Trump’ın dili yumuşadı: Birlik ve partiler arası işbirliği mesajı

ABD Başkanı Trump'ın konuşması 1,5 saat sürdü.
ABD Başkanı Trump'ın konuşması 1,5 saat sürdü.

ABD Başkanı Trump, Kongre'de ulusa sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Trump, bu yılki konuşmasında ana tema olarak birlik ve partiler arası işbirliği mesajını seçti. ABD'de yeni yasama yılının açılışını simgeleyen nitelikteki konuşmadan öne çıkan başlıkları derledik.

ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de ulusa sesleniş konuşmasını normal belirlenen tarihten bir hafta sonra gerçekleştirdi.

Trump, bu yılki konuşmasında ana tema olarak birlik ve partiler arası işbirliği mesajını seçti.

Birliğin Durumu konuşmasını izlemeye gelen Başkan Trump'ın ailesi
Birliğin Durumu konuşmasını izlemeye gelen Başkan Trump'ın ailesi

Trump’ın konuşmasında kullandığı nispeten yumuşak ton, Başkanın; Demokrat Partili muhalefetle arasında Meksika sınırına örmek istediği duvarla ilgili anlaşmazlığı gidermeyi amaçladığı yorumlarına neden oldu.

Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Trump’ın sınır duvarı için istediği 5,7 milyar dolarlık ödeneği vermeyi reddetmesi sonucu federal hükümete ödenek gitmemiş ve yaşanan anlaşmazlık hükümetin 35 gün boyunca kapanmasına yol açmıştı.
Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nin Trump’ın sınır duvarı için istediği 5,7 milyar dolarlık ödeneği vermeyi reddetmesi sonucu federal hükümete ödenek gitmemiş ve yaşanan anlaşmazlık hükümetin 35 gün boyunca kapanmasına yol açmıştı.

Konuşmada özel konuklar

ABD Başkanı Donald Trump’ın Temsilciler Meclisi’ndeki “Birliğin Durumu” konuşmasını bazı özel konuklar da izledi. Trump 1,5 saat süren konuşması sırasında neredeyse her özel konuğun adını telaffuz ederek hikayelerini paylaştı.

Salonda bulunan konuklardan biri, 1969 yılında Ay’a Amerikan bayrağını diken Apollo 11 misyonunda görev yapan astronotlardan Buzz Aldrin’di. Buzz Aldrin, Trump tarafından adı söylendiğinde ayağa kalktı ve selam verdi.

Buzz Aldrin
Buzz Aldrin

ABD Başkanı Trump, uzaya Amerikan roketiyle astronotların yeniden çıkacağını söyledi. Ay’a ilk ayak basan astronot Neil Armstrong’un kızı Heather Armstrong ve torunu Madison Armstrong da konuklar arasındaydı.

Trump’ın ulusal sesleniş konuşmasından öne çıkan başlıkları derledik.

Venezuela’daki olaylar

                                    Trump, iki hafta önce ABD’nin Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını hatırlatarak, “Özgürlük için verdikleri soylu çabada Venezuela halkının yanındayız ve sosyalist politikalarıyla Güney Amerika’nın en varlıklı ülkesini son derece yoksul ve çaresiz bir duruma düşüren Maduro rejiminin sergilediği acımasızlığı kınıyoruz” diye konuştu.

  
ABD’de de “sosyalizmin benimsenmesine yönelik yeni çağrılardan alarm duyduklarını” ifade eden Trump, “Amerika özgürlük ve bağımsızlık üzerine kuruldu, hükümet baskısı, hakimiyeti ve kontrolu üzerine değil. Biz özgür doğduk ve özgür kalacağız. Bu gece, Amerika’nın asla sosyalist bir ülke olmayacağı yönündeki kararlılığımızı yineliyoruz” dedi.
Venezuela’daki olaylar Trump, iki hafta önce ABD’nin Juan Guaido’yu Venezuela’nın geçici cumhurbaşkanı olarak tanıdığını hatırlatarak, “Özgürlük için verdikleri soylu çabada Venezuela halkının yanındayız ve sosyalist politikalarıyla Güney Amerika’nın en varlıklı ülkesini son derece yoksul ve çaresiz bir duruma düşüren Maduro rejiminin sergilediği acımasızlığı kınıyoruz” diye konuştu. ABD’de de “sosyalizmin benimsenmesine yönelik yeni çağrılardan alarm duyduklarını” ifade eden Trump, “Amerika özgürlük ve bağımsızlık üzerine kuruldu, hükümet baskısı, hakimiyeti ve kontrolu üzerine değil. Biz özgür doğduk ve özgür kalacağız. Bu gece, Amerika’nın asla sosyalist bir ülke olmayacağı yönündeki kararlılığımızı yineliyoruz” dedi.
Meksika sınırına duvar ve göç

                                    ABD Başkanı Trump konuşmasının önemli bölümünü Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında büyük bir tartışmaya yol açan Meksika sınırına duvar örülmesi vaadi üzerine kurdu.

  
Trump konuşmasında, "Cumhuriyetçiler ve Demokratlar acil bir ulusal krizi çözmek için birlikte hareket etmek zorunda" dedi.

  
Yasadışı göçü 'büyük bir ulusal güvenlik tehdidi' olarak niteleyen Trump, "Büyük ve organize göçmen kafileleri sınırlarımıza doğru ilerliyor. 3750 askerin daha güney sınırlarımıza ilerlemesi emrini verdim. Güney sınırımızdaki durum bizim için önemli bir tehdit. Yasal yollarla ülkemize gelen göçmenler ABD'ye zenginlik katıyor. Hiç olmadığı kadar çok göçmeni ülkemizde görmek istiyorum. Ama ülkemize yasal yollardan gelmeliler" dedi. 
  
35 gün kapalı kalan ABD hükümeti, Trump'ın duvar talebi konusunda geri adım atmasıyla 15 Şubat'a kadar yeterli olacak ek bütçeye Kongre'den onay çıkmıştı.
Meksika sınırına duvar ve göç ABD Başkanı Trump konuşmasının önemli bölümünü Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında büyük bir tartışmaya yol açan Meksika sınırına duvar örülmesi vaadi üzerine kurdu. Trump konuşmasında, "Cumhuriyetçiler ve Demokratlar acil bir ulusal krizi çözmek için birlikte hareket etmek zorunda" dedi. Yasadışı göçü 'büyük bir ulusal güvenlik tehdidi' olarak niteleyen Trump, "Büyük ve organize göçmen kafileleri sınırlarımıza doğru ilerliyor. 3750 askerin daha güney sınırlarımıza ilerlemesi emrini verdim. Güney sınırımızdaki durum bizim için önemli bir tehdit. Yasal yollarla ülkemize gelen göçmenler ABD'ye zenginlik katıyor. Hiç olmadığı kadar çok göçmeni ülkemizde görmek istiyorum. Ama ülkemize yasal yollardan gelmeliler" dedi. 35 gün kapalı kalan ABD hükümeti, Trump'ın duvar talebi konusunda geri adım atmasıyla 15 Şubat'a kadar yeterli olacak ek bütçeye Kongre'den onay çıkmıştı.
Suriye'deki ABD askerlerinin geri çekilmesi

                                    Konuşmasında Donald Trump, konuşmasında 'DAEŞ’in elindeki bütün topraklar özgürleştirildi' diyerek ABD askerlerinin eve dönme zamanının geldiğini söyledi.

  
Trump'ın "Müttefiklerimizle birlikte DAEŞ’in kalıntılarını ortadan kaldırmaya devam ederken, cesur savaşçılarımıza 'eve hoşgeldin' demenin zamanı geliyor" sözleri, ABD Başkanı'nın Suriye'deki askerlerin geri çekilmesinin zamanlaması konusundaki duruşunu bir miktar yumuşatmış olabileceği yorumlarını beraberinde getirdi.

  
Trump bugünkü ulusa sesleniş konuşmasında "Askerlerimiz neredeyse 19 yıldır Orta Doğu'da savaşıyor. Orta Doğu'daki savaşlara 7 trilyon dolardan fazla para harcadık. Büyük uluslar sonu gelmeyen savaşlar yürütmez" ifadelerini kullandı.
  
Trump, 2018’in sonunda Suriye'de görev yapan yaklaşık 2000 ABD askerinin geri çekileceğini açıklamış, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesiyle yeni dengelerin nasıl şekilleneceği konusunda Washington ile Ankara hattında yoğun görüşmeler başlamıştı.
Suriye'deki ABD askerlerinin geri çekilmesi Konuşmasında Donald Trump, konuşmasında 'DAEŞ’in elindeki bütün topraklar özgürleştirildi' diyerek ABD askerlerinin eve dönme zamanının geldiğini söyledi. Trump'ın "Müttefiklerimizle birlikte DAEŞ’in kalıntılarını ortadan kaldırmaya devam ederken, cesur savaşçılarımıza 'eve hoşgeldin' demenin zamanı geliyor" sözleri, ABD Başkanı'nın Suriye'deki askerlerin geri çekilmesinin zamanlaması konusundaki duruşunu bir miktar yumuşatmış olabileceği yorumlarını beraberinde getirdi. Trump bugünkü ulusa sesleniş konuşmasında "Askerlerimiz neredeyse 19 yıldır Orta Doğu'da savaşıyor. Orta Doğu'daki savaşlara 7 trilyon dolardan fazla para harcadık. Büyük uluslar sonu gelmeyen savaşlar yürütmez" ifadelerini kullandı. Trump, 2018’in sonunda Suriye'de görev yapan yaklaşık 2000 ABD askerinin geri çekileceğini açıklamış, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesiyle yeni dengelerin nasıl şekilleneceği konusunda Washington ile Ankara hattında yoğun görüşmeler başlamıştı.
Çin ile ticaret savaşı

                                    Trump'ın gündeminde Çin ile yürütülen ticaret anlaşması müzakereleri de vardı. Trump ulusa sesleniş konuşmasında "Çin'e ABD'nin fikri mülkiyetlerini çalamayacağını açık ve net biçimde izah ediyoruz. ABD sanayisine zarar vermesine izin vermeyeceğimizi anlatıyoruz" dedi.

  
Trump ABD ile Çin arasında imzalanacak bir anlaşmanın Çin'in avantajına olan haksız rekabeti sonlandırması gerektiğini ifade etti. "Bu anlaşma Çin'in istihdam ve servet hırsızlığına bir son vermeli" diyen Trump, Pekin yönetimiyle müzakerelerin 'agresif bir şekilde' yürütüldüğünü söyledi.

  
Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yaşanan ticaret savaşları, küresel ekonomide korumacı politikaların geri dönüşüne yol açabileceği endişelerini doğurmuş ve IMF ile Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar küresel ekonominin büyüme performansı önündeki en büyük risklerden birisinin ABD ile Çin arasındaki gerilim olduğunu söylemişti.
Çin ile ticaret savaşı Trump'ın gündeminde Çin ile yürütülen ticaret anlaşması müzakereleri de vardı. Trump ulusa sesleniş konuşmasında "Çin'e ABD'nin fikri mülkiyetlerini çalamayacağını açık ve net biçimde izah ediyoruz. ABD sanayisine zarar vermesine izin vermeyeceğimizi anlatıyoruz" dedi. Trump ABD ile Çin arasında imzalanacak bir anlaşmanın Çin'in avantajına olan haksız rekabeti sonlandırması gerektiğini ifade etti. "Bu anlaşma Çin'in istihdam ve servet hırsızlığına bir son vermeli" diyen Trump, Pekin yönetimiyle müzakerelerin 'agresif bir şekilde' yürütüldüğünü söyledi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında yaşanan ticaret savaşları, küresel ekonomide korumacı politikaların geri dönüşüne yol açabileceği endişelerini doğurmuş ve IMF ile Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar küresel ekonominin büyüme performansı önündeki en büyük risklerden birisinin ABD ile Çin arasındaki gerilim olduğunu söylemişti.
Kuzey Kore ile müzakereler

                                    Donald Trump Kuzey Kore konusunda başlattığı diplomasi sürecinin sonuç vermeye başladığını ifade ederek, "Eğer başkan seçilmemiş olsaydım, ABD şu anda Kuzey Kore ile büyük bir savaş içerisinde olurdu" dedi.

  
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile iyi bir diyaloğu olduğunu söyleyen Trump, Kim ile ikinci görüşmesini 27 - 28 Şubat'ta Vietnam'da gerçekleştireceğini de ifade etti.

  
ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silah programı nedeniyle Pyongyang yönetimine yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. CIA ile ABD Dışişleri Baknlığı'nın Kuzey Koreli yetkililerle yürüttüğü görüşmelerde nükleer silah programının sonlandırılması karşılığında yaptırımların kademeli olarak kaldırılması seçenekleri görüşülüyor.
Kuzey Kore ile müzakereler Donald Trump Kuzey Kore konusunda başlattığı diplomasi sürecinin sonuç vermeye başladığını ifade ederek, "Eğer başkan seçilmemiş olsaydım, ABD şu anda Kuzey Kore ile büyük bir savaş içerisinde olurdu" dedi. Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile iyi bir diyaloğu olduğunu söyleyen Trump, Kim ile ikinci görüşmesini 27 - 28 Şubat'ta Vietnam'da gerçekleştireceğini de ifade etti. ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silah programı nedeniyle Pyongyang yönetimine yaptırımlar uygulamaya devam ediyor. CIA ile ABD Dışişleri Baknlığı'nın Kuzey Koreli yetkililerle yürüttüğü görüşmelerde nükleer silah programının sonlandırılması karşılığında yaptırımların kademeli olarak kaldırılması seçenekleri görüşülüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >