Tükürükte bulunan organik maddelerle şarj olan pil geliştirildi

Tükürükle çalışan pil
Tükürükle çalışan pil

Binghamton Üniversite’sindeki araştırmacılar, tükürükle şarj olan pil geliştirdi. Pilin LED lamba, glikoz monitörü gibi farklı cihazlarda ucuz ve kolay dolum imkanı sağlaması bekleniyor.

Şarj sorunu çağımızın sorunu olarak görülüyor. Powerbanklerin bile yetersiz kaldığı şu günlerde Binghamton Üniversitesi’nde kağıt bazlı ve bakteri kaynaklı bir pil türü üzerine çalışan ekip çevre dostu bir ürün geliştirdi.

Yeni nesil kağıt bazlı ve bakteri kaynaklı bu pil az miktarda bir tükürükle bir LED lambayı 20 dakika boyunca çalıştırılabiliyor. Geliştirilen bir sadece aydınlatmada değil gebelik testi, glikoz monitörleri ve HIV testleri gibi farklı yerlerde de kullanıldığında enerji sağlayabilecek.

Hemen her insanın tükürük bezi çalıştığı için oldukça fazla bir kullanım sağlanacağı düşünülen piller tahmin edilenden fazla satılabilir. Tükürük olarak duyurulsa da piller aynı zamanda kirli suyla da tekrar doldurulabiliyor.

Advanced Materials Technology dergisinde yayınlanan makalede bahsedilen bu yeni pilin nasıl çalıştığını araştırmacılardan Seokheun Choi anlatıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >