Türk siyasi tarihinin 5 büyük lideri de 'başkanlık sistemini' savunuyordu

Türk siyasi tarihinin 5 büyük lideri de 'başkanlık sistemini' savunuyordu
Türk siyasi tarihinin 5 büyük lideri de 'başkanlık sistemini' savunuyordu

Turgut Özal, Muhsin Yazıcıoğlu, Necmettin Erbakan, Alparslan Türkeş ve Süleyman Demirel gibi merhum liderler daha önce yaptığı açıklamalar ve verdikleri demeçlerde sistem değişikliğini savunmuştu.

Anayasa değişikliği teklifi TBMM'deki oylamadan geçti. Teklif, Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuldu. Referandum gerçekleşene kadar Türkiye'nin gündeminden çıkmayacak olan 'yeni sistem', geçmişte birçok siyasi lider tarafından da gündeme getirilmişti.
Sistem değişikliğini savunan liderler ve onların açıklamaları ise şöyle:

Necmettin Erbakan MNP ve MSP programlarında, 'Reisicumhurun tek dereceli olarak halk tarafından seçilmesi ve başkanlık sistemine göre tanzim edilmesi gerektiğine' yer vermişti.

                                    
                                    Eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın genel başkanı olduğu Milli Nizam Partisi (MNP) ve Milli Selamet Partisi'nin (MSP) programlarında başkanlık sistemine yer verilmişti.

“İcra organın daha kudretli olması ve süratli çalışabilmesi için reisicumhurun tek dereceli olarak halk tarafından seçilmesi ve icrai organının düzeninin başkanlık sistemine göre tanziminin yapılması gerekmektedir."
Necmettin Erbakan MNP ve MSP programlarında, 'Reisicumhurun tek dereceli olarak halk tarafından seçilmesi ve başkanlık sistemine göre tanzim edilmesi gerektiğine' yer vermişti. Eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan'ın genel başkanı olduğu Milli Nizam Partisi (MNP) ve Milli Selamet Partisi'nin (MSP) programlarında başkanlık sistemine yer verilmişti. “İcra organın daha kudretli olması ve süratli çalışabilmesi için reisicumhurun tek dereceli olarak halk tarafından seçilmesi ve icrai organının düzeninin başkanlık sistemine göre tanziminin yapılması gerekmektedir."
Alparslan Türkeş, Temel Görüşler adlı kitabındaki "Güçlü İktidar Güçlü İrade, Tek Başkan Tek Meclis Sistemi" başlıklı bölümünde 'Başkanlık sistemini savunuyoruz.' demişti.

                                    Eski MHP Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş, sistem değişikliğine ilişkin görüşlerine 1979 yılında yayımlanan "Temel Görüşler" adlı kitabında yer vermişti.
 
 Türkeş, kitabın, "Güçlü İktidar Güçlü İrade, Tek Başkan Tek Meclis Sistemi" başlıklı bölümünde, şu ifadeleri kullanmıştı:
 “Türk milleti, dünya impartorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sisteminin uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve törenimize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız”
Alparslan Türkeş, Temel Görüşler adlı kitabındaki "Güçlü İktidar Güçlü İrade, Tek Başkan Tek Meclis Sistemi" başlıklı bölümünde 'Başkanlık sistemini savunuyoruz.' demişti. Eski MHP Genel Başkanı merhum Alparslan Türkeş, sistem değişikliğine ilişkin görüşlerine 1979 yılında yayımlanan "Temel Görüşler" adlı kitabında yer vermişti. Türkeş, kitabın, "Güçlü İktidar Güçlü İrade, Tek Başkan Tek Meclis Sistemi" başlıklı bölümünde, şu ifadeleri kullanmıştı: “Türk milleti, dünya impartorlukları kurduğu devirlerde kuvvetli, adil ve hızlı icra sisteminin uygulamıştır. Kuvvetli ve hızlı icra, icra gücünün tek elde toplanmasıyla mümkündür. Bunun için tarih ve törenimize uygun olarak başkanlık sistemini savunuyoruz. İcrayı, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık olarak ikiye bölemeyiz. Her konuda bütünleşmeci olduğumuza göre, icranın başında da bütünleşmeci olmalıyız”
Şaibeli bir helikopter kazasında hayatını kaybeden merhum Muhsin Yazıcıoğlu, bir röportajında "Biz başkanlık sistemini savunuyoruz." açıklamasında bulunmuştu.

                                    Eski BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'da bir röportajında cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini savunduklarını dile getirmiş ve sistem değişikliğine ilişkin şunları ifade etmişti:

“Parlamenter sisteme göre cumhurbaşkanının yetkileri çok fazla. Başkanlık sistemine göre yetkileri çok az. Bunu da yerli yerine oturtmak gerekiyor. 
Tercih yapılmalı. Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistemi mi? Biz başkanlık sistemini savunuyoruz.”
Şaibeli bir helikopter kazasında hayatını kaybeden merhum Muhsin Yazıcıoğlu, bir röportajında "Biz başkanlık sistemini savunuyoruz." açıklamasında bulunmuştu. Eski BBP Genel Başkanı merhum Muhsin Yazıcıoğlu'da bir röportajında cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini savunduklarını dile getirmiş ve sistem değişikliğine ilişkin şunları ifade etmişti: “Parlamenter sisteme göre cumhurbaşkanının yetkileri çok fazla. Başkanlık sistemine göre yetkileri çok az. Bunu da yerli yerine oturtmak gerekiyor. Tercih yapılmalı. Başkanlık sistemi mi, parlamenter sistemi mi? Biz başkanlık sistemini savunuyoruz.”
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >