Türk sinemasında Western denemeleri

Kovboy
Kovboy

Çoğu zaman at sırtında, kovalamacalarla dolu olan, kahramanlığı ve adaleti işleyen film türü Western (ülkemizde daha çok Vahşi Batı veya Kovboy olarak bilinir) türü filmler özellikle Hollywood sinema endüstrisine bir dönem damga vurmuştu. Peki, Türk yapımı Western filmleri (kovboy filmleri) hangileri? İşte bu sorunun cevabı:

ABD'nin Atlantik kıyısından içerilere, batıya doğru göç sırasındaki olaylarla başlayan yaşam tarzı ve kültürünü anlatan Western kültürü, bugün ki Vahşi Batı kavramının oluşumuna da katkıda bulunmuş, sinemanın gelişmesi ile birlikte film türlerinden biri haline gelmiştir. Bu kültür ABD vatandaşlarının giyimlerinden, edebiyatına ve hatta politikalarına kadar işlemiştir. Western kültürü; güçlünün ayakta kaldığı ancak aynı zamanda fedakarlığın ve azmin her zaman üstün geleceğini betimler. Amerikalıların kullandıkları deri çizmeler, büyük tokalı kemerler, kot pantolonlar, şapkalar, balon etekli elbiseler, uzun çuha paltolar, kunduzdan yapılmış kalpaklar bu kültürün birer parçalarıdırlar ki bu da günümüzdeki Vahşi Batı kavramını destekleyen şeylerdir. Aynı zamanda rodeo, kovboy, düello, şerif, iç savaş gibi kavramlar yanında buharlı tren, Kızılderililer bu kültürün bir diğer parçalarıdır.
Western çok çeşitli alt türlere sahip
Western filmleri de işte bu kültürden beslenir ve at sırtında geçen hikayeleri konu alır. Konusu 19. ve 20. yüzyılda ABD'nin Vahşi Batı'sında geçen Western filmleri, Sessiz film döneminin ilk günlerinden itibaren büyük bir popülerlik kazanmış ve giderek sinemanın çok geniş bir türünü oluşturmuştur. Bu türün bir çok alt türü de vardır; Klasik western (Örnek: John Ford ve Howard Hawks'ın filmleri), Müzikal western (Örnek: 1954 tarihli 7 Kardeşe 7 Gelin), Revizyonist western (Örnek: Little Big Man), Oryantal Western (Örnek: İyi, Kötü ve Tuhaf), Bilimkurgu Western (Örnekler: Westworld ve Wild Wild West), Köri Western (Hindistan menşeli westernler) gibi bir çok alt türüne ayrılır. Bu alt türlerinden biri de Türk sinemasıdır yani Yeşilçam Western'leridir.
Türk sinemasında 50’den fazla Western yapımı var
Yeşilçam Westernleri 1960'lı ve 1970'li yıllar boyunca Türkiye'de de hatırı sayılır miktarda western filmi çekilmişti. Gayriresmi olarak Yeşilçam Westernleri olarak da adlandırılabilecek bu yerli 'kovboy' filmlerinin ilki 1962 tarihli Nuri Akıncı filmi "Beş Hikaye" dir. Filmde Parla Şenol, Efgan Efekan, Hulusi Kentmen gibi oyuncular rol almışlardı. 1967'de ise bir furyaya dönüşmüş ve 7 yıl boyunca 50 kadar Türk Western filmi çekilmişti. Tamer Yiğit, Cüneyt Arkın, Ayhan Işık, Yılmaz Güney, Kartal Tibet, Sadri Alışık, Öztürk Serengil, Yılmaz Köksal başta olmak üzere Yeşilçam'ın tüm ünlü oyuncuları bu westernlerde gözükmüşlerdi. Çetin İnanç'ın yönettiği ve Yılmaz Köksal'ın başrolünü oynadığı 1971 yapımı "Çeko" filmi Anadolu'da gişe rekorları kırmıştı. (Kaynak: Wikipedia)

Western filmleri furyasından ülkemiz sineması da etkilenince ortaya bir çok film çıkmış fakat istenen başarı elde edilememiş ki sonrasında bu türden filmler çekilmemeye başlamıştı. Bu haberimizde sizlerle Yeşilçam Western filmlerinden öne çıkan bir kaçını paylaşacağız:
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >