Türk siyasi tarihindeki siyasi ittifaklar

Arşiv
Arşiv

AK Parti ve MHP’nin ortak teklifi ile siyasi partiler arasında seçim ittifakı yasal bir zemine kavuşturuldu. 24 Haziran 2018’de gerçekleşecek olan seçimlere AK Parti ve MHP Cumhur İttifakı çatısı altında; CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP ,Millet İttifakı adı altında girecek. Kurulan bu ittifaklar Türk siyaset tarihinde geçmişte yapılan ittifakları akıllara getirdi. İşte Türk Siyasi Tarihine damga vuran mazide kalan ittifaklar…

16 Nisan referandumunda Anayasa değişikliğini kabul edilmesiyle birlikte, Türkiye ilk defa sandık başına giderken 24 Haziran 2018'deki 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nde en belirleyici unsur partiler arası kurulan ittifaklar olacak.

24 Haziran 2018'de gerçekleşecek olan 27. Dönem Milletvekilleri Genel Seçimlerindeki oy pusulasında AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu BBP’nin de AK Parti listelerinde yer alacağı Cumhur İttifakının karşısında CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve DP’nin yer aldığı Millet İttifakı’nın yer alacağı kesinleşirken geçmiş seçimlerde yapılan ittifakları sizler için derledik.

İşte o ittifaklar…

20 Ekim 1991 seçimleri 'Kutsal İttifak'

                                    Mesut Yılmaz liderliğindeki ANAP 20 Ekim 1991 günü erken genel seçme gitme kararı aldı. Kamuoyunda Refah Partisi ve Milliyetçi Çalışma Partisi’nin barajın altında kalacağı düşünülüyordu; fakat seçimlere çok az süre kala Alparslan Türkeş liderliğindeki MÇP, Aykut Edibali’nin lideri olduğu Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) ile birlikte, Necmettin Erbakan liderliğindeki RP listelerinden seçimlere katılma kararı aldı. 

  


  
‘Kutsal İttifak’ %16.88 oy oranıyla 62 milletvekili çıkardı. İttifak çerçevesinde 19 Milletvekili MÇP’ye, 3 Milletvekili IDP’ye, 40 milletvekili de RP’ye dahil oldu.
20 Ekim 1991 seçimleri 'Kutsal İttifak' Mesut Yılmaz liderliğindeki ANAP 20 Ekim 1991 günü erken genel seçme gitme kararı aldı. Kamuoyunda Refah Partisi ve Milliyetçi Çalışma Partisi’nin barajın altında kalacağı düşünülüyordu; fakat seçimlere çok az süre kala Alparslan Türkeş liderliğindeki MÇP, Aykut Edibali’nin lideri olduğu Islahatçı Demokrasi Partisi (IDP) ile birlikte, Necmettin Erbakan liderliğindeki RP listelerinden seçimlere katılma kararı aldı. ‘Kutsal İttifak’ %16.88 oy oranıyla 62 milletvekili çıkardı. İttifak çerçevesinde 19 Milletvekili MÇP’ye, 3 Milletvekili IDP’ye, 40 milletvekili de RP’ye dahil oldu.
1991 seçimleri SHP-HEP İttifakı
1991 yılındaki seçimlerde gerçekleşen bir diğer ittifak da meclise vekil taşıdı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile Halkın Emek Partisi (HEP) de gerçekleştirdikleri ittifak sonucunda toplamda 88 sandalye kazandı. Bunun 18’i HEP’li vekillerden oluştu. Doğu’da SHP listelerinden seçime giren Kürt siyasetçiler de ilk defa parlamentoda temsil edilmiş oldu.
1991 seçimleri SHP-HEP İttifakı 1991 yılındaki seçimlerde gerçekleşen bir diğer ittifak da meclise vekil taşıdı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) ile Halkın Emek Partisi (HEP) de gerçekleştirdikleri ittifak sonucunda toplamda 88 sandalye kazandı. Bunun 18’i HEP’li vekillerden oluştu. Doğu’da SHP listelerinden seçime giren Kürt siyasetçiler de ilk defa parlamentoda temsil edilmiş oldu.
24 Aralık 1995 seçimleri: ANAP-BBP İttifakı

                                    24 Aralık 1995 seçiminde de ittifak yaşandı; BBP, ANAP çatısı altında seçime girdi. ANAP sandalye sayısını artırmakla birlikte oylarında % 4 düşüş yaşadı.İttifak neticesinde, ANAP yüzde 19,7 oranında oy alarak 132 milletvekili çıkardı. İttifakın kazananı 7 sandalye alan BBP oldu.
24 Aralık 1995 seçimleri: ANAP-BBP İttifakı 24 Aralık 1995 seçiminde de ittifak yaşandı; BBP, ANAP çatısı altında seçime girdi. ANAP sandalye sayısını artırmakla birlikte oylarında % 4 düşüş yaşadı.İttifak neticesinde, ANAP yüzde 19,7 oranında oy alarak 132 milletvekili çıkardı. İttifakın kazananı 7 sandalye alan BBP oldu.
3 Kasım 2002 seçimleri: DYP-DTP-ATP İttifakı

                                    3 Kasım 2002 erken seçimlerinde seçimlerde Demokrat Türkiye Partisi (DTP) ve Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) adayları, Tansu Çiller’in liderliğindeki DYP listelerinden aday oldu.


DYP, aldığı 9.54’lük oy oranıyla 16 yıl aradan sonra TBMM dışında kaldı. Dönemin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de seçim başarısızlığının sorumluluğu alarak bir dahaki kongrede aday olmadı.
3 Kasım 2002 seçimleri: DYP-DTP-ATP İttifakı 3 Kasım 2002 erken seçimlerinde seçimlerde Demokrat Türkiye Partisi (DTP) ve Aydınlık Türkiye Partisi (ATP) adayları, Tansu Çiller’in liderliğindeki DYP listelerinden aday oldu. DYP, aldığı 9.54’lük oy oranıyla 16 yıl aradan sonra TBMM dışında kaldı. Dönemin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller de seçim başarısızlığının sorumluluğu alarak bir dahaki kongrede aday olmadı.
 7 Haziran 2015 seçimleri: Saadet Partisi-BBP İttifakı

                                    7 Haziran 2015 seçimlerine tek çatı altında giren Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi, 2.06 oranında oy alarak baraj altında kaldı.
7 Haziran 2015 seçimleri: Saadet Partisi-BBP İttifakı 7 Haziran 2015 seçimlerine tek çatı altında giren Saadet Partisi ve Büyük Birlik Partisi, 2.06 oranında oy alarak baraj altında kaldı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >