Türk askerlerinin eksi 40 derece soğukta giydiği çarıklar gözyaşlarına boğuyor

Müzeye gelen vatandaşlar duygu dolu anlar yaşıyor.
Müzeye gelen vatandaşlar duygu dolu anlar yaşıyor.

I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rus İmparatorluğu arasında Sarıkamış'ta gerçekleşen kara çatışmalarında Türk askerinin eksi 40 derece soğukta giydiği çarıklar, Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde sergilenirken, müzeye gelen vatandaşlar duygu dolu anlar yaşıyor.

22 Aralık 1914 tarihinde başlayan 18 gün süren Sarıkamış Harekatı. On binlerce kahraman Osmanlı askerinin donarak ve hastalanarak hayatını kaybetmesiyle Türk tarihinde derin izler bırakıyor.

Osmanlı Devleti tarihinin en acı olaylarından biri olan Sarıkamış Harekatı'na katılan Türk askerlerinin eksi 40 derece soğukta giydiği çarıklar Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde sergileniyor, müzeye gelen ziyaretçiler gözyaşlarına boğuluyor.

Müzede sergilenen çarıklar, ışıklandırılarak şehitlerin sonsuza kadar anılması için bir görüntü oluşturulmuş. Çarıkların olduğu bölümü ziyaret eden vatandaşlar duygu dolu anlar yaşıyor.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde ‘çarıklar’ın olduğu bölümde duygu seli yaşandığını ifade eden müze görevlisi Bilal Yetim, “İki taraflı aynalar ile askerlerin sonsuzluğa yürüyüşü sembolize edilmiş, o his buradaki ziyaretçilerde uyandırılmaya çalışıldı” dedi.

Yetim, “Burada özellikle orta yaşlı ziyaretçilerimiz bu ortamdan çok etkileniyorlar. Öyle ki bu ortamdan etkilenip ağlayan ziyaretçilere şahit olduk. Ziyaretçilerimizin hepsi etkilenerek çıkıyor. Etkilenmeden çıkan ziyaretçi neredeyse az denecek kadar azdır” diye konuştu.

Her gün yüzlerce misafirine kapılarını açan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’in girişinde bulunan ‘çarıklar’ kar görüntüsü verilmiş beyaz kum üzerine dizilmiş, iki tarafı aynalarla çevrili bölümde sonsuzluğa giden bir ışık kervanı görülüyor. Işıkların bulunduğu yerde askerlerin o dönem kullandıkları çarıklar yer alıyor. Ses efektleri desteklen bölümde o dönem askerlerin yaşadığı zorluklar gözler önüne seriliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >