Türk bilim insanları kanser hastaları için 'tanı kiti' hazırlıyor

Kanser tanıma kiti.
Kanser tanıma kiti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, sanayi ve üniversite iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında Türk bilim insanları, kanser hastalığına yönelik yerli genetik tanı kiti üretti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde (YYÜ) bir grup bilim adamı, "Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tanı Kiti" adlı proje kapsamında, kanser hastalarının genetik yapılarına göre kişisel kitler hazırlıyor.

YYÜ Tıp Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Görgişen ve Arş. Gör. İsmail Musab Gülaçar, kanser hastalarına daha uygun ilaçların verilmesi ve hastaların yaşam kalitesinin artırılması amacıyla üniversite bünyesindeki Teknokent'te çalışma gerçekleştirdi.



 Kanser tedavisini yönlendirici tanı kitleri hazırlanmaya başlandı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, sanayi ve üniversite iş birliğiyle gerçekleştirilen ve "Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tanı Kiti" adı verilen proje kapsamında kanser hastalarının genetik yapılarına göre ilaçlar, bakım yöntemleri ve tedavilerin önerildiği kişisel kitler hazırlanıyor.

Yrd. Doç. Dr. Görgişen, genomik tıp ve kişisel tedavi alanında gerçekleştirilen çalışmaları incelediklerini söyledi.

Hastalıkların tedavisinde ve sınıflandırılmasında klinik ve fonksiyonel önemi kanıtlanmış genleri bir araya getirerek, genlerdeki değişimleri saptamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Görgişen, çalışma sonunda kanser tedavisini yönlendirici tanı kitleri hazırlamaya başladıklarını kaydetti.
Kanser tedavisini yönlendirici tanı kitleri hazırlanmaya başlandı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteği, sanayi ve üniversite iş birliğiyle gerçekleştirilen ve "Kanser Tedavisinin Yönlendirilmesinde Etkili Olan Tanı Kiti" adı verilen proje kapsamında kanser hastalarının genetik yapılarına göre ilaçlar, bakım yöntemleri ve tedavilerin önerildiği kişisel kitler hazırlanıyor. Yrd. Doç. Dr. Görgişen, genomik tıp ve kişisel tedavi alanında gerçekleştirilen çalışmaları incelediklerini söyledi. Hastalıkların tedavisinde ve sınıflandırılmasında klinik ve fonksiyonel önemi kanıtlanmış genleri bir araya getirerek, genlerdeki değişimleri saptamaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini anlatan Görgişen, çalışma sonunda kanser tedavisini yönlendirici tanı kitleri hazırlamaya başladıklarını kaydetti.
"Genetik yapıya uygun ilaçlar veriyoruz"
Kanser hastalarının ilaçlara verdiği tepkilerin farklı olduğunu anlatan Gökhan Görgişen, şöyle konuştu:

"Bunu belirleyen de genetik yapıdır. Biz bunları temel alarak kanser hastalarına hangi ilacın daha uygun olacağını ve hastada hangi sağlık yönteminin daha etkin sonuç vereceğini ortaya çıkaracağız. Burada temel aldığımız şey, hastaların genlerinde olan değişimlerdir. Hastanın genetik yapısından yararlanarak cevap alınabilecek tedavi yöntemlerine yönlendiren kitler hazırlıyoruz. Bu sayede hastanın hayat standardı ve hayatta kalma oranı yükselecek."
"Genetik yapıya uygun ilaçlar veriyoruz" Kanser hastalarının ilaçlara verdiği tepkilerin farklı olduğunu anlatan Gökhan Görgişen, şöyle konuştu: "Bunu belirleyen de genetik yapıdır. Biz bunları temel alarak kanser hastalarına hangi ilacın daha uygun olacağını ve hastada hangi sağlık yönteminin daha etkin sonuç vereceğini ortaya çıkaracağız. Burada temel aldığımız şey, hastaların genlerinde olan değişimlerdir. Hastanın genetik yapısından yararlanarak cevap alınabilecek tedavi yöntemlerine yönlendiren kitler hazırlıyoruz. Bu sayede hastanın hayat standardı ve hayatta kalma oranı yükselecek."
"Asıl hedef tedavide yönlendirici olmak"

Arş. Gör. Gülaçar ise Türkiye'de genetik kitlerin yurt dışından getirildiğini, yaptıkları çalışmayla bu sorunu ortadan kaldırmak istediklerini anlattı.

Amaçlarının yerli tanı kiti üretmek olduğunu ifade eden Gülaçar, şunları kaydetti: "Bu projedeki asıl hedefimiz kanser hastalarına yönelik uygulanan tedavide yönlendirici olmaktır. Hastalarımız açısından düşündüğümüzde kemoterapi uzun bir süreç. Bu sürecin hastalığa doğru cevap verip vermeyeceği de belli olmuyor. Cevap alınmayan bir ilaç hastayı sadece yoracaktır. Hastanın genetik yapısına uygun ilacı verdiğinizde hayat standardını yükseltiyorsunuz. Dolayısıyla bu çalışma hastalara hem psikolojik hem de hayat standartları açısından oldukça fayda sağlayacaktır."
"Asıl hedef tedavide yönlendirici olmak" Arş. Gör. Gülaçar ise Türkiye'de genetik kitlerin yurt dışından getirildiğini, yaptıkları çalışmayla bu sorunu ortadan kaldırmak istediklerini anlattı. Amaçlarının yerli tanı kiti üretmek olduğunu ifade eden Gülaçar, şunları kaydetti: "Bu projedeki asıl hedefimiz kanser hastalarına yönelik uygulanan tedavide yönlendirici olmaktır. Hastalarımız açısından düşündüğümüzde kemoterapi uzun bir süreç. Bu sürecin hastalığa doğru cevap verip vermeyeceği de belli olmuyor. Cevap alınmayan bir ilaç hastayı sadece yoracaktır. Hastanın genetik yapısına uygun ilacı verdiğinizde hayat standardını yükseltiyorsunuz. Dolayısıyla bu çalışma hastalara hem psikolojik hem de hayat standartları açısından oldukça fayda sağlayacaktır."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >