Türk mühendislerden süper icat: Rehineler çok kolay kurtarılacak

STM (Savunma Teknolojileri Mühendislik) tarafından geliştirilen DAR (Duvar Arkası Radar) isimli cihaz duvarın arkasında canlı olup olmadığını anlayabiliyor.

Tüm dünyada, rehine arama ve kurtarma operasyonlarında operasyon yapılacak binanın ya da odanın içinde canlı olup olmadığını önceden bilmek çok önemli bir durum. Orduya ve savunmaya önem veren birçok ülke böyle bir cihaza ihtiyaç duyuyor. Ancak böyle bir durumda dış ülkeden bu radar sistemini almak hem güvenlik açısından sorun oluşturuyor hem de dışa bağımlılığı artırıyor.

Tamamen yerli
Ülkemiz son yıllarda dışa bağımlılıktan kurtulmak amacıyla birçok savunma teknolojisini kendi üretiyor ve dış ülkelere de ihraç ediyor. Bu kapsamda çalışmalarını sürdüren STM mühendisleri Duvar Arkası Radar adlı cihazı üretti. DAR, tamamen yerli olarak üretilen ve arada engeller olsa bile insan gözüyle görülemeyen yerlerde canlı olup olmadığını anlayabilen bir cihaz. DAR'ın şu anda prototip süreci tamamlandı ve test aşamasına geçildi. Portatif yapısıyla bir kişi tarafından kolayca taşınabilen cihaz, yakında güvenlik güçlerimiz tarafından kullanılmaya başlanacak.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >