Trump'ın S-400'de 'çözüm' sürprizi yaptırım isteyen vekili rahatsız etti

ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Eliot L. Engel
ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Eliot L. Engel

S-400 krizinde ABD ile Türkiye arasında buzlar erirken Türkiye'ye yönelik yaptırım tasarısını hazırlayan ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Eliot L. Engel, Trump'ın 'yaptırımsız çözüm' çıkışından rahatsız oldu. Engel, 'Türkiye'ye had bildirme' fırsatının kaçtığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın Japonya'nın Osaka kentinde yapılan G-20 zirvesindeki görüşmesinin yankıları sürüyor. Trump'ın 'S-400 sürprizi'nin damga vurduğu zirvede "Erdoğan'ın suçu yok. Patriotları vermedik. Türkiye haklı. Berbat bir durum ama çözüm bulacağız" şeklinde özetlenen sürpriz çıkışı ABD'de de Türkiye karşıtlarını rahatsız etti.

"Trump terbiye etme fırsatını kaçırdı"

Türkiye'ye S-400 yaptırımları uygulanması için tasarı hazırlayan ABD Temsilciler Meclisi üyesi Demokrat Eliot L. Engel, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada ABD Başkanı Trump'ın 'Türkiye'yi terbiye etmek için' fırsatı kaçırdığını ileri sürdü.

"Yaptırımsız çözüm sözü verdi"

Türkiye karşıtı tutumuyla bilinen Engel, "Başkan, Rus silahlarının alınmasıyla NATO ve ABD ulusal güvenliğinin tehlikeye sokulmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanmayacağına dair söz verdi. Türkiye, hassas NATO ve Amerikan sistemleriyle beraber ileri düzey bir Rus hava savunma sistemini birlikte kullanamaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun sonuçları olacağını bilmeli" dedi.

"Pilotların hayatını tehlikeye attı"

Kongre, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı ve ABD hükümetinin "Türkiye S-400'ü alırsa, F-35'i almamalı, F-35 programından çıkarılmalı ve yaptırımlarla yüzleştirilmelidir" görüşünde olduğunu savunan Egnel, Türkiye S-400 ve F-35'i birlikte kullanırsa, ABD'li ve Amerikan müttefiği olan F-35 pilotlarının hayatlarını tehlikeye atacağını iddia etti.

Patriot ambargosuna değinmedi

Trump'ın da vurguladığı 'ABD'nin Türkiye'ye Patriotları vermememesi'ne değinmeyen Egnel, "Hiç kimse Erdoğan'ı Putin'e karşı rahatlamaya zorlamadı. Birleşik Devletler her zaman Türkiye ile çalışmaya istekli olmuştur ve Amerikan hava savunma teçhizatını önermiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyun oynamayı bırakması ve Batı ile Rusya arasında bir seçim yapması gerekiyor" diye konuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >