Türk sinemasının yalnızca eski gazeteleri karıştırarak öğrenilebilinecek 9 gerçeği

Eğer geçmişi araştırmaya merakı olan biri değilseniz bu bilgilerin çoğundan bihabersinizdir. Tam tersi biriyseniz de başka bilgi yok mu diyebilmeniz mümkün olacaktır.

102 yıllık tarihinde Türk sinemasında gerçekleşen 9 olay...
Yeşilçam'ın ilk filmi

                                    Türk sineması başladığı ilk dönemlerini yeşilçam adıyla geçirmemiştir. Bu ismi almaya başlamasını sağlayan film; Osman F. Seden'in senaristi, Ömer L. Akad'ın yönetmeni olduğu 1952 yapımı "Kanun Namına" olmuştur. Filmin başrolü Ayhan Işık'dır.
Yeşilçam'ın ilk filmi Türk sineması başladığı ilk dönemlerini yeşilçam adıyla geçirmemiştir. Bu ismi almaya başlamasını sağlayan film; Osman F. Seden'in senaristi, Ömer L. Akad'ın yönetmeni olduğu 1952 yapımı "Kanun Namına" olmuştur. Filmin başrolü Ayhan Işık'dır.
Tiyatrocular dönemi = Sinemacılar dönemi

                                    Sinemada rol alan oyuncuların çoğunluğu tiyatro sanatçısıydı. Kanun Namına filmiyle birlikte bu durum değişmeye başlamış ve artık sinema oyuncuları kavramı oluşmaya başlamıştır. Bu durum; tiyatro oyuncuları tarafından tepki toplamış ve sinemaya karşı bir olumsuz tepkileri oluşmuştur. Sinemada rol alan tiyatro oyuncuları ve rol almayan tiyatro oyuncuları şeklinde 2'ye ayrım oluşmuştur.
Tiyatrocular dönemi = Sinemacılar dönemi Sinemada rol alan oyuncuların çoğunluğu tiyatro sanatçısıydı. Kanun Namına filmiyle birlikte bu durum değişmeye başlamış ve artık sinema oyuncuları kavramı oluşmaya başlamıştır. Bu durum; tiyatro oyuncuları tarafından tepki toplamış ve sinemaya karşı bir olumsuz tepkileri oluşmuştur. Sinemada rol alan tiyatro oyuncuları ve rol almayan tiyatro oyuncuları şeklinde 2'ye ayrım oluşmuştur.
En çok ödül sahibi Türk sanatçı 

                                    Türk sinemasının genel anlamda en çok ödül alan sanatçısı, henüz 16 yaşında "Susuz Yaz" filmi ile sinemaya başlayan Hülya Koçyiğit'tir. Kendisi hem ulusal hem de uluslararası alanda en çok ödül alan tek sanatçıdır.
En çok ödül sahibi Türk sanatçı Türk sinemasının genel anlamda en çok ödül alan sanatçısı, henüz 16 yaşında "Susuz Yaz" filmi ile sinemaya başlayan Hülya Koçyiğit'tir. Kendisi hem ulusal hem de uluslararası alanda en çok ödül alan tek sanatçıdır.
Kendi sesiyle oynayan jön ve aktrist

                                    Sadri Alışık ve Çolpan İlhan,Türk sinemasının kendi sesiyle oynayan jön'ü ve aktrist'i olan belkide tek ismiydi. Bu yönleriyle birçok sanatçıya da öncü olmuşlardır fakat yine de bu alanda tek olmuşlardır diyebilmek mümkündür.
Kendi sesiyle oynayan jön ve aktrist Sadri Alışık ve Çolpan İlhan,Türk sinemasının kendi sesiyle oynayan jön'ü ve aktrist'i olan belkide tek ismiydi. Bu yönleriyle birçok sanatçıya da öncü olmuşlardır fakat yine de bu alanda tek olmuşlardır diyebilmek mümkündür.
Dünyanın bir filmde en çok rol alan sinema oyuncusu 

                                    Böyle bir unvana sahip olan tek kişi Türkan Şoray'dır. Şoray bu zamana kadar toplamda 204 sinema filminde rol almıştır.
Dünyanın bir filmde en çok rol alan sinema oyuncusu Böyle bir unvana sahip olan tek kişi Türkan Şoray'dır. Şoray bu zamana kadar toplamda 204 sinema filminde rol almıştır.
Türk sinemasında korku filmi

                                    Türk sinemasında korku filmi çekilmemiş, çekilenler 2000'ler ile sınırlı kaldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Henüz 1949 yılında ilk korku filmimiz olan "Çığlık" beyaz perdedeki yerini almıştı.
Türk sinemasında korku filmi Türk sinemasında korku filmi çekilmemiş, çekilenler 2000'ler ile sınırlı kaldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Henüz 1949 yılında ilk korku filmimiz olan "Çığlık" beyaz perdedeki yerini almıştı.
Vizyonda kalma rekoru

                                    Hababam Sınıfı, tüm sinema tarihi içerisinde en uzun vizyonda kalma başarısına erişmiştir. Serinin ilk film sadece Ankara'da 28 hafta (7 ay) vizyonda kalmıştır.
Vizyonda kalma rekoru Hababam Sınıfı, tüm sinema tarihi içerisinde en uzun vizyonda kalma başarısına erişmiştir. Serinin ilk film sadece Ankara'da 28 hafta (7 ay) vizyonda kalmıştır.
Ebru - Filiz, Bahar - Hülya oldu

                                    Filiz Akın, ilk filmi olan "Akasyalar Açarken" için teklif almadan önce bu rol Hülya Koçyiğit'e gitmiş. O henüz konservatuar öğrencisiydi, pek tabii küçük bulunarak teklif geri çekildi. Rol ise Filiz Akın'ın oldu. 1 yıl sonra Koçyiğit, "Susuz Yaz" filmi ile sinemaya merhaba dedi.
Ebru - Filiz, Bahar - Hülya oldu Filiz Akın, ilk filmi olan "Akasyalar Açarken" için teklif almadan önce bu rol Hülya Koçyiğit'e gitmiş. O henüz konservatuar öğrencisiydi, pek tabii küçük bulunarak teklif geri çekildi. Rol ise Filiz Akın'ın oldu. 1 yıl sonra Koçyiğit, "Susuz Yaz" filmi ile sinemaya merhaba dedi.
102 yıllık sinema kariyerinde 6000 film

                                    1914 yılından bu yana varlığını sürdüren Türk sinemasında, o yıldan bu zamana kadar toplamda 6000'e yakın film çekilmiştir.
102 yıllık sinema kariyerinde 6000 film 1914 yılından bu yana varlığını sürdüren Türk sinemasında, o yıldan bu zamana kadar toplamda 6000'e yakın film çekilmiştir.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >