Türk F-16'sının sırrı: Radarını kapatıp rejimin iki uçağını da vurdu

F-16
F-16

Suriye'de dün düşürülen Esed rejimine ait Rus yapımı Su-24 iki savaş uçağını da aynı Türk F-16'sı vurdu. Türk savaş uçağı, radara yakalanmamak için radarını kasıtlı olarak kapatıp kendisine E-7THavadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK) tarafından aktarılan konuma giderek Esed rejimine ait iki uçağı da vurdu.

Sıcak saatlerin yaşandığı Suriye hava sahasında dün Türk Hava Kuvvetleri'ne ait E-7T Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı'ndan Esed rejimine ait Su-24 uçaklarının konumu Türk F-16'larına aktarıldı. Türk F-16'larından biri düşman tarafından tespit edilmemek için radarını bilerek kapattı ve kendine aktarılan konuma giderek Esed'in iki Su-24 savaş uçağını da vurdu.

Rejime ait savaş uçaklarını kalkar kalkmaz tespit etti

SavunmaSanayiST.com'da yer alan habere göre; Türk Hava Kuvvetleri'ne ait E-7T Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK), rejime ait Su-24 savaş uçaklarını kalkış yapar yapmaz tespit etti. Buna müteakiben E-7T HİK, Hava Muharebe Devriye Görevi (CAP) icra etmekte olan Türk F-16 savaş uçaklarını bölgeye yönlendirdi.

E-7T Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK)
E-7T Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı (HİK)

Radarını kapatıp rejime ait Su-24 savaş uçaklarını vurdu

  • Bölgeye intikal eden F-16 savaş uçaklarından bir tanesi, radarını kasıtlı olarak kapatarak (düşman tarafından tespit edilmemek için), E-7T tarafından kendisine aktarılan radar verisini kullanarak Su-24 uçaklarına iki adet AIM-120C7 Orta Menzilli Hava Hava Füzesini (AMRAAM) ateşledi. Böylelikle rejime ait iki Su-24 uçağı, aynı Türk pilotu tarafından vuruldu.

Esed rejimine ait uçağın vurulduğu an
Esed rejimine ait uçağın vurulduğu an

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz perşembe günü Esed rejiminin düzenlediği hava saldırısı sonucunda 34 askerimiz şehit oldu. TSK, buna karşılık Suriye'de Esed rejimine karşı Bahar Kalkanı Harekatı başlattı. Harekatta her geçen gün gelişme kaydedilirken dün de havada sıcak saatler yaşanmıştı.

Milli Savunma Bakanlığı dün Suriye hava sahasında Türk F-16'larına taarruz eden 2 rejim uçağının vurulduğunu açıklamıştı. Vurulan rejim uçaklarının pilotları ise paraşütle atlayarak kurtuldu.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >