Trump'ın azil soruşturmasında son gelişmeler neler?

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

● ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de kendisi hakkında azil sürecini yürüten Demokratlara sert eleştiriler yöneltmeye devam ederken, Demokratlar, Temsilciler Meclisi Komiteleri aracılığıyla Trump yönetiminin Ukrayna ile ilişkilerine dair belgeler talep etmeye başladı.

● Trump, Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Eski ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter için "Yozlaşmış kişiler" diyerek hakkındaki suçlamaları bir kez daha reddetti.

● Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den de Trump'a kritik bir destek geldi. Putin, “Trump yanlış bir şey yapmadı” ifadesini kullandı.

2020’deki başkanlık seçiminde Demokrat Parti’den olası rakibi Joe Biden ve oğluna yönelik inceleme başlatılması konusunda Ukrayna'nın yeni cumhurbaşkanı Zelenskıy'e baskı uyguladığı gerekçesiyle hakkında azil soruşturması başlatılan Trump'ın zor günler bekliyor.

Kongre'nin alt kanadını oluşturan Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar, Temsilciler Meclisi Komiteleri aracılığıyla Trump yönetiminin Ukrayna ile ilişkilerine dair belgeler talep etmeye başladı. Belge istenen kişiler arasında Trump'ın avukatı Rudy Giuliani de bulunuyor.

 Trump'ın en medyatik destekçilerinden birisi olan Rudy Giuliani, Biden ailesinin Ukrayna'da yolsuzluklara karıştığını iddia ediyor. 2018'den bu yana eski ve yeni Ukraynalı savcılarla temas halinde.
Trump'ın en medyatik destekçilerinden birisi olan Rudy Giuliani, Biden ailesinin Ukrayna'da yolsuzluklara karıştığını iddia ediyor. 2018'den bu yana eski ve yeni Ukraynalı savcılarla temas halinde.

Çarşamba günkü açıklamalarında Demokrat siyasetçilere karşı sert ifadeler kullanan Trump, rakiplerine yalancılıktan vatana ihanete kadar varan çeşitli suçlamalar yöneltmiş, Demokrat siyasetçiler ise adil bir süreç yürüttüklerini söyleyerek Trump'a yanıt vermişti.

Trump, sert açıklamalarına devam ediyor

Trump, Finlandiya Devlet Başkanı Sauli Niinistö ile düzenledikleri ortak basın toplantısında Eski ABD Başkanı Joe Biden ve oğlu Hunter için "Yozlaşmış kişiler" dedi.

Trump'ın öfkesinden Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff de nasibini aldı.

Trump, "kaypak" ve "aşağılık" diye nitelediği Schiff için "Görevinden utançla istifa etmesi gerekir" dedi ve ekledi: "Vatana ihanetten soruşturulması lazım."

Trump, hakkında bir istihbarat çalışanının verdiği ve azil sürecini başlatan dilekçenin Schiff tarafından baştan yazıldığına inandığını söyledi fakat buna yönelik bir kanıt sunmadı. Trump dilekçeyi veren çalışanın kimliğinin açıklanması gerektiğini, bu kişinin casus olduğuna inandığını belirtti.

Demokratlar ise Trump'ın azil sürecinin önünü tıkamak için uğraştığını açıkladı.

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Elijah Cummings, "Beyaz Saray komitelerden gelen taleplere uymak bir yana cevap bile vermiyor" dedi.

Putin'den Trump'a destek geldi

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den, Ukrayna Cumhurbaşkanı ile 25 Temmuz’da yaptığı telefon görüşmesinin ardından hakkında azil soruşturması başlatılan ABD Başkanı Trump’a destek geldi. Putin “Trump yanlış bir şey yapmadı” dedi.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin, 2020’deki başkanlık seçiminde Demokrat Parti’den olası rakibi Joe Biden ve oğluna yönelik inceleme başlatılması konusunda Ukrayna liderine baskı uyguladığı gerekçesiyle hakkında azil soruşturması başlatılan Trump’a destek verdi.

Putin, Trump’ın söz konusu telefon görüşmesinde Ukrayna liderine baskı uyguladığına ilişkin bir delil görmediğini savundu. Rus lider, “Başkan Trump mevkidaşından eski yönetimin çalışanlarının olası yolsuzluklarının araştırılmasını istemiş. Her devlet başkanı böyle bir şeyi yapmaya yükümlüdür. Ben burada risk yaratan herhangi bir uygunsuz durum görmüyorum” dedi.

Putin: Trump’a saldırmak için bütün bahaneler kullanılıyor

Trump’a yönelik suçlamaları da, 2016 yılındaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Trump ve Rusya arasında bir işbirliği olduğuna ilişkin bir kanıtın bulunamamasının ardından Demokratlar'ın Trump’ı devirme çabası olarak niteleyen Rusya Cumhurbaşkanı, “ABD’de yaşananları görüyoruz. Başkan Trump’a saldırmak için bütün bahaneler kullanılıyor. Rusya ve Trump’ın ekibi arasında gizli bir anlaşma olmadığı netleşti. Şimdi de Ukrayna ile bağlantılı bir başka bahane bulundu” ifadelerini kullandı.

ABD’de istihbarat kurumları, sonuçları Trump’ın lehine değiştirmek amacıyla Rusya’nın 2016 başkanlık seçimine müdahale ettiği sonucuna varmış, Rusya ise iddiaları yalanlamıştı.

Ne olmuştu?

Trump, Ukrayna'ya yapılacak 400 milyon dolarlık askeri yardımı askıya aldığını kendisi teyit etmişti. Bu yardım askıya alındıktan çok kısa bir süre sonra, Trump Ukrayna'nın yeni Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi yaptı.

Bu telefon görüşmesinde Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı'ndan, Joe Biden ve ailesi hakkında soruşturma başlatmasını istiyordu. Biden, 2020 seçimlerinde Trump'ın olası rakipleri arasındaydı.

ABD istihbaratından bir yetkili, olan biteni bir şikayet dilekçesine dönüştürdü. Bu yetkili, ABD Başkanı'nın şahsi çıkar için görevini kötüye kullandığını, yabancı bir ülke liderinin 2020 seçimlerine müdahale etmesini istediğini söylüyordu.

Trump tüm bunların bir 'cadı avı' olduğunu söylüyor. Trump ayrıca kimliği gizli tutulan istihbarat yetkilisinin kim olduğunun açıklanması gerektiğini de söyledi ve yaptığı şeyin 'casusluk' olduğunu savundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >