Trump'ın kararına bir tepki de Kim'den geldi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail'deki ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararına bir tepki de Kim'den geldi. Kim kararı 'pervasız' ve 'aşağılık' bir hamle olarak nitelendirdi. Ayrıca Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Trump'a 'bunak' dedi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın, İsrail'deki ABD Büyükelçiliği'ni Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararına tepkiler artıyor.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un konuşmasında Trump'a "bunak" diye seslenerek Kudüs kararı için 'pervasız' ve 'aşağılık' ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden biri de, yaptığı açıklamada Kudüs gelişmesiyle ilgili şöyle konuştu:

  • Akıl hastası bunağın (ABD Başkanı Donald Trump) Birleşmiş Milletler'de yer alan bir egemen devleti (Kuzey Kore) yok etme çağrısı yaptığını göz önünde bulundurarak, bu hamlesine de şaşırmadık.

Açıklamada ABD'nin hamlesinin 'dünya barışını ve küresel güvenliği kimin tehdit ettiğinin bir kez daha ortaya çıkardığı' belirtilirken, 'meşru haklarını kazanmak için mücadele eden Filistin ve Arap halklarını destekleyecek ve dayanışma içerisinde olacağız' ifadesi kullanıldı.

Tepkiler çığ gibi büyüyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Trump'ın kararını tek taraflı ve üzücü olarak niteledi. Fransa'nın kararı desteklemediğini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını görüştü.Bogdanov, Kudüs meselesinin uluslararası kararlara bağlı olduğuna işaret ederek, ABD'nin kararından endişe duyduklarını ve Filistin halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ,Trump'ın açıklamasının ciddi endişeye yol açtığını söyledi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ise "İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur" şeklinde konuştu.

İngiltere de barış çabalarına yardımcı olmayan bu karara katılmadıklarını duyurdu.

Meksika Dışişleri Bakanlığı Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımayacaklarını açıkladı. "Kudüs'ün kaderine ABD başkanı karar veremez" ifadesi kullanıldı.

Mısır da ABD'nin büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını reddediyor açıklaması yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ysa kararı şiddetle kınadı, "Trump'ın kararı BM kararlarının açık bir ihlalidir" ifadeleri kullanıldı.

Ürdün yönetimi Trump'ın kararının bölgedeki tansiyonu arttırdığını duyurdu."Karar uluslararası meşruiyeti ihlal anlanmına gelmektedir" denildi.

Suriye de "Filistin davası, Kudüs başkentli bir Filistin devleti kurulana kadar canlı kalacaktır" açıklamasını yaptı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >