Tüp bebek tedavisini yapan doktor babası çıktı!

Gerald E. Mortimer
Gerald E. Mortimer

ABD'de yaşayan Kelli Rowlette isimli kadın hayatının şokunu yaşadı. Bir internet sitesine DNA'sını göndermesiyle gerçek babasını bulan Rowlette, anne ve babasının tüp bebek tedavisini yapan ve kendi doğumunu gerçekleştiren doktorun gerçek babası olduğunu öğrendi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan Kelli Rowlette isimli kadın, Ancestry.com adlı internet sitesine DNA'sını göndermesiyle gerçek babasını öğrendi. Anne ve babasının tüp bebek tedavisini yapan ve kendi doğumunu gerçekleştiren doktorun gerçek babası olduğunu öğrenen kadın hayatını şokunu yaşadı. Durumu öğrendikten sonra 'büyük bir yıkım yaşayan' aile doktora dava açtı.

Dailymail'in haberine göre; Gerald E. Mortimer adlı doktorun, 36 yıl önce uyguladığı tüp bebek tedavisi sırasında kendi spermini kullandığını öğrenen aile doktor aleyhine dava açtı. Amerikan basının gündemine düşen davada Kelli Rowlette adlı 36 yaşındaki kadının Ancestry.com internet sitesinden gelen sonuçlara önce inanmadığı aktarıldı.

Dava dosyasına göre 1980'lerde Howard Fowler and Sally Ashby adlı çift, doğurganlık sorunları yaşamaları üzerine Idaho'daki Gerald E. Mortimer adlı doktor tarafından tedavi görmeye başlıyor. Doktor tarafından tedavi gören çiftin kızları Rowlette'e tüp bebek tedavisi gördüklerinden hiçbir zaman anlatmıyorlar.

Gerald E. Mortimer
Gerald E. Mortimer

İnternetin güvenilmezliği

Bu yüzden Rowlette, gelen sonuçlarda 800 kilometre uzakta yaşayan bir doktorun adının babası olarak çıkmasını internet sitesinin güvenilmezliğine yoruyor ve bunu annesi Sally Ashby'ye anlatıyor. Ancak anne Ashby, doktorun adını görünce gerçeğin ne olduğunu anlıyor. Anne Ashby, sonraki yıllarda da doktoru olmaya devam eden Mortimer'ın, aile olarak Washington'a taşınma kararı aldıklarında ağladığını anımsıyor ve doktorun kızının babası olduğunu bildiğini anlıyor. Çift daha sonradan boşanmış olduğu için anne Ashby, bu durumu eski eşi Howard Fowler'a anlatıyor.

'Beklenmedik bağlantılar'

Doktor Mortimer'a dava kapsamında yöneltilen suçlamalar arasında tıbbi ihmal, sahtekarlık, ihmalkarlığından ötürü duygusal sıkıntıya yol açmak ve sözleşmeyi ihlal etmek suçlamaları yöneltildi.

Ancestry.com internet sitesi ise davayla ilgili Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada 'en doğru sonuçları insanlara sunmaya çalıştıklarını ancak bazen bunun beklenmedik bağlantılara yol açabileceğini' söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >