenmedik etkide bir adım attı" dedi.

  • ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği dışında toplanan binlerce kişi, Amerikan güçlerinin Irak'ta İran destekli Haşdi Şabi'ye bağlı Hizbullah Tugayları'na yönelik hava saldırılarını protesto etmişti.
  • 3 Kasım 2020'de gerçekleştirilecek seçim için atmosfere giren ABD'de İran saldırısı da bu eksende değerlendiriliyor. Trump'ın seçmeni için büyük bir olay olarak değerlendiriliyor. Kenasari'ye göre; 'çizdiği kırmızı çizgiler delik deşik olmuş Obama’ya karşı, sözünün devamını getiren bir Trump figürü' var.
  • Trump, Obama'nın Ortadoğu politikasına katılmadığını daha önce Suriye’de gaz bombası kullanıldığında da karşı saldırı ile göstermişti.

ABD Başkanı Trump, göreve geldiği günden bu yana birçok kez Obama'nın politikalarını eleştirmişti.
ABD Başkanı Trump, göreve geldiği günden bu yana birçok kez Obama'nın politikalarını eleştirmişti.

Kenasari, Trump'ın karşılaşabileceği soruları ise şöyle bildiriyor:

"Trump seçmenine 'Ortadoğu'da bırak bir savaşa girmeyi asker dahi tutmayacağı' konusunda söz vermişti. Başlayacak olası bir İran savaşını bu bağlamda seçmenine anlatmakta zorlanacak. Savaş başlatmak gibi bir derdi de olduğunu sanmıyorum. İran’ın hareket alanını daraltarak kendisine yönelik saldırıları engelleyecek, ve Süleymani’yi öldürmüş olmanın zaferini sunmaya çalışacak seçmenine diye düşünüyorum."

Saldırı nasıl gerçekleşti?

İran’ın Devrim Muhafızları güçlerinin en kuvvetli isimlerinden Tümgeneral Kasım Süleymani ve Irak’ta İran tarafından desteklenen kuvvetlerin bazı önde gelen isimleri, Bağdat Uluslararası Havaalanı’nda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) insansız hava aracı ile gerçekleştirdiği saldırıda öldürüldü. ABD yetkilileri, Amerikan yapımı MQ-9 Reaper olarak bilinen insansız hava aracından atılan füzeler ile havaalanından ayrılmakta olan konvoya yapılan müdahalenin ABD Başkanı Donald Trump’ın izni doğrultusunda gerçekleştirildiğini belirtti.

 Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat Havalimanı’na 3 adet Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiği doğrulandı.
Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bağdat Havalimanı’na 3 adet Katyuşa füzesiyle saldırı düzenlendiği doğrulandı.


İran'de ne oluyor?

Saldırıya ilişkin ayrı ayrı açıklamalarda bulunan İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "saldırının intikamını alacaklarını" belirtti.


İran Devrim Muhafızları Ordu Sözcüsü Ramazan Şerif, Devrim Muhafızları ile bölgedeki müttefiklerinin bugünden itibaren yeni bir aşamaya geçeceğini ve ABD ile İsrail'in sevincinin "mateme dönüşeceğini" söyledi.

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında öldürülmesinin ardından, komutasındaki Mehdi Ordusu ve Yevm el-Mevud Tugayı'na "Irak'ı korumak için hazır olma" talimatı verdi.



Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >