Türkistan kentinin ilim yuvası: Ahmet Yesevi Üniversitesi

arşiv
arşiv

Türk dili konuşan Devlet ve topluluklara mensup öğrencileri aynı çatı altında toplayan Orta Asya'nın tarihi ilim ve kültür merkezi olan Türkistan şehrinde kurulan Ahmet Yesevi Üniversitesi’ne dair merak edilenleri sizler için derledik.

İslam’ın değerlerini Türk kültürünün değerleri ile kaynaştıran Türk dilinin zenginleşmesini sağlayan,"Pir-i Türkistan" Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduğu Kazakistan'ın Türkistan şehrinde temelleri atılan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Türkiye ve Kazakistan Cumhuriyetlerinin uluslararası, özerk statüye sahip, ortak devlet üniversitesidir. İşte üniversiteye dair merak edilenler...

Hoca Ahmet Yesevi Türbesi
Hoca Ahmet Yesevi Türbesi
Ne zaman kuruldu?

                                    Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Süleyman Demirel arasında, 29 Nisan-1 Mayıs 1992 tarihinde gerçekleşen Almata zirvesinde yayımlanan “Ortak Bildiri” ve 1 Mayıs 1992'de iki ülke arasında imzalanan “Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması” ile, Türkistan Devlet Üniversitesinin iki ülkenin ortak üniversitesi hâline getirilmesi kararı alınmıştır. 
  
İki ülke Hükümetleri arasında, “Türkistan Şehrinde Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Kurulmasına Dair Anlaşma” ise, 31 Ekim 1992'de Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nde Ankara'da imzalanmıştır.
Ne zaman kuruldu? Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile dönemin Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Süleyman Demirel arasında, 29 Nisan-1 Mayıs 1992 tarihinde gerçekleşen Almata zirvesinde yayımlanan “Ortak Bildiri” ve 1 Mayıs 1992'de iki ülke arasında imzalanan “Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması” ile, Türkistan Devlet Üniversitesinin iki ülkenin ortak üniversitesi hâline getirilmesi kararı alınmıştır. İki ülke Hükümetleri arasında, “Türkistan Şehrinde Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Kurulmasına Dair Anlaşma” ise, 31 Ekim 1992'de Türk Dili Konuşan Ülkeler Devlet Başkanları Zirvesi'nde Ankara'da imzalanmıştır.
Üniversitenin kurulma amacı

                                    Türk Devlet ve Toplulukları arasındaki dostluk ve dayanışmanın sembolü amacı güden üniversite Türk Dili konuşan Devlet ve Topluklara mensup öğrencileri, bir çatı altında eğiterek millî ve ahlâkî değerlere bağlı bireyler yetişmek üzere kurulmuştur.
Üniversitenin kurulma amacı Türk Devlet ve Toplulukları arasındaki dostluk ve dayanışmanın sembolü amacı güden üniversite Türk Dili konuşan Devlet ve Topluklara mensup öğrencileri, bir çatı altında eğiterek millî ve ahlâkî değerlere bağlı bireyler yetişmek üzere kurulmuştur.
Öğrenci alımı 1994-1995 Öğretim yılında başladı

                                    Üniversitenin iki ülke arasında ortak ve uluslararası bir öğrenim kurumu hâline gelmesinden sonra, Ahmet Yesevi Üniversitesi adına öğrenci alımı 1994-1995 Öğretim Yılında başlamış ve bu çerçevede Türkiye'den ve diğer Türk devlet ve Topluluklarından öğrenciler Kazakistan'a gönderilmiştir. Ahmet Yesevi Üniversitesinde, bugün 10  fakülte ve 1 yüksekokulda 12 binden fazla öğrenci öğrenim görmekte ve 900’ü aşkın akademik personel görev yapmaktadır.
Öğrenci alımı 1994-1995 Öğretim yılında başladı Üniversitenin iki ülke arasında ortak ve uluslararası bir öğrenim kurumu hâline gelmesinden sonra, Ahmet Yesevi Üniversitesi adına öğrenci alımı 1994-1995 Öğretim Yılında başlamış ve bu çerçevede Türkiye'den ve diğer Türk devlet ve Topluluklarından öğrenciler Kazakistan'a gönderilmiştir. Ahmet Yesevi Üniversitesinde, bugün 10 fakülte ve 1 yüksekokulda 12 binden fazla öğrenci öğrenim görmekte ve 900’ü aşkın akademik personel görev yapmaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite ziyareti

                                    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kazakistan ziyareti sırasında Uluslararası Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi'nde fahri doktora unvanı verilmişti. Törende kendisine verilen fahri doktora için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’ni, Türkiye ile Kazakistan arasındaki iş birliğinin önemli sembollerinden biri olarak gördüğünü belirtmişti. Erdoğan, “Tarihte “Türk Rönesansı” diye ifade edilen medeniyet hamlesinin harcı, işte burada, bu topraklarda karılmıştır. Bu harcın temelinde muhabbet vardır, saygı vardır, bilgi vardır, erdem vardır, hikmet vardır” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Kazakistan ziyareti sırasında Uluslararası Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi'nde fahri doktora unvanı verilmişti. Törende kendisine verilen fahri doktora için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi’ni, Türkiye ile Kazakistan arasındaki iş birliğinin önemli sembollerinden biri olarak gördüğünü belirtmişti. Erdoğan, “Tarihte “Türk Rönesansı” diye ifade edilen medeniyet hamlesinin harcı, işte burada, bu topraklarda karılmıştır. Bu harcın temelinde muhabbet vardır, saygı vardır, bilgi vardır, erdem vardır, hikmet vardır” ifadelerini kullanmıştı.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >