Tüm dünyanın ihtiyacı olan barış gazeteciliği

Barışçıl çözüm anlayışı ve kültürünün oluşmasına katkı sağlamak amacıyla gerçekleri merkeze alan bir barış gazeteciliği nasıl yapılır?

Boğaziçi Üniversitesi Barış Eğitimi, Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile düzenlenen barış gazeteciliği konferansı, Boğaziçi Üniversitesi büyük toplantı salonunda gerçekleşti.

Açılış konuşması Boğaziçi Üniversitesi Prof. Dr. Fatoş Erkman'la başladı. Prof. Dr. Erkman, dünya basını ve yerel düzeyde barış gazeteciliğinin gerekliliği ve önemi hakkında bilgi verdi.



Sydney Üniversitesinde barış gazeteciliği üzerine çalışan, Barış ve Çatışma Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Jake Lynch ile akademisyenler ve gazeteciler bir araya geldi. Dünyadan barış gazeteciliği örnekleri verilerek barış gazeteciliğinin ana kodları, nasıl yapıldığı, çatışma bölgelerindeki zorlukları ve Türkiye'de barış gazeteciliği üzerine konuşuldu.



Katılımcılar, barış gazeteciliğine farklı tanımlar getirirken medyadaki söylem dilinin önemine vurgu yapıldı. En çok da cinsiyet ayrımcılığı ve nefret diline dikkat çekildi. Barış gazeteciliği, bu anlamda medyanın ayrımcı ve cinsiyetçi diline bir çözüm ve alternatif üretebilir mi sorusuna cevap arandı.



17 yıl aktif gazetecilik mesleğini icra eden Dr. Jake Lynch, kendisinin Independent ve BBC'deki iş deneyimlerinden yola çıkarak gazetecilerin karşılaştıkları sorunları ve kamunun haberleri nasıl algıladığını barış gazeteciliği perspektifinden yola çıkarak anlattı.



Dr. Jake Lynch'nin çalışmalarını yürüttüğü The Peace Journalist dergisinin ikinci yılında barış gazeteciliği için zorlu bir alan olan Suriye mülteciler dosyasının işlendiğini söyledi. Bölgede yaşanan hikayelere farklı bir bakış açısıyla yaklaşıldığını ifade eden Dr.Lynch, barış gazeteciliğinin sadece batıya özgü bir kavram olmadığını, dünyanın diğer bölgelerinde de sistematik bir anlayışın mümkün olabileceğinden bahsetti.



Konferansta tüm dünyada barış dilinin hakim olduğu bir gazeteciliğin nasıl yapılacağına dair yöntemler ele alındı. Barış gazeteciliği farklı şekilde farklı çevrelerce değişik değerlendirilebileceğini ve bu yüzden içerisinde birçok kavram barındırdığından bahsedildi.
Barış gazeteciliğinin yapılması için; çatışma ve çözümü eğitimleri verilmesi, dayanışma ve mesleki örgütlenme sağlanması, mesleki pratiklerin geliştirilmesi, küresel gelişmeler ve örneklerin iyi takip edilmesi esas alınarak bir çerçeve çizildi.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >