Tunus, 'Yüzyılın Anlaşması' toplantısına davet edilmedi

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi
Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi

Tunus Dışişleri Bakanı, Bahreyn'de düzenlenecek ekonomi çalıştayına katılmalarının söz konusu olmadığını açıkladı. Bakan buna neden olarak ülkesinin toplantıya resmi olarak davet edilmediğini belirtti.

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi, Bahreyn'de düzenlenecek ekonomik çalıştaya katılmalarının söz konusu olmadığını çünkü ülkesinin toplantıya resmi olarak davet edilmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığındaki basın toplantısında konuşan Cihinavi, Bahreyn'in başkenti Manama'da 25-26 Haziran'da düzenlenecek "Refah için Barış" adlı ekonomi çalıştayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Resmi olarak davet edilmedi

Cihinavi, "Toplantıya katılıp katılmamamız söz konusu değil. Çünkü Tunus olarak resmi bir davet almadık. Eğer konu Filistinlileri ekonomik krizden çıkarmak için yardımsa Tunus bunu memnuniyetle karşılar ancak amaç başka bir şeyse (İsrail ile) ilişkilerde normalleşme ise, konu Tunus için zaten yok hükmündedir." diye konuştu.

İsrail basınına konuşan ve adı açıklanmayan Beyaz Saray'dan bir yetkili, Ürdün, Mısır ve Fas'ın, Bahreyn ile ABD öncülüğünde Manama'da düzenlenecek ekonomi çalıştayına katılacaklarını Washington'a ilettiğini belirtmişti.

"Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon

Bahreyn'in başkenti Manama'da düzenlenecek ortak çalıştayın, ABD'nin İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda ne zaman açıklanacağı netlik kazanmayan "Yüzyılın Anlaşması" planı kapsamındaki ilk organizasyon olduğu ifade ediliyor.

Beyaz Saray basın ofisinden yapılan açıklamada, Bahreyn'in ABD ile iş birliği içinde 25-26 Haziran'da başkent Manama'da "Refah için Barış" adlı ekonomik çalıştaya ev sahipliği yapacağı belirtilmişti.

  • Çalıştayın hükümet, sivil toplum ve iş dünyasındaki liderlerin fikir alışverişinde bulunması, stratejileri tartışması ve potansiyel ekonomik yatırımlara destek vermesi için çok önemli olduğuna işaret edilen açıklamada, "Refah için barış, Filistin halkı ve bölge için müreffeh bir gelecek için daha istekli ve başarılabilir çalışmalara fırsat tanıyacaktır." ifadeleri kullanılmıştı.

Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi Hamis el-Cihinavi/AA
Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi Hamis el-Cihinavi/AA

Yüzyılın anlaşması nedir?

Trump’ın ABD Başkanı olması İsrail tarafında elbette büyük bir mutluluk kaynağı oldu. Trump tarafından atılan bütün adımların nihayetinde planın İsrail’e hizmet ettiği açıkça görülüyor.

Amerikan ve İsrail ortak yapımı olduğu bariz bir şekilde ortada olan ve Filistin davasına yönelik imha çalışmasının yürütüleceği plana verilen isim olan “Yüzyılın Anlaşması”, Siyonist İsrail Rejiminin emellerine hizmet ediyor.

Öte yandan söz konusu plan incelendiğinde İsrail’in varlığını koruma altına alacağı ve Filistin topraklarındaki işgale zemin hazırlayacağı görülüyor.

Bu planı kimler hazırladı?

İsrail Rejimi’nin amaçlarına hizmet eden “Yüzyılın Anlaşması”nı ABD Başkanı Donald Trump’ın çevresindeki evanjelik ekibin hazırladığı biliniyor. Planın hazırlayıcıları olarak ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Yahudi Jared Kushner ile Trump’ın Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt’ın isimleri ön plana çıkıyor.

Planın arkasındaki isimlerden biri de ABD Başkanı Donald Trump’ın kızı Ivanka Trump ile evli olan Jared Kushner. Kushner, Trump’ın seçim zaferinin mimarlarından biri olarak gösterilmişti. Trump’ın ABD Başkanı olması ile birlikte danışmanlığına getirilen Jared Kushner’in Yahudi olduğu biliniyor.

Son dönemde ABD’nin Ortadoğu’da izlediği politikanın beyinlerinden biri olarak gösterilen Jared Kushner, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile de yakın bir ilişkiye sahip.

Kushner’in Ortadoğu’daki ülkelerin liderleri ile gerçekleştirdiği sık temaslar dikkat çekerken Kushner, ‘Yüzyılın Anlaşması’ planında da başrolü oynayan isimler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >