Türk bilim insanlarından dev keşif: 'Uykusuzluk geni'

Uykusuzluk geni.
Uykusuzluk geni.

Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve Dr. Onur Emre Onat ile birlikte geliştirdiği uykusuzluk geni çalışması, Call Dergisi tarafından son yılların en önemli bilimsel keşifleri arasında gösterildi.

Call Dergisi Editörler Konseyi’nin her yıl dünya genelinde bilim insanları tarafından yürütülen orijinal çalışmaların makalelerini tarayarak yılın en iyi bilimsel keşiflerini tayin ediyor. Derginin Martayında piyasaya çıkarılan özel sayısı kapsamında son yılların en iyi üç bilimsel keşfi arasında Prof. Dr. Tayfun Özçelik liderliğinde Türkiye’de gerçekleştirilen bir bilimsel çalışma olan uykusuzluk geni keşfi de yapıldı.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tayfun Özçelik ve Rockefeller Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Young’ın liderlik ettiği bir ekibin ortaya çıkardığı 8 yıllık çalışma, vücudun biyolojik saatini belirleyen genlerden biri olan Kriptokrom1'de (CRY1) gerçekleşen mutasyonların biyolojik ritmin bozulmasına ve dolayısı ile uyku düzensizlikleri yaşanmasına neden olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada çalışmalarının son yılların en önemli keşiflerinden biri olarak seçilmesinden mutluluk duyduğunu dile getiren Prof. Dr. Tayfun Özçelik, klinik izleme altında olan hasta ve kontrol gruplarında 20 yıldır genom incelemeleri gerçekleştirdiğini belirtirken, 'Hayatımızın üçte birini alan uykunun düzenlenebilmesi için biyoritimgenlerinin tam çalışması gerekiyor. Gen bozukluğu nedeniyle uyku da bozuluyor. Şimdiki araştırmamızda ise uyku bozukluğuyla hangi davranışların ve hastalıkların ortaya çıktığını araştırıyoruz.' dedi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >