Türk dizilere Ortadoğu piyasasından yasak geldi

Cesur ve Güzel
Cesur ve Güzel

Merkezi Dubai'de bulunan ve Suudi Kraliyet Ailesi üyelerinin de hissedarları arasında olduğu belirtilen MBC Grubu, Türk dizilerinin 1 Mart itibarıyla yayından kaldırıldığını duyurdu.

Kararı kimin aldığı henüz açıklanmadı

Arap dünyasına yayın yapan uydu kanalları şirketi MBC Grubu, 1 Mart itibarıyla Türk dizilerini yayından kaldırdığını açıkladı. Kanal, kararın kim tarafından alındığını açıklamazken, Amerikan AP haber ajansı, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında ilişkilerin gergin olduğunu hatırlattı. Suudi Arabistan ve Katar arasındaki krizde Türkiye'nin Katar'dan yana tavır aldığına işaret eden AP, "Türk dizileri kırılgan bölgedeki eğlence sektöründe son kurban oldu" yorumunda bulundu.

Türk dizileri çok pahalı

MBC Sözcüsü Mazen Hayek, "Bölgedeki birkaç televizyon kanalındaki tüm Türk dizilerinin kaldırılması kararı alındı" diyerek haberi teyit etti. Ancak kararın MBC tarafından mı alındığı ya da dışarıdan mı empoze edildiğine açıklık getirmedi. Kararın yüksek kalitede Arap ve Körfez dizisi üretilmesini teşvik edeceğini savunan Hayek, "Arap dizilerinin bölüm maliyeti 40 bin ila 100 bin dolar arasında. Türk dizileri ise 250 bin dolar veya daha yüksek bir meblağa mal oluyor" dedi.

Cesur ve Güzel

6 dizi yayından kalkıyor

1991'de kurulan MBC, 'Gümüş' dizisini 'Nur' adıyla yayına sokarak Türk dizilerini Arap dünyasına açmıştı. MBC, Türk dizilerini yayın haklarını satın alıp diğer kanallara da satıyordu. Ancak Suudi din adamları el-İbrahim'e "en az uyuşturucu satıcıları kadar tehlikeli" diyerek tepki göstermişti. Birleşik Arap Emirlikleri merkezli The National haber sitesi, son karar çerçevesinde altı Türk dizisinin yayından kaldırıldığını yazdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >