Trump'tan Venezuela’ya seyahat uyarısı

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Trump, Amerikan vatandaşlarını Venezuela'ya seyahat etmemeleri yönünde uyardı. Trump, Twitter’dan üzerinden yaptığı paylaşımda, ”Bugün kitlesel gösteriler bekleniyor. ABD vatandaşları bir sonraki bildirime kadar Venezuela'ya seyahat etmesinler" ifadelerini kullandı. Venezuela ile ABD arasındaki gerileme ilişkin son gelişmeleri derledik.

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela ile tırmanan gerilimle ilgili Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaptı.

Trump şunları kaydetti:

  • "Maduro, ABD yaptırımları ve petrol gelirlerinin kesilmesinin ardından muhalefetle müzakere etmeye niyetli. Guaido, Venezuela Yüksek Mahkemesi tarafından hedef alınıyor. Bugün kitlesel gösteriler bekleniyor. ABD vatandaşları bir sonraki bildirime kadar Venezuela'ya seyahat etmesinler"

Maduro, Venezuela halkını direnmeye çağırıyor

Venezuela'da son bir haftada oldukça hızlı gelişen siyasi krizde seçilmiş Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "emperyal güçlerin darbe" girişimine karşı halkı ne pahasına olursa olsun direnmeye çağırırken, Maduro'nun "kukla" dediği muhalif lider Juan Guaido özellikle Batılı ülkelerden aldığı destekle yönetimde iddia ettiği haktan vazgeçmiyor.

Nicolas Maduro
Nicolas Maduro

ABD yönetiminin Maduro'dan "en kısa sürede kurtulmak" istediği, bu amaca ulaşmak için de ekonomik, askeri, siyasi birçok baskı yönteminin seçenekler arasında olduğu anlaşılıyor.

Venezuela ordusu Maduro’ya sadık

Amerikan yönetiminin Maduro'dan kurtulmak için başvurabileceği çarelerden biri de askeri müdahale. Ancak "her seçeneğin masada olduğu" açıklamasını yapan Beyaz Saray'ın Venezuela'ya doğrudan askeri müdahalesi en son akla gelen ihtimallerden.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın önceki gün basının karşısına geçerken elinde tuttuğu defterde "Kolombiya'ya 5 bin asker" yazılı not tüm dünyada Venezuela'yı takip edenlerin dikkatini çekti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton

Bolton'un bunu özellikle yaptığı, Venezuela'nın komşusu Kolombiya'ya asker göndererek Maduro'ya bir "uyarı mesajı" vermek istediği yorumları yapıldı.

  • Amerikalı Senatör Lindsey Graham da ABD Başkanı Trump ile görüşmesinde, Trump'ın Venezuela'da askeri güç kullanma olasılığını dile getirdiğini söyledi.

ABD'nin Maduro'yu devirmek için kendi askeri gücünü kullanmak yerine Venezuela ordusunun darbe yapma ihtimalini değerlendirdiği de biliniyor.

Trump yönetiminin askeri darbe için Venezuela ordusunun eski komutanlarından bazılarıyla 2017 sonbaharından sonra gizli görüşmeler yaptığı Amerikan basınına yansıdı; ancak bugüne kadar Venezuela ordusundaki çok küçük ve alt rütbeli gruplar dışında Maduro'ya karşı gelen bir kesim olmadı. Venezuela ordusu şu anda Maduro'ya sadık bir görüntü çiziyor.

Venezuela başsavcısı Guaido’ya karşı harekete geçti

Öte yandan Venezuela başsavcısı, anayasa mahkemesine muhalefet lideri Juan Guaido’ya yurtdışına çıkış yasağı getirmesi talebinde bulundu.

Başsavcı Tarek William Saab, Guaido hakkında hükümet karşıtı faaliyetleri gerekçe göstererek cezai soruşturma başlattı.

Başsavcı Saab, mahkemeden Guaido’nun mali hesaplarının bloke edilmesini de istedi.

Ne olmuştu?

  • Venezuela'da muhalefet ve iktidar yanlılarının 23 Ocak Çarşamba günü düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı.
  • Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı.
  • Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetine desteklerini yinelemiş, Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamıştı. Maduro, daha sonra yaptığı başka bir açıklamada, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkinin bittiğini fakat ticari ilişkinin süreceğini kaydetmişti.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >