Trump, Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un ipini çekti

John Bolton
John Bolton

● ABD Başkanı Donald Trump, kendi talebi üzerine Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın istifasını sunduğunu açıkladı.

● Bolton ise istifa etmeyi kendisinin dün gece önerdiğini; ancak Trump'ın "yarın konuşalım" dediğini aktardı.Muhafazakar olan Bolton, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı gibi konularda oldukça ‘şahin’ görüşlü biri olarak biliniyor.

● Bolton, eski Cumhuriyetçi Partili başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde de görev yapmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ı görevden aldığını açıklaması büyük yankı uyandırdı.

ABD basınında Bolton ve Trump’ın Afganistan, İran ve Kuzey Kore dahil olmak üzere bazı dış politika başlıklarında görüş ayrılıkları yaşadıkları haberlerine sıkça yer veriliyordu.

Trump, yeni ulusal güvenlik danışmanının kim olacağını gelecek hafta açıklayacağını belirtti.

Nisan 2018'den bu yana ulusal güvenlik danışmanlığı görevini yerine getiren John Bolton ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Bolton ise istifa etmeyi kendisinin dün gece önerdiğini; ancak Trump'ın "yarın konuşalım" dediğini aktardı.

Pompeo'dan Bolton açıklaması geldi

Trump'ın John Bolton'ın görevden alındığını Twitter mesajıyla paylaşmasından 1 saat önce, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Maliye Bakanı Steve Mnuchin ve John Bolton'ın Beyaz Saray'da 3'lü bir basın toplantısı yapacakları duyurulmuştu.

Beyaz Saray'da başkanlık kararnamesiyle terör örgütlerine yeni yaptırımların açıklandığı basın toplantısında sadece iki bakan, Pompeo ve Mnuchin kürsüye çıktı. Basın toplantısına ise Bolton'ın görevden alınması damga vurdu.

Mike Pompeo-John Bolton
Mike Pompeo-John Bolton

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya Bolton'ın görevden alınmasına atfen "Haberiniz var mıydı?" diye soruldu. Mike Pompeo, "Bolton ile görüş ayrılığı yaşadığımız bazı politka başlıkları oldu. Ben hiçbir şeye şaşırmam. Sadece bu konu için söylemiyorum. Biz Başkan'la çok yakın çalışırız" şeklinde konuştu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo John Bolton'ın görevden alınmasıyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede "Başkan istediği personelle çalışma hakkına sahiptir" ifadelerini kullandı.

Bolton, Trump'ın 3. Ulusal Güvenlik Danışmanıydı

John Bolton Trump’ın göreve geldiğinden bu yana üçüncü ulusal güvenlik danışmanı. İlk ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn çok kısa süre görevde kaldıktan sonra Rus yetkililerle temaslarının içeriği konusunda yalan söylediğinin ortaya çıkmasının ardından istifa etmek zorunda kalmıştı.

Bir sonraki Ulusal Güvenlik Danışmanı McMaster da yine bazı başlıklarda görüş ayrılıklarının yaşanmasının ardından görevden alınmıştı.

Görevden alınan Bolton şahin görüşlü olarak biliniyordu

Muhafazakar olan Bolton, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı gibi konularda oldukça ‘şahin’ görüşlü biri olarak biliniyor. Bolton, Pyongyang’ın müzakereleri yeniden başlatma girişimlerini, ‘propaganda stratejilerini devam ettirmekten başka bir şey değil, bu yoldan bir kaç kez geçtik ve her seferinde başarısız oldu’ diyerek yorumlamıştı.

Bolton’un Suriye’ye bakışı sadece İsrail’in güvenliğini sağlamak için İran etkisini azaltmak ve Irak’tan Akdeniz'de bir Şii koridoru açılmasını engellemek üzere kurulmuştur.

 John Bolton, Ocak ayında Türkiye temasları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelmişti.
John Bolton, Ocak ayında Türkiye temasları kapsamında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bir araya gelmişti.

Boltan’ın Suriye’de sahadan Amerikan askerleri çekildikten sonra Türkiye ile İran’ı kaşı karşıya getirme planları yaptırdığı da konuşuluyor.

Trump geçtiğimiz Mayıs ayında yaptığı bir konuşmada Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton için “John çok iyi. Bazı konularda güçlü fikirleri var ama olsun. Onu dengeleyen benim. Ondan biraz daha güvercin olan insanlar var ekibimde. En nihayetinde kararları ben veriyorum” ifadelerini kullanmıştı.

John Bolton Venezuela, Afganistan konularındaki agresif tutumuyla da biliniyordu. Bolton’ın son olarak Trump’ın Taleban temsilcilerini Camp David’e davet etmesine ve orada görüşmelerin yapılması fikrine Başkan Yardımcısı Mike Pence ile birlikte karşı çıktığı biliniyordu.

Bolton, ABD eski Başkanı 3 isimle çalıştı

Bolton, eski Cumhuriyetçi Partili başkanlar Ronald Reagan, George H.W. Bush ve George W. Bush yönetimlerinde görev yaptı. Bolton öte yandan Adalet ve Dışişleri bakanlıklarında da güvenlik ve hukuki konularda diplomatlık yaptı.

 George W. Bush-John Bolton
George W. Bush-John Bolton

Bolton, anılarını yazdığı bir kitapta, Dışişleri Bakanlığı’ndaki en mutlu anının, Amerika’nın Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kurulmasını onaylayan Roma Statute anlaşmasından desteğini çekmesi olarak tanımlıyor.

Trump ilk seçildiğinde Bolton'u dışişleri bakanı olarak düşünmüş daha sonra vazgeçmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >