Türk seyircileri neler izliyor: 2018 Televizyon İzleme Eğilimleri belli oldu

RTÜK, 2018 yılı 'Televizyon İzleme Eğilimleri' raporunu açıkladı.
RTÜK, 2018 yılı 'Televizyon İzleme Eğilimleri' raporunu açıkladı.

RTÜK'ün yayınladığı 'Televizyon İzleme Eğilimleri' araştırmasının 2018 yılı sonuçları belli oldu. Toplam 2 bin 600 kişinin katıldığı araştırma, kişilerin eğitim durumu, gelir durumu ve çalışma durumuna göre değerlendirildi. Raporda, en çok hangi kanal izleniyor? Kimler daha fazla ekran karşısında vakit geçiriyor? soruları da yanıt buldu.

Teknolojinin gelişmesi geleneksel medyanın önünü kesse bile Türkiye'de televizyon izleme alışkanlıkları kolay kolay değiştirmiyor. Özellikle orta yaş üzeri nüfusun televizyona bağlılığı devam ederken, gençler televizyon karşısında geçirdikleri süreyi giderek azaltma eğiliminde. RTÜK'ün bu sene yayınladığı 'Televizyon İzleme Eğilimleri' araştırmasına göreyse 2009 yılına oranla Türk izleyiciler televizyona daha az bağlı gözüküyor.

İşte araştırmanın diğer başlıkları ve değişen izleyici tutumları.

İzleyici geneli 'Muhafazakar'

İçAnadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu katılım toplamı yüzde 33.6, Ege ve Akdeniz katılım toplamı yüzde 24.9, Marmara Bölgesi yüzde 41.5’le temsil ediliyor. Muhafazakâr eğilimi olan kesim ağırlıkta.

Türk kadın seyirciler erkeklere göre daha çok televizyon izliyor. Bu yoğunluk özellikle gündüz kuşaklarında kendini gösteriyor.
Türk kadın seyirciler erkeklere göre daha çok televizyon izliyor. Bu yoğunluk özellikle gündüz kuşaklarında kendini gösteriyor.

Televizyon kadınların hakimiyetinde

Gündüz kuşağının hakimi kadınlar. Saat aralıklarındaki izleme oranları, 9-12 saatleri arasında yüzde 4.35, 12-15 saat dilimleri arasında yüzde 37.0, 15 ile 18.00 arası yüzde 43 ile en büyük payı alıyorlar. Diziler yayındayken kadınların izleme oranı yüzde 60.1’i buluyor. Sabahtan akşama ekranın lideri onlar.

Rapora göre Türkiye'nin en çok izlenilen televizyon kanalı ATV oldu.
Rapora göre Türkiye'nin en çok izlenilen televizyon kanalı ATV oldu.

En çok izlenen televizyon kanalı: atv

Raporda yer alan verilere göre en fazla izlenen televizyon kanalları belli oldu. Sıralama şöyle; atv, TRT, FOX ilk üçte... Atv’nin Müge Anlı ile Esra Erol’u, ‘Sen Anlat Karadeniz’le ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ı, bu kitleye hitap ediyor. FOX’un itici gücüyse ana haberleri.

Dünya genelinde en çok 'TV' izleyen 7. ülke

Türkiye en çok televizyon izleyen ülkeler sıralamasında 7.sıraya geriledi. Günlük TV izleme süresi de düştü. 2006’da beş saat 80 dakika iken, 2018’de bu oran üç saat 34 dakikaya gerilemiş.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >