TSK ve MİT'in operasyon düzenlediği Gara'nın önemi ne?

Arşiv
Arşiv

Türkiye'nin askeri harekât başlattığı ve PKK'nın rehin aldığı 13 Türk vatandaşının cenazelerine ulaşıldığı Gara bölgesi, hem PKK için koridor görevi görüyor; hem de Türkiye'nin Sincar ve Musul'a açılan kapısı niteliğinde.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 10 Şubat'ta Irak'ın kuzeyindeki Gara'da PKK'nın kontrolü altındaki noktalara yönelik Kartal Pençe-2 adlı bir harekât başlattı.

Burası, TSK'nın Irak'ın kuzeyinde yıllardır yoğun olarak operasyon yürüttüğü bölgenin onlarca kilometre batısında, Suriye sınırına ve Musul'a daha yakın bölgede yer alıyor.

Harekâtın üçüncü gününde, PKK'nın daha önce kaçırdığı ifade edilen 13 Türk vatandaşının cenazelerine ulaşıldı.

PKK rehineleri neden Gara'ya götürdü? TSK neden operasyonlarını Gara'ya kaydırdı?

Sıklıkla operasyon düzenlendi

Hakkari'ye bağlı Çukurca ilçesinden 35 kilometre güneyde, Suriye sınırına yaklaşık 110 kilometre mesafedeki dağlık Gara bölgesi, son yıllarda TSK ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonlarında sıklıkla gündeme geldi.

Konuyla ilgili BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan bir Türk güvenlik yetkilisi, Suriye'de Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) ve Sincar Savunma Birlikleri'nin (YBŞ) Irak'ın kuzeybatısındaki Sincar'da güçlenmesiyle birlikte, PKK'nın Irak ile Suriye arasında bir koridor oluşturduğunu; bunu engellemek için son yıllarda operasyon alanlarını Irak'ın kuzeyinde Kandil'den Suriye sınırına kadar genişlettiklerini söylüyor.

Gara'nın önemi ne?

Yetkili Gara bölgesinin önemi şu ifadelerle sıralıyor:

  • Bölge Türkiye'nin terör örgütü olarak kabul ettiği grupların yer aldığı Sincar'a açılan kapısı. Sincar'la diğer PKK kontrolündeki bölgeler arasında bağlantı sağlıyor.
  • Suriye'deki YPG bölgesiyle Irak'taki kampların arasındaki dağlık arazi olduğu için PKK'ya kolay geçiş sağlıyor.
  • Türkiye'nin demiryolu, karayolu gibi projelerle ticareti artırmayı planladığı Musul'la arasında yer alan bölgede PKK'nın varlığını güçlendirmesi, güvenlik riski yaratıyor
  • Ankara ile işbirliği yapan yerel gruplardan PKK'nın yeni üs bölgesi olarak planladığına ve Türkiye sınırına yönelik sızma girişiminde bulunulabileceğine dair bilgi alındı.

Operasyonda rehinelerin kurtarılması da hedefleniyordu

Aynı zamanda PKK'nın rehin aldığı Türk vatandaşlarından bir kısmının bölgedeki mağaralara götürdüğü bilgisi de alındı.

Bunun üzerine rehinelerin kurtarılmasını da hedefleyen geniş çaplı bir operasyon düzenlenmesine karar verildi. Operasyon kapsamında askeri uçaklarla birlikte Silahlı İnsansız Hava Araçları da (SİHA) kullanıldı. Mağaralara yönelik olarak da kara operasyonu başlatıldı.

Türkiye'nin Irak sınırından 35 kilometre derinlikte yaptığı bu kara operasyonu, sınıra en uzak mesafede yapılan operasyonlardan biri oldu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >