Türk bilim insanlarından muhteşem bir buluş: Artık yollar buz tutmayacak

Koç Üniversitesinde bir araştırma ekibi, asfalt yollarda buzlanmayı engelleyen bir yöntem geliştirdi.

Yolları tuzlama derdine son. Koç Üniversitesi Tüpraş Eğitim Merkezi (KUTEM) bünyesinde yer alan Derya Aydın, Rıza Kızılel, Ramazan O. Canıaz ve Seda Kızılel tarafından geliştirilen yeni yöntem sayesinde asfalt yüzeyin buzlanması geciktirilecek ve engellenecek.

Araştırma ekibi tuz potasyum formatını, stiren polimer adlı bir maddeyle karıştırarak asfaltın ana bileşeni olan bitumene eklediler. Böylece, yüzeyde donmayı engelleyen, tuzu hapsedebilen ve asfalt ile uyumlu olan bir bileşim ortaya çıkarıldı. Yani tuzu yollara sermek yerine asfaltın yapısına ekleyerek daha kesin bir çözüm ürettiler.

Araştırma ekibi, Amerikan Kimyasal Üreticileri Birliği'nin yayınladığı Industrial & Engineering Chemistry Research dergisine verdiği demeçte şöyle konuştu: "Tuz, yağmurda ve yoğun araç geçişlerinde kolaylıkla yolda eriyebilir. Çok miktarda kullanılması ekonomik değil, asfalta zarar veriyor, yaşayan organizmalara ve çevreye de olumsuz etkisi oluyor. Geliştirilen yeni bitumen birleşimi daha ekonomik, daha güvenli ve çevreye daha az zararlı”.

Bu yeni yöntemin yapılacak daha kapsamlı araştırmalardan sonra karayollarında kullanılabilmesi mümkün hale gelecek. Umarız, buzlanmadan dolayı meydana gelen kazalar da bu buluş sayesinde tarihe karışır.





Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >