Tüm dünyaya fotoğraf satan BM fotoğrafçısı aslında yok!

İlginç bir hayat hikayesi olduğunu söyleyen ve yüzbinlerce takipçisi olan fotomuhabiri Eduardo Martins hakkında şok edici gerçek ortaya çıktı. Sahtekar olduğu anlaşılan adı bilinmeyen kişinin gerçek kimliği bulunamıyor.

ABD'li fotoğrafçı Daniel Britt'in çektiği bazı kareler de Martins tarafından ters çevrilerek, dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarına satıldı
ABD'li fotoğrafçı Daniel Britt'in çektiği bazı kareler de Martins tarafından ters çevrilerek, dünyanın önde gelen yayın kuruluşlarına satıldı

Dünyaca ünlü editörleri aldatmayı başardı

Yapılan araştırma, kimliği belirsiz bir kişinin, yıllardır profesyonel foto muhabirlerinin canları pahasına gittikleri çatışma bölgelerinden geçtiği fotoğrafları çalıp kendine mal ettiğini ortaya koydu.

Eduardo Martins'in başka kişiler tarafından çekilen fotoğraflarda ufak oynamalar yaparak, çok sayıda gazeteci ve fotoğraf editörünü aldatmayı başardığı anlaşıldı. Martins'in fotoğrafları ters çevirerek ya da kadrajını değiştirerek, sahteciliği önlemeyi amaçlayan yazılımları kandırmayı başardığı görüldü.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Eduardo Martins adını kullanan kişinin, fotoğraflarını çaldığı isimlerden birisi de ABD'li Daniel C. Britt.

Sahtekar kişi, ünlü fotoğrafçıların çektiklerinde ufak değişiklikler yaparak ünlü gazete ve dergilere satıyordu.
Sahtekar kişi, ünlü fotoğrafçıların çektiklerinde ufak değişiklikler yaparak ünlü gazete ve dergilere satıyordu.

Sahtekarın ünü günden güne arttı

Eduardo Martins'in fotoğraflarını alanların sayısı arttıkça, yeni alıcılar bulması da kolaylaştı. Zaman içerisinde web sitelerine ve haber dergilerine mülakatlar vererek tanınırlığını da artırdı.

Ekim 2016'da Recount dergisine verdiği mülakatta, "Irak'ta bir çatışma sırasında çekim yaparken, durdum ve Molotof kokteyliyle yaralanan bir çocuğa yardım ettim. Kameramı yere attım ve o çocuğu çatışma alanından uzaklaştırdım... İşimi yaparken çok kereler kendimi içinde bulduğum böylesi anlarda, fotoğrafçı olmayı bırakıp insan olmaya başlıyorum. Böyle durumlarda asla tarafsız kalamam" diyordu.

Bir sörfçünün fotoğraflarını montajlayarak kendisininmiş gibi paylaşmayı ihmal etmedi.
Bir sörfçünün fotoğraflarını montajlayarak kendisininmiş gibi paylaşmayı ihmal etmedi.

Martins karakterini yaratan kişinin, ayrıca İngiliz sörfçü Max Hepworth-Povey'nin fotoğraflarını da çalarak, savaş bölgelerindeymiş gibi gösterecek şekilde montajladığı da anlaşıldı. Hepworth-Povey ortaya çıkarılana kadar bu sahtecilikten hiçbir şekilde haberi olmadığını söyledi.

Foyası en sonunda ortaya çıktı

Eduardo Martins için sonun başlangıcı, BBC Brezilya'ya Orta Doğu'dan haber geçen Natasha Ribeiro ile temasa geçmesi oldu.

Ribeiro, bu bölgede çalışan az sayıdaki Brezilyalı gazetecilerden hiçbirisinin Martins ile şahsen tanışmadığını öğrenmesinin ardından durumdan şüphe etmeye ve araştırmaya başladı.

BBC Brezilya, öncelikle BM ile temasa geçti. BM, kendileri için çalışan bu isimde birisi olmadığını söyledi.

Martins adını kullanan kişinin ziyaret ettiğini söylediği kuruluşlarla da temasa geçildi ve bu bilgilerin de doğru olmadığı öğrenildi.

Tüm hesaplarını kapattı, kimliğinin gizemi çözülemedi

Eduardo Martins, muhtemelen kendisiyle ilgili sorular sorulduğunu ve bazı şüphelerin dile getirildiğini anlamış olacak ki, son bir mesaj atarak, sosyal medya ve WhatsApp hesaplarını kapattı.

Martins son mesajında şunları yazdı:

"Selam dostum. Avustralya'dayım. Bir yıl boyunca karavanla dünyayı gezmeye karar verdim. İnternet de dahil, her şeyden kendimi soyutlayacağım. IG (Instagram) hesabımı da kapattım. Huzur istiyorum. Döndüğümde konuşuruz. Sevgiler."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >