Türk öğrencilerden büyük buluş: Engelsiz bileklik

Erzincan Üniversitesi öğrencileri kaybolma riskine karşın "engelsiz bileklik geliştirdi."
Erzincan Üniversitesi öğrencileri kaybolma riskine karşın "engelsiz bileklik geliştirdi."

Erzincan Üniversitesi'nden bir grup öğrenci, kaybolma riski bulunan alzheimer hastaları, engelliler, yaşlılar ve çocuklar için "engelsiz bileklik" tasarladı.

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü son sınıfta okuyan 5 öğrenci, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 4 aylık çalışmaları sonucunda "engelsiz bileklik" adını verdikleri ürünü hazırladı

Kaybolma riski olanlara yönelik özel tasarlanan akıllı bileklik, üzerindeki karekoda işlenen bilgiler sayesinde kişinin kısa sürede  bulunabilmesine imkan tanıyor.
Kaybolma riski olanlara yönelik özel tasarlanan akıllı bileklik, üzerindeki karekoda işlenen bilgiler sayesinde kişinin kısa sürede bulunabilmesine imkan tanıyor.
Öğrencilerden Abdullah Yılmaz, yaptığı açıklamada,  bilekliğin, risk grubundaki kişilerin kullanımına ücretsiz sunulduğunu söyledi.
Öğrencilerden Abdullah Yılmaz, yaptığı açıklamada, bilekliğin, risk grubundaki kişilerin kullanımına ücretsiz sunulduğunu söyledi.
İsteyen herkesin, risk grubundakiler için kurdukları internet sitesi  üzerinden ücretsiz kayıt oluşturabileceğini dile getiren Yılmaz, kaydın ardından  sistemin engelli birey için özel karekod ve üç haneli numara ürettiğini bildirdi.
İsteyen herkesin, risk grubundakiler için kurdukları internet sitesi üzerinden ücretsiz kayıt oluşturabileceğini dile getiren Yılmaz, kaydın ardından sistemin engelli birey için özel karekod ve üç haneli numara ürettiğini bildirdi.
Yılmaz, "Bileklikteki karekod cep telefonuyla tarandığında, engelli  bireyin bilgileri ekrana geliyor. 'Konum gönder' dediğinizde, bireyin velisine  kısa mesaj yoluyla bilgi gidiyor. Ayrıca sistemin mobil uygulamasını da  tasarladık. Böylelikle karekod uygulamasının cep telefonunda kullanımını  rahatlıkla sağlamış olduk." diye konuştu.
Yılmaz, "Bileklikteki karekod cep telefonuyla tarandığında, engelli bireyin bilgileri ekrana geliyor. 'Konum gönder' dediğinizde, bireyin velisine kısa mesaj yoluyla bilgi gidiyor. Ayrıca sistemin mobil uygulamasını da tasarladık. Böylelikle karekod uygulamasının cep telefonunda kullanımını rahatlıkla sağlamış olduk." diye konuştu.
Öğrencilerden Mehmet Gezginci ise tasarladıkları ürünün, engelli ve  hasta yakınlarına önemli kolaylık sağlayacağını belirtti.
Öğrencilerden Mehmet Gezginci ise tasarladıkları ürünün, engelli ve hasta yakınlarına önemli kolaylık sağlayacağını belirtti.
Bileklikteki karekod sayesinde bireyin ailesi, hastalık düzeyi, kan  grubu gibi bilgilere erişilebildiğini anlatan Gezginci, "Ayrıca yaptığımız  yazılıma bir mesaj kutusu koyduk. Engelli bireyi bulan vatandaş oraya mesajını  yazarak gönderdiği zaman, ailesine kısa mesaj ve mail gidiyor." dedi.
Bileklikteki karekod sayesinde bireyin ailesi, hastalık düzeyi, kan grubu gibi bilgilere erişilebildiğini anlatan Gezginci, "Ayrıca yaptığımız yazılıma bir mesaj kutusu koyduk. Engelli bireyi bulan vatandaş oraya mesajını yazarak gönderdiği zaman, ailesine kısa mesaj ve mail gidiyor." dedi.
Bölümde öğretim görevlisi Önder Yıldırım, internet üzerinden kayıt  yaptıran herkesin, bilekliği adresine isteyebildiğini belirterek, "Arkadaşlarımız  tamamen kendi çabaları ve imkanlarıyla bu projeyi engelli vatandaşlarımızın  kullanımına açtılar. Çocuk, yaşlı ve alzaymır hastası gibi kaybolma ihtimali  olanlara fayda sağlayacak bir proje." diye konuştu.
Bölümde öğretim görevlisi Önder Yıldırım, internet üzerinden kayıt yaptıran herkesin, bilekliği adresine isteyebildiğini belirterek, "Arkadaşlarımız tamamen kendi çabaları ve imkanlarıyla bu projeyi engelli vatandaşlarımızın kullanımına açtılar. Çocuk, yaşlı ve alzaymır hastası gibi kaybolma ihtimali olanlara fayda sağlayacak bir proje." diye konuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >