Türk F-16'larına 'radar kilidi' atılınca ne olur?

Arşiv
Arşiv

Yunanistan Türk F-16 uçaklarına bir haftada üç kez radar kilidi atarak tacizde bulundu. Bu kadar sık meydana gelince 'Radar kilidi atılınca ne oluyor?' sorusunu mercek altına aldık.

Bir hafta üç kez Türk jetlerine radar kilidi atılmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı, NATO angajman kurallarına göre radar kilidi atılmasının düşmanca hareket olduğunu açıkladı.

Açıklamada, ''düşmanca harekete'' rağmen jetlerin üslerine emniyetle döndüğü belirtildi.

  • Radar nedir?
  • Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Radar, RAdio Detection And Ranging (radyo ile tespit etme ve menzil tayini) sözcüklerinin akronimidir.
  • Radar sistemleri nedir?
  • Radarlar; kullanım alanlarına göre hava ve deniz radarları olmak üzere ikiye ayrılır. Hava radarları; askeri (stratejik) meteorolojik, astronomik, hava limanlarında ve uçaklarda kullanılır. Deniz radarları; askeri ve ticari gemilerde kullanılır. Radarlar çalıştığı frekans bandına göre de isimlendirilebilmektedir.
  • Radar kilidi ne demek?
  • Radar kilidi; "Askeri havacılık jargonunda radar veya diğer çeşitli sensörlerle düşman uçağına kilitlenip onu takip etmek." anlamına gelmektedir.

Radar kilidi atılınca ne olur?

Radar kilidi atmak, uçakları takip etmek anlamına gelmektedir. Takip edilmiş olmak demektir.

Kilitlenme , seçilen bir hedefi otomatik olarak takip etmesine izin veren birçok radar sisteminin bir özelliğidir . Kilitleme ilk olarak AI Mk için tasarlandı . Kilitli takip veya otomatik takip olarak bilinen Birleşik Krallık'taki IX radarı. İlk operasyonel kullanımı, uçaklardan topçu mermilerine kadar hemen hemen her havadaki hedefi kolayca takip etme yeteneğini gösteren ABD kara tabanlı SCR-584 radarındaydı.

Radar sinyali nedir?

Radar, radyo dalgalarının yansıması yardımıyla uzaktaki nesneleri ve bu nesnelerin hız, kerteriz ve mesafesini tespit eden cihazdır. Radar, RAdio Detection And Ranging (radyo ile tespit etme ve menzil tayini) sözcüklerinin akronimidir.

En gelişmiş radarlar

X-Band dünyanın en gelişmiş radar sistemi olarak kabul ediliyor. Ortalama menzili 2 bin kilometre olmasına rağmen mobil haldeyken bu menzil 5 bin kilometreye kadar çıkabiliyor. Amerika'da yapılan testlerde uzmanlar 4 bin 700 kilometre uzaklıktaki bir beyzbol topunu havaya atıldıktan sonra takip edebildi.

Radar çeşitleri- Trafik radar çeşitleri

Radar Sistemlerinin Sınıflandırılması (çalışma prensibi ve teknik özelliklerine göre)

Hava Savunma Radarı Hava Gözetim. Radarı

Havan Topu. Tespit Radarı Atış Kontrol. ...

Hava Trafik. Kontrol Radarları En-Route Radarı

Yer Kontrol Radarı Meteoroloji Radarı

Meteoroloji Radarı Hız Ölçüm Radarı

Otomatik. Frenleme Radarı

Radarlar; kullanım alanlarına göre hava ve deniz radarları olmak üzere ikiye ayrılır. Hava radarları; askeri (stratejik) meteorolojik, astronomik, hava limanlarında ve uçaklarda kullanılır. Deniz radarları; askeri ve ticari gemilerde kullanılır. Radarlar çalıştığı frekans bandına göre de isimlendirilebilmektedir.

Milli Savunma Bakanlığı, Yunan savaş uçaklarının Türk savaş uçaklarına radar kilidi attığını açıklaması üzerine atılan radar kilidi aktif miydi? Pasif miydi? merak edildi.

Pasif radar sisteminin sinyal kaynağı nedir?

Pasif radar sistemlerinden bazıları hedefin kendiliğinden yayınladığı ışıma tiplerini (uçak arama ve meteoroloji radarları, IFF vericileri, telsiz yayınları) kullanır. Bazıları ise ucuz ve çok sayıda FM verici benzeri karasal antenlerden hedefe çarpıp yansıyan radyo dalgalarını dinleyerek hedef tespiti yaparlar.

Aktif radar nedir?

Aktif Elektronik Taramalı Dizi Radarı (AESA, Active electronically scanned array), (Elektronik Taramalı Aktif Dizin (APAR) veya Aktif Faz Dizinli Radar (AESA)), birçok küçük katı-hal alıcı/verici modülü (TRM) ile verici ve alıcı işlevi gören bir faz dizinli radar türüdür.

Pasif radar nedir?

Pasif radar sistemleri (aynı zamanda pasif uyumlu konum , pasif gözetim sistemleri ve pasif gizli radar olarak da adlandırılır ), ticari yayın gibi ortamdaki işbirlikçi olmayan aydınlatma kaynaklarından gelen yansımaları işleyerek nesneleri algılayan ve izleyen bir radar sistemi sınıfını kapsar. ve iletişim sinyalleri. Bistatik radarın özel bir durumudur , ikincisi ayrıca işbirlikçi ve işbirlikçi olmayan radar vericilerinin kullanımını da içerir.

Radar cihazı nasıl çalışır?

Radyo dalgaları ile taşınan enerji nesneye ulaşır ve tekrar nesneden yansıyarak geri döner. Enerjinin buradan küçük bir kısmı yansır ve radara geri gelir. Dönen bu bölüme aynen ses terminolojisinde olduğu gibi "yankı" adı verilir. Radar seti yankıyı yansıtan nesnenin yön ve mesafesini tespit etmek için kullanır.

Radarların tarihçesi

Alman mühendis Christian Hülsmeyer elektromanyetik dalgalar ile gemilerin yerini belirlemekte kullanılabilen icadını tescil ettirmek için 1904 yılında Almanya ve İngiltere'de patent başvurusunda bulundu.

30 Nisan 1904 tarihinde Kraliyet Patent Dairesi, Christian Hülsmeyer tarafından geliştirilen, "uzaktaki metal nesnelerin yerini bir gözlemciye bildiren" cihazı 165 546 Nolu belge ile tescil etti.

Patent belgesinde bir yansıma sayesinde, gelmekte olan bir gemiyi tespit eden bir buharlı geminin resmi yer almaktadır. Ren nehrinde yapılan bir denemeyle cihazın kullanılabilirliği kanıtlandı. Daha sonra savaşın doğurduğu ihtiyaçlar ve zorlamalar sonunda geliştirilmiştir.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >